Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα 5 καυτά μέτωπα στον χώρο των μικρών τραπεζών – Υπάρχει momentum στο deal Proton bank – Attica bank

  Τα 5 καυτά μέτωπα στον χώρο των μικρών τραπεζών – Υπάρχει momentum στο deal Proton bank – Attica bank
Σε πέντε  μέτωπα φαίνεται ότι επικεντρώνονται οι εξελίξεις στον χώρο των μικρών τραπεζών.
Η Attica Bank διαθέτοντας ισχυρά κεφάλαια και management το οποίο θέλει να ισχυροποιήσει την θέση της τράπεζας πιέζει για άμεση αποσαφήνιση των προθέσεων του ΤΤ που ελέγχει το 22,5% της Attica bank ώστε να διερευνήσει αν μπορεί να υλοποιήσει deal με την Proton bank.
H Proton bank η οποία δεν θα αντιμετώπιζε αρνητικά ένα deal με άλλη μικρομεσαία τράπεζα την Attica bank ή την Probank
Η ΑΤΕ που φαίνεται ότι πουλάει το ποσοστό της στην FBBank αλλά και τις θυγατρικές στο εξωτερικό.
Η Aspis Bank νυν Τbank που δεν είναι σαφές αν τελικά το ΤΤ απορροφήσει την τράπεζα
Η Geniki bank που θέλει να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου αλλά υπάρχουν δυσκολίες λόγω της χρηματιστηριακής τιμής.

Deal μεταξύ Attica Bank και Proton bank;

Προλειαίνεται σταδιακά το έδαφος ώστε να υπάρξει deal μεταξύ της Attica Bank και της Proton bank;
Ωστόσο για να υλοποιηθεί αυτό το σημαντικό deal προαπαιτεί το πράσινο φως από την κυβέρνηση όσον αφορά τις απαραίτητες μετοχικές μεταβολές στην Attica Bank.
Το ΤΤ πρέπει να πωλήσει το 22,45% και μετά από αυτή την διαδικασία η Attica Bank θα έχει την δυνατότητα να προχωρήσει στις επόμενες τις κινήσεις.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι Attica Bank και Proton bank φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν θετικά ένα μεταξύ τους deal.
Σημειώνεται ότι η Attica bank διαθέτει συνολικά 4,9 δις ευρώ ενεργητικό, στα 536 εκατ ευρώ τα κεφάλαια και η κεφαλαιοποίηση στα 247 εκατ ευρώ.
Βασικοί μέτοχοι στην Attica Bank είναι το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 42% το ΤΤ με 22,5% και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 19%.
Η Proton bank με σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 103% με τα δάνεια και τις καταθέσεις κοντά στα 1,5 δις ευρώ.
Η τράπεζα έχει χαρακτηριστικά investment bank, διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και σταθερότητα.
Η κεφαλαιοποίηση στα 60 εκατ ευρώ.
Βασικός μέτοχος με ποσοστό 31,5% περίπου ο επιχειρηματίας Λ Λαυρεντιάδης.
Η προοπτική ενός deal μεταξύ της Attica bank που διαθέτει σταθερό management, κεφάλαια και ρευστότητα και της Proton bank που εμφανίζει investment bank χαρακτηριστικά προφανώς και αντιμετωπίζεται εκατέρωθεν θετικά.

Τι θα πράξει το ΤΤ;

Την πώληση του 22,5% της Attica Bank φαίνεται ότι εξετάζει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Αν αυτό συμβεί και το ΤΤ αποφασίσει να απεμπλακεί από την συμμετοχή στην Attica Bank αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για ένα deal μεταξύ Attica Bank και Proton bank.
Το ΤΤ φαίνεται ότι έχει εξετάσει σειρά εναλλακτικών σχεδίων.
Το ενδεχόμενο εξαγοράς της Attica Bank εξετάσθηκε αλλά δεν φαίνεται να προκρίνεται ενώ και η διοίκηση της Attica bank δεν αντιμετωπίζει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στελέχη της  Attica bank δηλώνουν  με νόημα θα εξαγοράσουμε και δεν θα εξαγοραστούμε.
Μετά την εξαγορά του 32,9% της Aspis bank το ΤΤ έχει βρεθεί με δύο στρατηγικού χαρακτήρα συμμετοχές, της Aspis bank και της Attica bank.
H Aspis bank που έχει μετονομασθεί σε TBank αποτελεί το τελευταίο απόκτημα του ΤΤ και όπως έχει ανακοινώσει δεν σχεδιάζει να την απορροφήσει μέσα στο 2010 αλλά από το 2011 θα αποφασίσει πως θα κινηθεί στρατηγικά. Το ΤΤ δεν έχει αποφασίσει αν την απορροφήσει ή την πουλήσει.
Η παρουσία στην Attica bank είναι πιο περίπλοκη.
Το μέσο κόστος κτήσης εκτιμάται περίπου στα 1,8 με 2 ευρώ.
Η τρέχουσα αξία στα 56 εκατ ευρώ ή περίπου 1,05 ευρώ ανά μετοχή.
Προφανώς μεγάλη διαφορά με βάση το μέσο κόστος κτήσης.
Στο παρελθόν αποκτήθηκε με στόχο το ΤΤ να την απορροφήσει και να ενισχύσει τον προσανατολισμό του που ήταν η μετατροπή σε τράπεζα.
Στην πορεία όμως διαπιστώθηκε ότι το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 42% δεν ήταν διατεθειμένο να απεμπολήσει τα δικαιώματα και πλεονεκτήματα του.
Έτσι παρήλθαν τα χρόνια και το ποσοστό του ΤΤ παρέμενε σταθερά στο 19%.
Το 2009 επί διοίκησης Φιλιππίδη επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί  μέτωπο μεταξύ Ταμιευτηρίου  και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να υπερσκελίσουν σε ποσοστό το ΤΣΜΕΔΕ που ελέγχει το 42% της Attica bank και εν συνεχεία να αποφασίσουν για το μέλλον της τράπεζας. Έτσι το ποσοστό από το 19% έφθασε στο 22,5%.
Το σχέδιο αυτό δεν τελεσφόρησε καθώς μεσολάβησαν οι εκλογές του 2009 και προφανώς ανετράπησαν όλοι σχεδιασμοί.


Τι σχεδιάζει η ΑΤΕ Bank


Σε επίπεδο στρατηγικής σχεδίασης οι αποφάσεις έχουν ληφθεί.
Η ΑΤΕ Bank έχει αποφασίσει να πωλήσει 3 χρηματοοικονομικές τις θυγατρικές.
Συγκεκριμένα το 40,6% της FBBank στοχεύοντας σε minimum 65 εκατ ευρώ.
Το 21% της AIK Banka της θυγατρικής στην Σερβία που ενοποιείται με την μέθοδο της καθαρής θέσης.
Το 74% της ΑΤΕ Bank Romania.

FBBank
Με την  μη συμμετοχή στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της FBBank ουσιαστικά ξεκαθάρισε τις προθέσεις της η ΑΤΕ Bank θέλει να αποχωρήσει.
H ATE από το 49% που ήλεγχε πλέον κατέχει 40,6%.
Με 2 δις ευρώ ενεργητικό η τράπεζα έχει δημιουργήσει ένα πυρήνα τραπεζικών δραστηριοτήτων. Ήταν ζημιογόνος το 2009 ενώ εμφάνισε οριακές ζημίες στο α΄ τρίμηνο του 2010.
Η ΑΤΕ ή θα προσεγγίσει τον βασικό μέτοχο Β. Ρέστη με ποσοστό 57,5% ώστε να αγοράσει το 40,6% ή θα αναζητήσει άλλη τράπεζα  ή άλλη λύση ώστε να πωλήσει την συμμετοχή.

AIK Banka
H AIK Agroindusrial Commercial Bank η Σερβική τράπεζα συνεισέφερε στο α΄ 6μηνο  του 2010 , στην ΑΤΕ 4,3  εκατ ευρώ κέρδη. Διαθέτει ενεργητικό 1,19 δις ευρώ. Η Σερβική τράπεζα πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Lojubisa εμφανίζει καλή εικόνα για το μέγεθος της.
Σημειώνεται ότι στην ΑΙΚ Banka η ΑΤΕ συμμετέχει με ποσοστό 21% αλλά η έκπληξη είναι ότι και η Εθνική συμμετέχει με 4,98% ενώ με 5,8% η UniCredit Αυστρίας.
Είναι προφανές ότι εφόσον ανοίγει ο κύκλος πώλησης είναι πολύ πιθανό η Εθνική να εκδηλώσει ενδιαφέρον και ενδεχομένως και άλλες τράπεζες.  

ΑΤΕBank Romania
Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας στα 379 εκατ ευρώ ενώ τα συνολικά κέρδη που εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε ζημίες 700 χιλ ευρώ.
Η ΑΤΕ συμμετέχει με ποσοστό 74%.

Τι συμβαίνει με την Geniki bank;

Στα μέσα Οκτωβρίου θα υλοποιηθεί – αν τελικά υλοποιηθεί -  και η αύξηση κεφαλαίου της Geniki bank η οποία εμφανίζει μια αξιοσημείωτη ιδιαιτερότητα.  
Η αύξηση θα υλοποιηθεί στην νέα αναπροσαρμοσμένη τιμή των 3,19 ευρώ ωστόσο η μετοχή της Geniki bank βρίσκεται στα 2,16 ευρώ δηλαδή 32% χαμηλότερα της νέας αναπροσαρμοσμένης τιμής. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου στην Geniki.
Άρα τρία  ενδεχόμενα υπάρχουν.
1)Η  χρηματιστηριακή τιμή θα ανακάμψει αλλά αυτό θα συμβεί μόνο τεχνικά με παρέμβαση δηλαδή
2)Θα υλοποιηθεί η αύξηση αλλά  θα την καλύψει μόνο  η Societe Generale ο βασικός μέτοχος δηλαδή με ποσοστό 53,97%. Αν συμβεί αυτό θα υπάρξει δραματική μετοχική μεταβολή στην Geniki bank. Το ποσοστό των Γάλλων θα φθάσει στο 85%.
3)Θα υπάρξει νέα αναπροσαρμογή της ονομαστικής αξίας αλλά αυτό δεν είναι σαφές αν μπορεί να γίνει καθώς μόλις πρόσφατα αναπροσαρμόστηκε η ονομαστική αξία.
Είχε προηγηθεί reverse split ωστόσο η κεφαλαιακή ενίσχυση μετά την σημαντική απομείωση κεφαλαίων λόγω ζημιών ήταν επιβεβλημένη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης