Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει τις πιθανότητες να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε ύφεση

Morgan Stanley: Η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει τις πιθανότητες να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε ύφεση
Στο 20% οι πιθανότητες νέας ύφεσης της ελληνικής οικονομίας
Ο δρόμος προς μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαίων πιστωτών δεν θα είναι ομαλός, εκτιμά η Morgan Stanley, η οποία ωστόσο βλέπει την ελληνική οικονομία ήδη να δέχεται τις πιέσεις της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.
Στην 4σέλιδη ανάλυσή της με αφορμή τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ της Ελλάδα το δ' 3μηνο, υπό τον τίτλο "Greece: Real GDP, Flash Estimate, 4Q 2014 - Back in Recession" (Ελλάδα: ΑΕΠ δ' 3μηνο - Πίσω στην ύφεση), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Morgan Stanley κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Η παρατεταμένη αβεβαιότητα είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια «διπλή βουτιά» του ΑΕΠ, στην οποία πλέον έχει πιθανότητα 20%, αναφέρει η Morgan Stanley.

Embedded image permalink

Συρρίκνωση ξανά:

Το τέταρτο τρίμηνο του έτους υπήρξε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 60 μ.β., καταγράφοντας μείωση -0,2% (+ 1,7% σε επίπεδο έτους), διαψεύδοντας επί τα χείρω τους αναλυτές.
Έτσι, παρόλο που η ελληνική οικονομία είχε επεκταθεί τα τρία προηγούμενα τρίμηνα, η αύξηση του ΑΕΠ έχει πλέον υποχωρήσει στο κόκκινο.
Επίσης, οι βασικοί δείκτες των επιχειρήσεων και των καταναλωτών δείχνουν ότι έχει αρχίσει να χάνει η ανάκαμψη την περαιτέρω ώθηση, μια τάση που μπορεί να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα.

Embedded image permalink

Τώρα τι;

Μετά και τα νέα στοιχεία εκτιμάτια ότι η ανάπτυξη το 2015 θα διαμορφωθεί στο +0,7%, όμως η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα είναι πιθανό να πλήξει τις δαπάνες και τις επενδύσεις, προκαλώντας έτσι μια συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 1ο τρίμηνο.
Σε περίπτωση που αυτή η αβεβαιότητα υποχωρήσει κατά τους επόμενους δύο μήνες, η οικονομία μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει την πορεία ανάκαμψης.
Αλλά η παρατεταμένη αβεβαιότητα είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια «διπλή βουτιά» του ΑΕΠ, στην οποία πλέον έχει πιθανότητα 20%.

Λύνοντας το τρίλημμα:

Η Morgan Stanley επαναλαμβάνει το τρίλημμα το οποίο αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ: i) Να μείνει στο ευρώ, ii) Να μείνει στην εξουσία και iii) Να ακυρώσει το πρόγραμμα διάσωσης (μέσω π.χ. της επαναδιαπραγμάτευσης των δανείων της ΕΕ).
Ένα από αυτά τα τρία αυτά πρέπει να εγκαταλείψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανατρέψει το πρόγραμμα διάσωσης στο σύνολό του, ενώ συμφωνεί ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ - όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων.

Ποια είναι η συμφωνία:

Ενώ η διαδικασία αυτή είναι πιθανό να μην είναι ομαλή, ένας συμβιβασμός μπορεί να υπάρξει, μετά από έντονη πίεση, γιατί η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση για να κάνει τις πληρωμές.
Επίσης, χρειάζεται και την έγκριση χρήσης του έκτακτου μηχανισμού στήριξης των τραπεζών, του ELA, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι προοπτικές της επιπλέον παράτασης των προθεσμιών λήξης και μείωσης των επιτοκίων για τα δάνεια της ΕΕ μπορεί να βοηθήσουν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Επόμενα βήματα:

Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της σχετικά με το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει έχουν αρχίσει.
Αλλά, ενώ μπορεί να είναι δυνατό να καθοριστούν ποια τμήματα της τρέχουσας διάσωσης θα συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση, η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας σύντομα θα είναι πιο δύσκολη.
Ο κίνδυνος είναι ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να δούμε την ελληνική κυβέρνηση να αλλάζει πορεία μέσα σε μόλις 3-4 ημέρες.
Έτσι, τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα πριν οι σχέσεις Ελλάδος - ΕΕ πάνε καλύτερα, καταλήγει η Morgan Stanley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης