Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρέμβαση El Erian (Pimco) για την Ελλάδα - Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει το ΔΝΤ – Επείγουσα ανάγκη για «κούρεμα» με τη συμμετοχή του δημοσίου τομέα - Steinbrueck (SPD): Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις διεθνείς αγορές μέσα στην δεκαετία

tags :
Παρέμβαση El Erian (Pimco) για την Ελλάδα -  Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει το ΔΝΤ  – Επείγουσα ανάγκη για «κούρεμα» με τη συμμετοχή του δημοσίου τομέα - Steinbrueck (SPD): Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις διεθνείς αγορές μέσα στην δεκαετία
Ξεκάθαρη θέση υπέρ της λύσης που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, παίρνει ο επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, Mohament El Erian.
Παρά την γενναία δημόσια στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι Ευρωπαίοι απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σχολιάζει ο El Erian.
Ο επικεφαλής της Pimco, προειδοποιεί ότι αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, θα υπονομεύσει άλλο ένα πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα., ενώ η αξιοπιστία της χώρας θα υποστεί μεγάλο πλήγμα, ιδιαίτερα στα μάτια των ίδιων των πολιτών.
Ο El Erian χαρακτηρίζει την πολιτική και κοινωνική ένταση στην Ελλάδα ανησυχητική, ενώ σημειώνει ότι το τελευταίο πακέτο διάσωσης, υποτίθεται πως θα βελτίωνε την κατάσταση, παρέχοντας ρευστότητα στην αγορά. Ωστόσο η διάσωση αυτή θα αποτύχει αν παραμείνει ανεπίλυτο το μείζον ζήτημα της μείωσης του ελληνικού χρέους.
Η χώρα θα μείνει κολλημένη στην ύφεση και η ανεργία στους νέους που ήδη έχει εκτιναχτεί πάνω από το 50%, θα ενισχυθεί περαιτέρω.
Όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με άλλη μια αποτυχία, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ρίξουν την ευθύνη και πάλι στην ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας την για μη εφαρμογή των μέτρων.
Ωστόσο, χάρη στο θάρρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μιλήσει ανοικτά, έχει προστεθεί ένα νέο στοιχείο που είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Η επιμονή του ΔΝΤ συνοδεύεται από σωστή θεωρία και εμπειρία.
Βαθειά μέσα τους, οι Ευρωπαίοι το κατανοούν, ότι πλέον το πρόβλημα δεν αφορά τοπ χρέους του δημοσίου τομέα, αλλά το χρέος του επίσημου τομέα.
Το ΔΝΤ έχει δίκιο. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως «κούρεμα» του χρέους του επίσημου τομέα, καταλήγει ο El Erian.
Από τη μεριά του ο πολιτικός αντίπαλος της Γερμανίδας Καγκελαρίου και πρόεδρος του SPD, P. Steinbrueck, εκτιμά ότι Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις διεθνείς αγορές μέσα στην δεκαετία, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ένα ταμείο απομείωσης του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης