Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανοίγει τον Φεβρουάριο του 2016 η αυλαία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Οι αλλαγές στο νέο Ε1

Ανοίγει τον Φεβρουάριο του 2016 η αυλαία για την υποβολή των  φορολογικών δηλώσεων – Οι αλλαγές στο νέο Ε1
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη καταρτίσει το φετινό βασικό έντυπο της δήλωσης (Ε1) που θα κληθούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά όλοι οι υπόχρεοι
Αντίστροφα ξεκίνησε να μετρά ο χρόνος για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από 6 εκατ. φορολογούμενους.
Αρχές του επόμενου μήνα -ενδεχομένως και την 1η Φεβρουαρίου του 2016- ανοίγει η σχετική εφαρμογή στο TAXIS, ενώ 30 Σεπτεμβρίου του 2016 είναι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμής της τρίτης δόσης.
Οι υπόλοιπες δύο δόσεις, εκπνέουν 31 Μαΐου και 31 Ιουλίου του 2016.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη καταρτίσει το φετινό βασικό έντυπο της δήλωσης (Ε1) που θα κληθούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά όλοι οι υπόχρεοι. Το νέο Ε1 αν και έχει ελάχιστες αλλαγές με το περσινό, εντούτοις ενσωματώνει τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία έτσι ώστε όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (είτε πρόκειται για ετερόφυλους είτε για ομόφυλους) να τυγχάνουν των απαλλαγών που έχουν σήμερα οι έγγαμοι φορολογούμενοι.
Δηλαδή θα μπορούν να υποβάλουν κοινή δήλωση.
Εντύπωση προκαλεί ότι διατηρήθηκε στο έντυπο Ε1 ο κωδικός 049 όπου μέχρι σήμερα συμπληρωνόταν το ποσό των αποδείξεων που είχε συγκεντρώσει ο φορολογούμενους προκειμένου να έχει την έκπτωση των 2.100 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι δεν έχουν καμία υποχρέωση να συμπληρώσουν τον κωδικό 049 δεδομένου ότι δεν προβλέπεται από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Επίσης, έχει προστεθεί ειδικός κωδικός για όσους έχουν ανείσπρακτα ενοίκια.
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι η υποβολή των δηλώσεων να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου και να ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου.
Σημειώνεται ότι τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Επίσης περισσότερους φόρους ύψους 142,2 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια.
Για τα εισοδήματα αυτά, σύμφωνα θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολογησης από το 11% στο 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ).
Η αύξηση των φόρων στα ενοίκια θα είναι αναδρομική, καθώς αφορά στα εισοδήματα του 2015.
Μία ακόμη διαφορά που έχει το φετινό Ε1 σε σχέση με το περσινό είναι οι αλλαγές που έχουν γίνει στον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του νέου εντύπου, όπου δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
Από τον πίνακα αυτό έχουν απαλειφθεί φέτος τρεις ενδείξεις μαζί με τους αντίστοιχους κωδικούς, όπου οι φορολογούμενοι εκλήθησαν πέρυσι να δηλώσουν στοιχεία αναγκαία για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακίνητης περιουσίας.
Ο λόγος για τον οποίο απαλείφθηκαν αυτές οι ενδείξεις κι αυτοί οι κωδικοί είναι το γεγονός ότι από την 1η-1-2015 μέχρι και την 31-12-2016 έχει ανασταλεί η επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

Αναλυτικότερα, όμως, οι αλλαγές στο φετινό έντυπο Ε1 έχουν ως εξής:

1. Στη στήλη που δηλώνονταν τα εισοδήματα ή τα πληροφοριακά στοιχεία της συζύγου θα δηλώνονται πλέον και τα στοιχεία της συζύγου με σύμφωνο συμβίωση, ή του/της συζύγου στην περίπτωση ομόφυλων με σύμφωνο συμβίωσης. Δηλαδή στη φράση «Συζύγου» που υπάρχει πάνω από την δεξιά στήλη δηλωτέων φορολογικών δεδομένων έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «Μ.Σ.Σ.» που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης». Δηλαδή η γυναίκα που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της καθώς και κάθε άτομο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με άλλο άτομο του ιδίου φύλου χαρακτηρίζεται «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης» και εξομοιώνεται φορολογικά με τους υπόλοιπους έγγαμους.

2. Διατηρείται στον πίνακα 7 στην 4η σελίδα, ο κωδικός 049 στον οποίο τα προηγούμενα χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανέγραφαν τη συνολική αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που είχαν συγκεντρώσει. Σημειώνεται ότι στις δηλώσεις που θα υποβληθούν τον επόμενο μήνα δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί ο συγκεκριμένος κωδικός δεδομένου ότι δεν υπάρχει υποχρέωση που να προκύπτει από τη φορολογική νομοθεσία

3. Στον πίνακα 4 Δ2 στην παράγραφο 11 έχουν προστεθεί δύο νέοι κωδικοί που αφορούν όσους έχουν ανείσπρακτα ενοίκια. Τα ποσά αυτά να μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μην φορολογηθούν γι’ αυτά, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος (εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων).

4. Στον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του νέου εντύπου, όπου δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου έχουν απαλειφθεί οι τρεις ενδείξεις μαζί με τους αντίστοιχους κωδικούς, όπου οι φορολογούμενοι κλήθηκαν πέρυσι να δηλώσουν στοιχεία για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακίνητης περιουσίας. Και αυτό γιατί έχει ανασταλεί η επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων από την 1η-1-2015 μέχρι και την 31-12-2016.

Μ. Χριστοδούλου 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης