Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις που προσπαθούν να αντισταθούν στην κρίση

FT: Τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις που προσπαθούν να αντισταθούν στην κρίση
Το προφίλ τεσσάρων εταιρειών, οι οποίες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις αντιξοότητες της ελληνικής κρίσης.
Τέσσερις ελληνικές εταιρείες, οι οποίες προσπαθούν να αντισταθούν την παρατεταμένη ελληνική κρίση, παρουσιάζουν οι Financial Times.
Το επιχειρηματικό κλίμα έχει επιδεινωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, λόγω των διαφωνιών μεταξύ της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των δανειστών.
«Όμως, η ζωή - και ιδίως οι επιχειρήσεις – συνεχίζεται» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, παραθέτοντας το προφίλ τεσσάρων εταιρειών, οι οποίες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις αντιξοότητες της ελληνικής κρίσης.

Εnergean
Κάθε μέρα, η πετρελαϊκή εταιρεία Energean παράγει 1.800 βαρέλια πετρελαίου στο Βόρειο Αιγαίο.
Μάλιστα, τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει την αναζήτηση νέων κοιτασμάτων αργού, επιχειρώντας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της.
Όμως, προειδοιεί ο επικεφαλής της Energean, Ματθαίος Ρήγας, η πολιτική αβεβαιότητα υπομονεύει το σχέδιο συνεργασίας με διεθνείς πετρελαϊκούς κολοσσούς.
«Δίχως την πρόσβαση σε πηγές ρευστότητας και την ξεκάθαρη διαβεβαίωση πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, το επιχειρηματικό κλίμα θα παραμείνει αρνητικό» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
«Δεν υπάρχει διάθεση για την ανάληψη ρίσκου στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Όμως η κατάσταση μπορεί να αλλάξει άρδην, μόλις επιστρέψει η σταθερότητα» διατείνει ο Μ. Ρήγας.

Ξενοδόχοι
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης αναμένει για το 2015 αύξηση των τουριστών κατά +5% , υπερβαίνοντας τους 24 εκατομμύρια επισκέπτες του 2014.
Όμως, η συγκεκριμένη προοπτική «σκοντάφτει» στην ανησυχία περί τυχόν επιβολής περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων.
«Η κύρια ανησυχία είναι πως οι τουρίστες, μόλις φθάσουν σε ένα ελληνικό νησί, θα βρουν άδεια τα ATMs» επισημαίνει ο Ανδρ. Ανδρεάδης.
Άλλωστε, η παρατεταμένη αβεβαιότητα έχει ήδη αντικατοπτριστεί στις κρατήσεις του Καλοκαιριού, οι οποίες έχουν καταγράψει επιβράδυνση.

Terra Creta
H κρητική εταιρεία ελαιολάδου κατάφερε, εν μέσω της κρίσης, να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις, οι οποίες ανέρχονται στους 3.000 τόνους ετησίως.
Μάλιστα, η αύξηση στις εξαγωγές υπερέβη το 90%.
Όμως, οι προοπτικές επισκιάζονται από την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα.
«Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας στο εξωτερικό» επισημαίνει ο Κ. Αγγελόπουλος, γενικός διευθυντής της Terra Creta.
«Οι πελάτες από την Κίνα μας έχουν καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να συνεχίσουν τη συνεργασία μαζί μας, εάν εξέλθουμε από την Ευρωζώνη» συνεχίζει χαρακτηριστικά.

Ελλάκτωρ
Ο προϋπολογισμός των έργων στους πέντε κυριότερους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδα ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 10.000 θέσεις εργασίας.
«Οι κατασκευαστικές εταιρείες εξαρτώνται από την τακτική χρηματοδότηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων» εξηγεί ο Γ. Συριανός, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ελλάκτωρ.
«Εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, καθώς καλούμαστε να προ-πληρώσουμε την εισαγωγή ειδικών υλικών από το εξωτερικό» τονίζει εν συνεχεία.
«Ελπίζουμε πως μόλις επιτευχθεί η συμφωνία, η ρευστότητα θα βελτιωθεί, επιτρέποντας στην κατάσταση να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς» καταλήγει ο Γ. Συριανός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης