Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκόπηση Πανεπιστημίου Μακεδονίας: 6 στους 10 υπέρ της Προεδρικής Δημοκρατίας

Δημοσκόπηση Πανεπιστημίου Μακεδονίας: 6 στους 10 υπέρ της Προεδρικής Δημοκρατίας
Υπέρ ενός ανώτατου ορίου θητειών για τους βουλευτές και ενός ανώτατου ορίου εξωτερικού δανεισμού τάσσονται σχεδόν 8 στους 10 πολίτες
Υπέρ της αλλαγής του πολιτεύματος και συγκεκριμένα υπέρ της Προεδρικής Δημοκρατίας τάσσονται έξι στους δέκα Έλληνες πολίτες σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό της πολιτικής πρωτοβουλίας «με την Επόμενη Ελλάδα» του Γιάννη Ραγκούση.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία έγινε στις αρχές Οκτωβρίου και αφορούσε μια σειρά από ζητήματα όπως για το οικονομικό κλίμα και οι θεσμικές αλλαγές, στο ερώτημα «αν θα ήμουν υπέρ της Προεδρικής Δημοκρατίας και αυτός να εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες», το 46,5% απάντηση ότι «σίγουρα θα συμφωνούσα» και το 13,5% «μάλλον θα συμφωνούσα».
Το 18% είπε ότι «σίγουρα θα διαφωνούσα» και το 7,5% ότι «μάλλον θα διαφωνούσα» ενώ το 14,5% υποστήριξε ότι ούτε θα συμφωνούσε, ούτε θα διαφωνούσε.



Βάσει της μέτρησης, το 76,5% αναφέρει ότι θα συμφωνούσε με την καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου θητειών για τους βουλευτές ενώ το 77,5% θα συμφωνούσε με μια συνταγματική πρόβλεψη για την καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου εξωτερικού δανεισμού, το οποίο οι κυβερνήσεις θα μπορούν να ξεπερνούν μόνο μετά από διακομματική συμφωνία ενισχυμένης πλειοψηφίας των 2/3 της Βουλής.
Η δημοσκόπηση διερευνά και άλλα ζητήματα οικονομικής φύσης.
Συγκεκριμένα, το 58,5% θα ήταν υπέρ της εγκατάστασης στην Ελλάδα μιας μεγάλης εταιρείας νέων τεχνολογιών, όπως η Apple υπό την προϋπόθεση μείωσης για αυτήν του φορολογικού συντελεστή κάτω από το όριο του 10% ενώ το 61,5% τόνισε ότι μετράει πολύ εάν ένα προϊόν είναι ελληνικό προκειμένου να το αγοράσει.
Παράλληλα το 78,5% τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων στις επιχειρήσεις προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ενώ το 29,5% τάσσεται υπέρ της θέσης να μειωθούν οι συντάξεις υπό την προϋπόθεση η εξοικονόμηση πόρων να διοχετευθεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων και στην παροχή υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές (κατά τάσσεται το 66%).
«Η πλειοψηφία απαντά ότι δεν συμφωνεί με τη μείωση των συντάξεων καθώς πολλοί νέοι επιβιώνουν χάρη στη σύνταξη που μπαίνει στο σπίτι.
Αυτό είναι το οικονομικό αδιέξοδο που επικρατεί» είπε ο κ.Ραγκούσης μιλώντας στο ραδιόφωνο του  Alpha και σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση.
Όπως είπε υπάρχει πολύ αρνητική αντίδραση της κοινής γνώμης απέναντι στους δημόσιους υπαλλήλους,  ενώ τόνισε ότι είναι μείζον το ότι οκτώ στους δέκα Έλληνες λένε ότι πρέπει να μειωθούν οι φόροι για να γίνουν θέσεις εργασίας.
Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις ο κ.Ραγκούσης υποστήριξε ότι «έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να υπάρξει εναλλακτική λύση».
«Τότε δεν θα κρατάει τίποτα τον κ.Τσίπρα και την κυβέρνηση του» είπε ο κ.Ραγκούσης, υπογραμμίζοντας ότι «ο Τσίπρας θα φτάσει στο τέλος να πει καλύτερα να μην είχα γίνει πρωθυπουργός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης