Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα πλοίο που βουλιάζει

Nomura: Το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα πλοίο που βουλιάζει
Οι υποστηρικτές του Brexit τόνιζαν μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι η μόνη ήπειρος με βραδύτερη ανάπτυξη από την Ευρώπη ήταν η Ανταρκτική
Το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα πλοίο που βουλιάζει.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ο Richard Koo, αναλυτής της Nomura, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ε.Ε. φαίνεται ανίκανη να μεταρρυθμιστεί και να αναδιοργανωθεί.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει, από μακροοικονομική σκοπιά, οι υποστηρικτές του «Μένουμε» έδωσαν έμφαση στις άμεσες, οικονομικές επιπτώσεις, που θα δημιουργούσε μια απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε αντίθεση, οι υποστηρικτές του Brexit υποστήριζαν πως, αν και θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα, εντούτοις η απόφαση για έξοδο από την Ε.Ε. είναι η καλύτερη, αν ληφθούν υπόψη τα επόμενα 30 με 40 χρόνια και ότι, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, είναι εξαιρετικά σημαντικό η χώρα να ανακτήσει την κυριαρχία της.
Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους σε δύο διαφορετικούς, χρονικούς ορίζοντες, οι δύο πλευρές φαίνεται ότι διαφωνούσαν, μιλώντας στην ουσία για δύο διαφορετικά πράγματα.
Ο Koo επισημαίνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει εξαιρετικά αδύναμη, λόγω μιας σειράς από θεσμικά λάθη, από τις αρχές της Ε.Ε..
Σχεδόν 8 χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, που πυροδότησε τη χρηματοπιστωτική κρίση, ο αριθμός των άνεργων πολιτών στην Ευρωζώνη παραμένει σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από ό,τι πριν την κατάρρευση της Lehman, και συγκεκριμένα κατά 4,5 εκατομμύρια.
Γεγονός είναι ότι η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο -που υπέστησαν το ίδιο σοκ- έχουν ανακάμψει, καταγράφοντας ποσοστά πλήρους απασχόλησης, κάτι που υπογραμμίζει το πόσο ακατάλληλη ήταν η πολιτική στην Ευρωζώνη.
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι κανείς από τους κορυφαίους ηγέτες σε Ε.Ε. ή Γερμανία, που έχει μεγάλη επιρροή στις πολιτικές που ασκούνται στην Ευρωζώνη, δεν έχει παραδεχτεί ότι έχουν γίνει λάθη και ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.
Οι υποστηρικτές του Brexit τόνιζαν μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι η μόνη ήπειρος με βραδύτερη ανάπτυξη από την Ευρώπη ήταν η Ανταρκτική και υποστήριζαν ότι το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου δε θα πρέπει να είναι «όμηρος» των συμφερόντων της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Nomura, λοιπόν, δε θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι οι ψηφοφόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είδαν εκ του σύνεγγυς την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρωζώνη, αποφάσισαν πως η Ε.Ε. είναι ένα «πλοίο που βυθίζεται» και το οποίο έπρεπε να εγκαταλείψουν το ταχύτερο δυνατό.
Πολλές από τις ψήφους υπέρ της εξόδου ήταν ακριβώς ψήφοι που εξέφραζαν αυτή την πεποίθηση, κατέληξε ο Koo.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης