Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Άλλα δύο κρίσιμα τεστ για κυβέρνηση και Τσίπρα – Τελευταία ευκαιρία για συναίνεση

Άλλα δύο κρίσιμα τεστ για κυβέρνηση και Τσίπρα – Τελευταία ευκαιρία για συναίνεση
Στο Ασφαλιστικό θα κριθεί η επόμενη ημέρα του πολιτικού συστήματος
Το πρώτο από τα τρία κρίσιμα τεστ των επόμενων εβδομάδων πέρασε με επιτυχία η κυβέρνηση.
Ο προϋπολογισμός του 2016 πέρασε με 153 ψήφους.
Χωρίς περαιτέρω διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς ψήφους στήριξης από την αντιπολίτευση παρά τις διάφορες «προφητείες».
Το επόμενο «στοίχημα» είναι η ψήφιση του δεύτερου πακέτου με τα προαπαιτούμενα (στα μέσα Δεκεμβρίου) και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση (εντός του Ιανουαρίου).
Εκεί θα κριθεί όχι μόνο η συνοχή της κυβέρνησης αλλά σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της χώρας.
Την κρισιμότητα αυτών που έπονται περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος ζήτησε πολιτική σταθερότητα και συναίνεση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας για να ανακάμψει οικονομικά η χώρα και να μπει ένα τέλος στα σημερινά αδιέξοδα.
Συναίνεση που ζήτησε για τα μεγάλα εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός για να εισπράξει ένα ξεκάθαρο «όχι» από την αντιπολίτευση.
Η οποία τον κατηγόρησε για προσχηματικές διαδικασίες, για εμμονή παραμονής στην εξουσία, για πλήρη αναντιστοιχία λόγων και πράξεων, για υποσχέσεις που κατέρρευσαν.
Πράγματι, αν συγκρίνει κανείς την ομιλία του Τσίπρα προχθές στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016 με αυτήν για τον προϋπολογισμό του 2015, θα αντιληφθεί ότι δεν τήρησε καμία από τις δεσμεύσεις που έδωσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά.
Αλλά την κρίσιμη στιγμή, πήρε τις αποφάσεις του, έκανε τη «στροφή» του και πλήρωσε το τίμημα, χάνοντας σχεδόν το μισό του κόμμα.
Παράλληλα δεσμεύτηκε να υλοποιήσει τη συμφωνία που υπέγραψε με τους δανειστές (το τρίτο μνημόνιο) και αυτό πράττει, αναλαμβάνοντας ήδη το τεράστιο πολιτικό κόστος που αυτή συνεπάγεται.
Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) εξαντλούν την πολεμική, τη ρητορική και τη στρατηγική τους, νιώθοντας ότι έχει έρθει η ώρα να πάρουν το «αίμα τους πίσω».
Αν και πίεζαν την κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία με τους δανειστές τους κρίσιμους μήνες της διαπραγμάτευσης, αν και υπέγραψαν τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση, σήμερα αρνούνται να υπογράψουν τους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας!
Μάλιστα εμμένουν σε ένα προσχηματικό «όχι» χωρίς να προβάλλουν κάποια ουσιαστική εναλλακτική πρόταση.
Οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης βυθίζονται ολοένα και περισσότερα στα αδιέξοδα τους, με τα άλλοτε κυρίαρχα κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) να είναι στα όρια της πολιτικής ανυποληψίας.
Είναι πλέον σαφές ότι το μνημόνιο που όλοι κατηγορούν ή θέλουν να αποφύγουν, πρέπει να εφαρμοστεί.
Αλλά μαζί με αυτό πρέπει να υπάρξει και ένα σχέδιο, μια συμφωνία για την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας.
Χωρίς το μνημόνιο, σχέδιο για την επόμενη ημέρα δεν μπορεί να υπάρξει.
Αλλά επόμενη ημέρα δεν μπορεί να υπάρξει μόνο με το μνημόνιο.
Σε αυτό το σχεδιασμό κυβέρνηση και αντιπολίτευση οφείλουν να συμμετάσχουν συντεταγμένα, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Είναι η τελευταία τους ευκαιρία να διασώσουν την όποια αξιοπρέπεια τους έχει απομείνει.
    
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης