Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, εφόσον γίνει αποδεκτή η πρόταση Βαρουφάκη

Morgan Stanley: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, εφόσον γίνει αποδεκτή η πρόταση Βαρουφάκη
ο χρέος ενέχει λιγότερους κινδύνους από ό,τι οι αγορές πιστεύουν"
Στροφή προς τα ελληνικά ομόλογα προτείνει η Morgan Stanley, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση μίας νέας ανακούφισης του ελληνικού χρέους, τα κρατικά ομόλογα θα καταστούν από τις ασφαλέστερες επενδύσεις στην Ευρωζώνη!
Ειδικότερα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως εάν Αθήνα και Βρυξέλλες καταλήξουν σε συμφωνία, σχετικά με το ελληνικό χρέος, τότε τα κρατικά ομόλογα θα καταστούν μία από τις ασφαλέστερες επενδύσεις στην Ευρωζώνη.
Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη πως η συμφωνία θα διαμορφωθεί στα πρότυπα του 2012, τότε το ελληνικό χρέος εκτιμάται πως θα μειωθεί από το 175% στο 88% του ΑΕΠ.
Εφόσον γίνεται πραγματικότητα ένα τέτοιο σενάριο, τότε τουλάχιστον επτά χώρες της Ευρωζώνης θα διαθέτουν υψηλότερο χρέος: Πορτογαλία (128%), Ιρλανδία (123%), Ιταλία (128%), Βέλγιο (105%), Κύπρος (102%), Ισπανία και Γαλλία (92%).
Βάσει αυτών των προοπτικών, ο πιστωτικός κίνδυνος του ελληνικού χρέους αποδεικνύεται χαμηλότερος έναντι αρκετών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συμπεραίνει ο Paolo Batori, αναλυτής της Morgan Stanley.
Παράλληλα, επισημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος του χρέους – 107 δισ. ευρώ που ανήκουν στον EFSF – δεν πρέπει να προσμετράται στο συνολικό χρέος, καθώς δεν θα καταβληθούν τόκοι για τα επόμενα οκτώ χρόνια.
Όσον αφορά την πρόταση του Γ. Βαρουφάκη περί ανταλλαγής ομολόγων, η οποία επιδιώκει ελάφρυνση της τάξης των 53 δισ. ευρώ, ο αναλυτής της Morgan Stanley υπερθεματίζει πως θα καταστήσει το ελληνικό χρέος απολύτως διαχειρίσιμο.
«Εξετάζοντας ορισμένες παραμέτρους του ελληνικού χρέους, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως το χρέος ενέχει λιγότερους κινδύνους από ό,τι οι αγορές πιστεύουν» καταλήγει χαρακτηριστικά ο P. Batori.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης