Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Στο 17% η πιθανότητα ενός Grexit - Τα 4 σενάρια για το ελληνικό χρέος

Morgan Stanley: Στο 17% η πιθανότητα ενός Grexit - Τα 4 σενάρια για το ελληνικό χρέος
Ποιοι είναι οι πιθανοί συνδυασμοί των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος
Μια μετριοπαθής απομείωση του ελληνικού χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας, παραμένει το βασικό σενάριο της Morgan Stanley για την Ελλάδα, αν και εκτιμά ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην επόμενη κυβέρνηση στη χώρα, πιθανότατα να προσπαθήσει για μια βαθύτερη ελάφρυνση του χρέους.
Στην 9σέλιδη ανάλυση με τίτλο Greece: Back to the Old Days? (Ελλάδα: Πίσω στις παλιές ημέρες), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι εάν αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα υπάρξουν τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα, με βάση την ευρωπαϊκή στάση.
Αναλυτικά:
1. Ο επίσημος τομέας δέχεται μια μείωση της τάξεως του 53,5% στο ελληνικό χρέος που κατέχει, ενώ δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω μείωση στο χρέος που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας (PSI).
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει το χρέος στο 129%.
Υπό αυτό το σενάριο το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί όπως εκείνο της Πορτογαλίας, αν και με καλύτερη σύνθεση, αλλά με ακόμα μεγαλύτερη και πιο προκλητική πορεία προσαρμογής.
Στην αγορά οι επενδυτές πιθανόν να αποζητούν ένα ασφάλιστρο γύρω στις 200 μ.β. υψηλότερο σε σχέση με εκείνο της Πορτογαλίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές των ελληνικών ομολόγων θα είναι στο 81%.
2. Ο επίσημος τομέας δέχεται μια μείωση της τάξεως του 53,5% στο ελληνικό χρέος που κατέχει, ενώ αποφασίζεται περαιτέρω απομείωση των ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, ώστε το χρέος να φτάσει στο 90% του ΑΕΠ.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι αυτό το σενάριο θα σήμαινε περίπου 50% μείωση για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων, με την αξία ανάκτησης να είναι στο 37%.
3. Απομείωση του χρέους που κατέχει και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας ώστε να φτάσει το χρέος στο 90% του ΑΕΠ.
Αυτό θα είναι πιο σκληρό σενάριο για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς δεν θα πρέπει να λάβει υπόψη την ελάφρυνση του χρέους που πραγματοποιήθηκε στο PSI το 2012, με αποτέλεσμα μια συνολική δυσανάλογη συνεισφορά σε σχέση με τον επίσημο τομέα.
Αυτό θα σήμαινε περίπου 68% κύρια μείωση για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων, με την αξία ανάκτησης να είναι  στο 23%.
4. Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, η οποία θα συνεπάγεται ένα μονοψήφιο ποσοστό ανάκτησης.
Τα παραπάνω τέσσερα σενάρια είναι το αποτέλεσμα τριών πιθανών απαντήσεων από την Ευρώπη:
i) Συμφωνία σε μια κύρια μείωση του χρέους του επίσημου τομέα (σενάριο 1),
ii) Απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για πολιτικούς λόγους και πιθανούς νομικούς περιορισμούς (σενάριο 4), iii) Συμφωνία επίσημου τομέα με κυριότερη μείωση μόνο ως μέρος μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα (σενάρια 2 και 3).
Δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση περιστρέφεται γύρω από τα σενάρια 1 και 4, στο εγγύς μέλλον, οι πιθανότητες για το κάθε σενάριο είναι σταθερές στο 20% και 10% για τα σενάρια 2 και 3, αντίστοιχα.
Από την άλλη, η αίσθηση της αγοράς για την πιθανότητα της εξόδου από το ευρώ έχει αυξηθεί στο 17%.
Το ποσοστό είναι σημαντικά αυξημένο κατά τους τελευταίους 2 μήνες, καθώς η αγορά τιμολογούσε σχεδόν στο μηδέν αυτήν την πιθανότητα στις αρχές του Οκτωβρίου πριν από την όξυνση των πολιτικών κινδύνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης