Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley - Ποια assets θα επηρεάσουν οι κυρώσεις που προωθεί η Δύση για τη Μόσχα

Morgan Stanley - Ποια assets θα επηρεάσουν οι κυρώσεις που προωθεί η Δύση για τη Μόσχα
Η Morgan Stanley βλέπει πάντως αποκλιμάκωση της κρίσης στην Κριμαία
Τις επιπτώσεις στα assets της Ρωσίας εξετάζει η Morgan Stanley στην τελευταία ανάλυση της για την έκβαση της κρίσης στην Κριμαία, εκτιμώντας ότι υπάρχουν τρία σενάρια στις σχέσεις της Ρωσίας με τους Δυτικούς.
Στα σενάρια της Morgan Stanley, τα οποία περιλαμβάνονται στην ανάλυση "Russia Economics and Strategy - Sanctions Scenarios" (Οικονομία και Στρατηγική στη Ρωσία - Σενάρια Κυρώσεων), εξετάζονται οι συνέπειες των πιθανών κυρώσεων για τις αγορές συναλλάγματος, τα assets σταθερού εισοδήματος, τα επιτόκια και οι μετοχές γενικότερα.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια, αν και όπως επισημαίνει οι παραλλαγές σε αυτά είναι δυνατές:
(i) η Ρωσία προσαρτά την Κριμαία, προκαλώντας περαιτέρω κυρώσεις
(ii) η Ρωσία παρεμβαίνει στην Ουκρανία, πέρα από την Κριμαία, και προκαλεί περαιτέρω σοβαρές κυρώσεις
(iii)ξεκινούν διαπραγματεύσεις και αίρονται οι κυρώσεις

Ποιες θα είναι οι κυρώσεις
Σε αυτό το στάδιο έχουμε δει απαγορεύσεις θεωρήσεων βίζας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στα άτομα που συμμετέχουν στην κατάληψη της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, ενώ η ΕΕ ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την απλούστευση του καθεστώτος των θεωρήσεων. Αν η Ρωσία επρόκειτο να προσαρτήσει Κριμαία ή να παρέμβει περαιτέρω, τότε θα περιμένουμε ευρύτερη παύση του εμπορίου και αύξηση των οικονομικών κυρώσεων.
Σημειώνετε εδώ ότι η ΕΕ διαθέτει ευρύτερες οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, έχοντας μεγάλη έκθεση στη Ρωσία σε σχέση με τις ΗΠΑ και υψηλού επιπέδου εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Αυτό μπορεί να καταστήσει πιο περίπλοκο το ζήτησμα των κυρώσεων για την ΕΕ, αν και έχουν δεσμευθεί να το πράξουν εάν η Ρωσία προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία.

Θα είναι αποτελεσματικές οι κυρώσεις;
Η οικονομία της Ρωσίας αντιπροσωπεύει το 2,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 13% του εμπορίου του πετρελαίου.
Η Ρωσία διαθέτει σχεδόν 500 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα, γεγονός που σημαίνει ότι το εξωτερικό χρέος της καλύπτεται κατά 93% από τα εν λόγω συναλλαγματικά αποθέματα.
Ως εκ τούτου, η Morgan Stanley δεν θεωρεί ότι οι κυρώσεις θα έχουν άμεσα αποτελέσματα.

Πώς θα μπορούσε η Ρωσία να αντιδράσει;
Η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει διάφορες επιλογές, όπως: η ανάπτυξη άλλων πηγών χρηματοδότησης, την άσκηση πίεσης στην Ουκρανία με μέτρα - αντίποινα, την πώληση αμερικανικών τίτλων που κατέχει και την αναστολή παροχής πετρελαίου και φυσικού αερίου .
Η Morgan Stanley βλέπει πάντως αποκλιμάκωση της κρίσης στην Κριμαία, καθώς ένας κύκλος επιβολής κυρώσεων και αντίδρασης από τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες εντάσεις παγκοσμίως. Δεδομένης της αμοιβαίας εξάρτησης και της επιρροής του ισχυρού ρωσικού λόμπι για τη μεγαλύτερη σύγκλιση με τον υπόλοιπο κόσμο, περιμένουμε μια αποκλιμάκωση και κατόπιν διαπραγματεύσεων λύση στο τέλος, αναφέρει η Morgan Stanley.

Επιπτώσεις στα assets
Οι επενδυτές να παραμείνουν bearish στο ρούβλι, και να προχωρήσουν σε αγορά δολαρίων έναντι ρουβλίου, με θέσεις για περαιτέρω αύξηση των ρωσικών επιτοκίων.
Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τις ρωσικές τράπεζες και εταιρίες (εξωτερική χρηματοδότηση) είναι διαχειρίσιμοι, σε περίπτωση που οι κυρώσεις κατά κύριο λόγο επιβληθούν από τις ΗΠΑ.
Η επιφυλακτικότητα για τα ρωσικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα παραμένει. Μπορεί οι αποτιμήσεις να έχουν βελτιωθεί, με τα spreads να υποχωρούν στα επίπεδα του 2012, αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με την αντίδραση στο δημοψήφισμα καθιστούν διστακτικούς τους επενδυτές στον κίνδυνο.
Αναφορικά με τις μετοχές, οι πολιτικοί κίνδυνοι θα κρατήσουν ψηλά τη μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα.
Ωστόσο, η επίπτωση των κυρώσεων μπορεί να είναι διαχειρίσιμη δεδομένου του σοβαρού πρόσφατου υποβιβασμού των ρωσικών μετοχών από τον MSCI.
Οι άμεσες επιπτώσεις των κυρώσεων στις αγορές μετοχών μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία στο ρούβλι, ένα υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών, δυσμενείς εξελίξεις για την ανάπτυξη και πιθανές επενδυτικές εκροές.
Ενώ οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να έχουν προεξοφληθεί, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι ο κίνδυνο των κυρώσεων θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ανησυχίες γύρω από την ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις και την ενέργεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης