Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Οι πιέσεις στο πετρέλαιο θα διατηρηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του 2016

Morgan Stanley: Οι πιέσεις στο πετρέλαιο θα διατηρηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του 2016
Η τιμή του WTI άγγιξε τα 41,35 δολάρια – ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών
Έντονη ανησυχία για την πορεία της τιμής του πετρελαίου εμφανίζουν οι αναλυτές διεθνώς, καθώς το αργό συνεχίζει την πτωτική του πορεία, υποχωρώντας στα επίπεδα των 41 δολαρίων.
«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την τιμή του πετρελαίου τόσο το β’ εξάμηνο του 2015, όσο και το 2016» επισημαίνει η Morgan Stanley.
Μάλιστα, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η πτώση θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Καλοκαιριού, δεδομένης της σημαντικής αύξησης της παραγωγής αλλά και της αναμενόμενης ενδυνάμωσης του δολαρίου, το οποίο επιβαρύνει το πετρέλαιο.
Από την πλευρά της, η ANZ Bank υπογραμμίζει ότι η αύξηση της ημερήσιας παραγωγής στα 33 εκ. δολάρια και η άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράκ θα ασκήσουν νέες, καθοδικές πιέσεις στο πετρέλαιο.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες επτά εβδομάδας, το πετρέλαιο έχει απολέσει το 29% της αξίας του.
Άλλωστε, την προηγούμενη εβδομάδας, η τιμή του WTI άγγιξε τα 41,35 δολάρια – ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών.
Την εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να συνεχίσει να κατρακυλά έως ότου αγγίξει τα 20 ή και 15 δολάρια ανά βαρέλι διατυπώνει από την πλευρά της Cumberland Advisors, ο David Kotok.
Όπως εξηγεί, το πετρέλαιο βρίσκεται σε καθοδική πορεία, για την οποία είναι δύσκολο να προβλεφθεί σε ποιο σημείο θα σταματήσει.
Σημειώνεται ότι το αργό πετρέλαιο WTI διαπραγματεύεται κοντά στα 42 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent λίγο πάνω από τα 48 δολάρια ανά βαρέλι.
Ο Kotok υποστηρίζει ότι αν και οι πετρελαιοβιομηχανίες παραμένουν αισιόδοξες ότι οι τιμές θα ανακάμψουν και η κατάσταση θα βελτιωθεί, εντούτοις δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, που να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.
«Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική, αλλά μύθος», δήλωσε χαρακτηριστικά, καθώς «το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχουν δείκτες που να υποδηλώνουν ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης