Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Προσωρινές οι επιδράσεις στην περιφέρεια από την πορτογαλική «καταιγίδα» - Εύθραυστη η εμπιστοσύνη των επενδυτών

Fitch: Προσωρινές οι επιδράσεις στην περιφέρεια από την πορτογαλική «καταιγίδα» - Εύθραυστη η εμπιστοσύνη των επενδυτών
Eυάλωτο το ευρωπαϊκό banking
Τη διατήρηση των κινδύνων για το πορτογαλικό banking, ως απόρροια της πρόσφατς αναταραχή στην Espirito Santo Group, υπογραμμίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Ειδικότερα, σε νέα της έκθεση, η Fitch επισημαίνει πως ο κίνδυνος από τη στάση πληρωμών της Espirito Santo Group διατηρείται αμετάβλητος. Παράλληλα, εξαίρει πως η αβεβαιότητα, η οποία επικεντρώνονται γύρω από τη Banco Espirito Santo (ΒΕS) - τη δεύτερη μεγαλύτερη πορτογαλική τράπεζα - καθιστεί το τραπεζικό σύστημα ευάλωτο.  
Βέβαια, οι άμεσοι κίνδυνοι για τις έτερες πορτογαλικές τράπεζες – Banco BPI, Santander Totta, Millenium και Caixa Geral – είναι περιορισμένοι. Ωστόσο, οι παλινδρομήσεις της BES ενδέχεται να επιτείνουν τους κινδύνους του banking.
Παράλληλα, η Fitch αναμένει μία σημαντική συρρίκνωση στις τραπεζικές καταθέσεις, γεγονός που θα πλήξει την κερδοφορία του 2014. Επίσης, η αβεβαιότητα γύρω από την BES αναμένεται να θέσει νέες πιέσεις στις χρηματοδοτικές δαπάνες των τραπεζών.
Όσον αφορά τον αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, η Fitch εκτιμά πως θα είναι προσωρινό. Ωστόσο, διατείνει πως η πρόσφατη αναταραχή πιστοποιεί την αδυναμία στο επενδυτικό κλίμα.

Moody’s: Credit Negative για την Banco Espirito Santo
Credit Negative για την Banco Espirito Santo, τις υπόλοιπες πορτογαλικές τράπεζες αλλά και την Portugal Telecom, χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τις εξελίξεις στην BES.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου, οι πρόσφατες εξελίξεις και η αναταραχή που προκάλεσαν στις αγορές, αμφισβητούν την πρόσφατη βελτίωση στον τραπεζικό κλάδο, καθώς και την ικανότητα των πορτογαλικών τραπεζών να χρηματοδοτηθούν.
Όσον αφορά την Portugal Telecom, η Moody’s επίσης χαρακτηρίζει πιστωτικά αρνητικές τις εξελίξεις στην BES, καθώς η εταιρεία ελέγχεται κατά 100% από την εν λόγω τράπεζα.
Επίσης, έχει στην κατοχή της 897 εκατ. ευρώ σε ομόλογα μιας άλλης θυγατρικής της Βanco Espirito Santo, της Rio Forte Investments.
Πάντως η Moody’s εμφανίζεται καθησυχαστική, καθώς εκτιμά ότι σε δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η αξιολόγησης της πορτογαλικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης