Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μονόδρομος η κρατικοποίηση Εθνικής και Eurobank – Οι υπαρκτές διαρροές για Λάτση είναι απεγνωσμένες προσπάθειες διάσωσης ενός deal φιάσκο - Τα 790 εκατ δεν συγκεντρώνονται λόγω αρνητικών κεφαλαίων – Το ΤΤ συγχωνεύεται με την Eurobank και πωλούνται

Μονόδρομος η κρατικοποίηση Εθνικής  και Eurobank – Οι υπαρκτές διαρροές για Λάτση είναι απεγνωσμένες προσπάθειες διάσωσης ενός deal φιάσκο - Τα 790 εκατ δεν συγκεντρώνονται λόγω αρνητικών κεφαλαίων – Το ΤΤ συγχωνεύεται με την Eurobank και πωλούνται
(upd3)Αναπόφευκτη είναι η κρατικοποίηση της Εθνικής και της Eurobank καθώς αδυνατούν να συγκεντρώσουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στις αμκ και εκ των πραγμάτων θα περάσουν στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα εθνικοποιηθούν.

Μετά τις διαρροές της προηγούμενης Παρασκευής από την Εθνική ότι μπορεί να συγκεντρώσει το 10% που αποκάλυψε το www.bankingnews.gr  και την δήλωση της Εθνικής ότι δεν θα σχολιάσει άλλη φορά σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν την εξέλιξη της αμκ των 7,9 δις ευρώ και την κάλυψη του 10% δηλαδή 790 εκατ υπήρξαν νέες διαρροές ότι ο Λάτσης θα καταβάλλει 150 με 200 εκατ ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής. Οι διαρροές αυτές είναι αληθείς αλλά προσοχή υπό όρους.....
Ο Λάτσης ο οποίος παρέδωσε την Eurobank στο ελληνικό κράτος και ακολούθως στην Εθνική και πλέον κατέχει μειοψηφικό ποσοστό της Εθνικής τράπεζας περίπου 10,8% θα καταβάλλει 150 με 200 εκατ που θα αξίζουν 108 με 144 εκατ ευρώ καθώς πρέπει να αφαιρεθεί, αναλογικά  και η αρνητική καθαρή θέση.
Οι μέτοχοι που θα κληθούν να συγκεντρώσουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής δηλαδή 790 εκατ σε αμκ των 7,9 δις ευρώ και σε σύνολο ανακεφαλαιοποίησης 9,75 δις ευρώ μαζί με τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές ύψους 1,85 δισ γνωρίζουν ότι καταβάλλοντας 790 εκατ θα έχουν αξία την ίδια στιγμή της επένδυσης 510 εκατ ευρώ.
Η Εθνική ως γνωστό εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση -2,8 δις ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία π.χ. νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου εκ του καταστατικού τους δεν μπορούν να επενδύσουν σε τράπεζα με αρνητική καθαρή θέση.
Οι διαρροές της Εθνικής έχουν 5 σκοπιμότητες
1)Η Εθνική μας έχει συνηθίσει σε διαρροές όπως το καναδικό Fairfax το οποίο ήρθε είδε και απήλθε.
Η Εθνική διαρρέει περί εμπλοκής Λάτση στην αμκ, με σκοπό να παρακινήσει και άλλους επενδυτές να τοποθετηθούν σε μια αύξηση κεφαλαίου χωρίς νόημα.
Δεν έχει νόημα όχι μόνο λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης.
Αν ο Λάτσης πετάξει στο καλάθι των αχρήστων 150 με 200 εκατ ευρώ τα υπόλοιπα 640 με 590 εκατ ευρώ ποιος θα επενδύσει;
Ποιοι είναι οι αφελείς επιχειρηματίες που θα λάβουν μια επιζήμια απόφαση χωρίς νόημα και στρατηγική;
Ωστόσο ο Λάτσης θα τοποθετηθεί μόνο αν καταφέρει να συγκεντρωθούν τα υπόλοιπο 590 με 640 εκατ άπαξ και είναι διατεθειμένος να επενδύσει 150 με 200 εκατ ευρώ.
Προσέξτε ο Λάτσης έχει εμφανιστεί ως κράχτης για να τοποθετηθούν και άλλοι επενδυτές.
Αν καλυφθεί ο στόχος έχει καλώς αν δεν καλυφθεί ο Λάτσης θα πάρει πίσω τα 150 με 200 εκατ.
2)Ο δεύτερος λόγος είναι και ο ουσιώδης η Εθνική μαζί με τις προνομιούχες μετοχές θα κληθεί να καταβάλλει στο ΤΧΣ και το ελληνικό κράτος 9,75 +1,33 δις ευρώ προνομιούχες μετοχές 11,1 δις ευρώ περίπου.
Ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που συγκεντρώνονταν τα 790 εκατ θα απομείνουν άλλα 10,3 δις ευρώ.
Οι επενδυτές που θα καταβάλλουν τα 790 εκατ θα επενδύσουν και τα 10,3 δις ευρώ;
Η συμμετοχή στην τωρινή αύξηση κεφαλαίου είναι λάθος επιλογή γιατί οδηγεί σε αδιέξοδο.
3)Αν ισχύει η διαρροή περί Λάτση - φαίνεται ότι ισχύει υπό όρους -  θα αποδεικνύει ότι ο Λάτσης πιέστηκε από την κυβέρνηση να εισφέρει 150-200 εκατ ευρώ σε μια αύξηση κεφαλαίου για να διασώσει το deal με την Eurobank.
Ενδεχομένως και ο ίδιος να ανέλαβε πρωτοβουλία να διασώσει το deal παρ΄ ότι όλη η Eurobank δεν το θέλει.
4)Ο Λάτσης, αποδείχθηκε ανακόλουθος επενδυτής, πούλησε την Eurobank και εμφανίζεται τώρα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες όταν από το 2007 έως σήμερα η οικογένεια Λάτση δεν είχε επενδύσει ούτε ένα ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.
Το deal Εθνικής – Eurobank είναι αποτυχημένο γιατί προκαλεί συστημικούς κινδύνους, χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια  αλλά και γιατί η πλειοψηφία των εργαζομένων και στελεχών της Eurobank έχει ταχθεί κατά του deal.
Δεν θα προσφέρει στην Εθνική οικονομία και θα αποδείξει ότι ήταν ένα άτοπο πολιτικό deal χωρίς κανένα τραπεζικό ή επιχειρηματικό νόημα.
5)Ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι το εξής.
Αν η Εθνική συγκεντρώσει τα 790 εκατ θα πρέπει να εισφέρει το 84% της αμκ της Eurobank για να μην υποστεί dilution.
Στην περίπτωση της Εθνικής όμως αν καλύψει το 10% της αμκ της Eurobank στα 410 εκατ ευρώ το 84% αντιστοιχεί σε 344 εκατ που πρέπει να καταβάλλει η Εθνική στην Eurobank.
Όμως θα υποστεί dilution καθώς η Εθνική κατέχει το 84% της Eurobank άρα θα πρέπει να καταβάλλει 3,44 δισ ευρώ και όχι 344 εκατ ευρώ για να μην υπάρξει dilution – απίσχναση στο ποσοστό που κατέχει στην Eurobank.

Το συμπέρασμα - Η Εθνική θα κρατικοποιηθεί

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι η Εθνική θα κρατικοποιηθεί. Η δημιουργία πλασματικών ελπίδων, φρούδων ελπίδων ότι η αμκ θα καλυφθεί θα καταρρεύσουν λίαν συντόμως.

Κρατικοποιείται και η Eurobank – Θα ενσωματώσουν το good TT

Με βάση πληροφορίες, σε αντίθεση με την αναιτιολόγητη στάση της Εθνικής, ότι δεν σχολιάζει την εξέλιξη της αμκ, η Eurobank το επόμενο διάστημα θα πάρει θέση και θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα για το πώς εξελίσσεται η αμκ των 4,1 δις ευρώ ή 410 εκατ ευρώ για το 10%.
Με βάση έγκυρες  πληροφορίες η Eurobank, δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τα 410 εκατ ή το 10% της αμκ των 4,1 δις ευρώ και θα κρατικοποιηθεί.
Η διοίκηση της Eurobank θα πρέπει μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης να κοινοποιήσει τις προθέσεις της.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα ενσωματώσουν στην Eurobank το good ΤΤ και θα προσπαθήσουν να πουλήσουν το νέο σχήμα σε ξένο στρατηγικό επενδυτή σε βάθος 4-6 μηνών.
Ενδεχομένως σε πρώτη φάση να πωληθεί ένα ποσοστό 20-30%.
Ένα τέτοιο σενάριο αποτελεί και την προτεραιότητα της διοίκησης της Eurobank ή πρέπει να αποτελεί την προτεραιότητα της διοίκησης της Eurobank ώστε η τράπεζα να παραμείνει εν δυνάμει ιδιωτική.
Το deal με την Εθνική έχει καταπέσει, είναι επικίνδυνο για την συστημική ευστάθεια του ελληνικού banking και της χώρας και θα πρέπει η ΤτΕ και το ΤΧΣ να αποφασίσουν να το χαλάσουν οριστικά.
Συντηρείται ακόμη μεν αλλά η ουσία είναι ότι το deal είναι στον αέρα.

Αν η Εθνική κρατικοποιηθεί δεν θα μπορέσει να πωληθεί

Αν η Εθνική κρατικοποιηθεί, που αποτελεί το βασικό σενάριο δεν θα μπορέσει να πωληθεί με την ίδια ευκολία που θα πωληθεί το σχήμα Eurobank και ΤΤ.
Το κράτος αν αποτύχει να πωλήσει στρατηγικό ποσοστό θα πρέπει να ξεκινήσει μια επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα για την τύχη της Εθνικής τράπεζας.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης