Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

NBG Securities - Χαμηλές οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών κατά την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας - Κρίσιμη η συναίνεση για το χρέος

NBG Securities - Χαμηλές οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών κατά την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας - Κρίσιμη η συναίνεση για το χρέος
Ελκυστικές οι αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αναμένεται βελτίωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο ανακάμπτει η οικονομία
Τη θετική της άποψη για τις ελληνικές μετοχές επαναλαμβάνει η NBG Securities, δηλώνοντας αγοραστές των ελληνικών τραπεζών, προτιμώντας Alpha Bank.
Επίσης, την προτίμηση της δείχνει για ΟΤΕ, Jumbo, Fourlis, Motor Oil, Eurobank Properties, ΜΕΤΚΑ και όμιλο Μυτιληναίου.
Στη σημερινή της ανάλυση η NBG Sec, δηλώνει ότι πιστεύει ότι η αγορά θα προεξοφλήσει εκ νέου α) την ανάκαμψη της οικονομίας που θα οδηγήσει σε ισχυρή βελτίωση της κερδοφορίας στις εισηγμένες, β) την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων (υποδομές, ενεργειακά δίκτυα και ακίνητα) που θα πρέπει να αυξήσει τις ΑΞΕ και τις εισροές κεφαλαίων, γ) την πιο χαλαρή στάση της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις ελληνικές πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης του χρέους που θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού του επιχειρηματικού τομέα, καθώς και δ) την πιο δυναμική στάση του τραπεζικού τομέα στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, η οποία θα μπορούσε σταδιακά να συμβάλει στη βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών (από το 2015).

Πιο ελκυστικές αποτιμήσεις

Οι ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν στον τραπεζικό τομέα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 μηνών αποδείχθηκε ως μια αρνητική εξέλιξη για την αγορά.
Η αποτίμηση της ελληνικής αγοράς είναι τώρα πιο ελκυστική σε σχετικούς όρους, σε σύγκριση είτε με άλλες ευρωπαϊκές αναδυόμενες, ή με αναπτυγμένες αγορές.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι δυνατότητες είναι υποεκτιμημένες, αν λάβουμε υπόψη ότι η κερδοφορία της διετίας 2013/14 αντανακλά 6 χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης.
Η NBG Sec πιστεύει ότι ο μέσος όρος της κερδοφορίας θα βελτιωθεί κατά τη διάρκεια του 2016 με 2018.

Τραπεζικός τομέας: Ανάκαμψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Η σωρευτική απώλεια του ΑΕΠ κατά 40 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά την ίδια περίοδο (60 δισ. ευρώ), καθώς η οικονομία είχε μοχλευθεί με εύλογο τρόπο (περίπου 120% του ΑΕΠ).
Η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα προσφέρουν έτσι ένα επιπλέον όφελος κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Μη τραπεζικός τομέας

Η αγορά αναμένει βελτίωση των καθαρών κερδών με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 6%, 12% και 43% αντίστοιχα για την περίοδο 2013 - 16 (πηγή FactSet).
Με βάση αυτούς τους αριθμούς, τα κέρδη και τα EBITDA θα είναι αντίστοιχα 24% και 3% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2007.
Ένας μεγάλος αριθμός των μεγάλων εταιρειών έχουν κερδίσει μερίδιο αγοράς κατά την δεκαετία που μας πέρασε, εξέλιξη που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε πτωχεύσεις των ανταγωνιστών τους.

Οι εκλογές ολοκληρώθηκε... πότε θα είναι οι επόμενες εκλογές;

Οι επόμενες εκλογές θα απαιτήσουν μια ευρεία πολιτική συναίνεση όσον αφορά την οικονομική πολιτική στην Ελλάδα.
Το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, το οποίο επιβεβαιώθηκε στα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, θα είναι λίγο διαφορετικό, όποτε γίνουν οι πρόωρες εκλογές, το Φθινόπωρο ή το επόμενο έτος.
Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, κατά την άποψη της NBG Sec, δεν θα προκληθεί στις προσεχείς προεδρικές εκλογές (Μάρτιος 2015).
Παρά το γεγονός ότι η αγορά αναμένει ότι οι προεδρικές εκλογές μπορεί να προκαλέσουν πρόωρες γενικές εκλογές, η NBG Sec αμφιβάλλει.
Από το 1995, υπήρξε μια συναίνεση σχετικά με το άτομο που θα αναλάβει τη θέση του Προέδρου, γεγονός που είναι επίσης ιδιαίτερα πιθανό και σ' αυτήν την περίπτωση.
Σημειώνουμε ότι το μόνο πολιτικό κόμμα που έχει την κοινοβουλευτική εξουσία να εμποδίσει την εκλογή του Προέδρου είναι η Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι το κορυφαίο κόμμα στην κυβέρνηση συνασπισμού.
Αντ 'αυτού, η NBG Sec πιστεύει ότι μια ευρύτερη συναίνεση όσον αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι απαραίτητη από την πλευρά των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά το γεγονός ότι αυτό θα μπορούσε να εξαναγκάσει σε πρόωρες εκλογές, δεν προκαλείται καμία ανησυχία στο μέτωπο της κοινής γνώμης, καθώς η στήριξη του ευρώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα (>75%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης