Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Ιδού οι μεγάλοι χαμένοι και κερδισμένοι από την τελευταία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ

Business Insider: Ιδού οι μεγάλοι χαμένοι και κερδισμένοι από την τελευταία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ
Μετά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στην Ντόχα, ο μόνος που έχει «κερδίσει» είναι τα Κράτη του Κόλπου
Έπειτα από μια διετία διοχέτευσης πετρελαίου χωρίς ορίου στην αγορά, που απέτυχε να πλήξει τους ανταγωνιστές -αντιθέτως προκάλεσε και ελεύθερη πτώση των τιμών- ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να συνεδριάσει ανεπίσημα αυτή την εβδομάδα στο Αλγέρι.
Όπως αναφέρεται σε σημείωμα (note) της Barclays προς τους πελάτες της που εστάλη την περασμένη Κυριακή (25/9/2016), με επικεφαλής τα Κράτη του Κόλπου, το καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου έχει αυξήσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μετά τη συνάντηση στη Ντόχα, τον Απρίλιο.
Εκείνη η συνάντηση είχε καταλήξει χωρίς συμφωνία, όταν η Σαουδική Αραβία υπαναχώρησε επειδή το Ιράν αρνήθηκε να συμμετάσχει.
Σύμφωνα με την Barclays, όταν τα μέλη του ΟΠΕΚ ξανασυναντηθούν θα καταλήξουν στο ίδιο αποτέλεσμα.
«Μην ξεχνάτε την πραγματική αφορμή της επικείμενης συνάντησης των παραγωγών στο Αλγέρι: μια συνάντηση υπουργικού επιπέδου του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας (IEF), ένα φόρουμ για ανοιχτό διάλογο και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνών που παράγουν και καταναλώνουν ενέργεια» επισημαίνει η Barlcays.
Σύμφωνα με την Barlcays, τα βασικά μέλη του IEF όπως η Σαουδική Αραβία και ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Barkindo, διασφαλίζουν ότι η ''πολυδιαφημισφμένη'' συνάντηση του ΟΠΕΚ δεν θα επισκιάσει το φόρουμ.
Σε αντίθεση με τη συνάντηση της Ντόχα, τα μέλη του ΟΠΕΚ θα δεσμευτούν για την παρακολούθηση της αγοράς και θα συνεδριάσει εκ νέου εάν οι συνθήκες αλλάζουν.
Πάντως, το Business Insider επισημαίνει σε δημοσίευμα του ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν ακόμα πολιτικές διαφορές αλλά και μακροχρόνια στρατηγικά συμφέροντα που θα μπορούσαν να τους κρατήσει διχασμένους ακόμα κι αυτή τη φορά.

Μετά τη συνεδρίαση στη Ντόχα, η παραγωγή του ΟΠΕΚ υψηλότερη κατά 500.000 βαρέλια/ημέρα και οι μεγαλύτεροι νικητές είναι τα Κράτη του Κόλπου.
opec 9 26 16 COTD

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης