Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Υποβάθμιση σοκ 4 βαθμίδων για την Ελλάδα από Α3 σε Βa1 από την Moody's - Σε junk τα ομόλογα- Στο τέλος του 2010 θα αξιολογήσει την Ελλάδα η Fitch - Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

tags :
Υποβάθμιση σοκ 4 βαθμίδων για την Ελλάδα από Α3  σε Βa1 από την Moody's - Σε junk τα ομόλογα- Στο τέλος του 2010 θα αξιολογήσει την Ελλάδα η Fitch - Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ
Στην υποβάθμιση της Ελλάδος σε Ba1 προχώρησε η Moody's η οποία είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα στις 22 Απριλίου σε Α3....
Η Moody's είχε προειδοποιήσει ότι θα υποβαθμίσει την Ελλάδα και μετά από 1,5 μήνα προχώρησε στην υποβάθμιση. Σταθερό το outlook.
Η εν λόγω υποβάθμιση αντανακλά την ισορροπία των δυνατοτήτων και των κινδύνων του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους 110 δισ. ευρώ, αναφέρει ο οίκος.

Το πακέτο στήριξης της Ελλάδας περιορίζει αποφασιστικά κάθε κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας για λόγους ρευστότητας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, συνεχίζει ο οίκος.
Παράλληλα το πακέτο ενθαρρύνει την εφαρμογή ενός αξιόπιστου και εφικτού προγράμματος δομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, το οποίο και εμφανίζει μεγάλη πιθανότητα να σταθεροποιήσει τις απαιτήσεις που συνδέονται με το χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα, αναφέρει η Sarah Carlson, αναλύτρια της Moody’s.
Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι το πακέτο στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ έχει προστατέψει την ελληνική κυβέρνηση από τις αγορές, η οποία έχει θεσμοθετήσει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομική προσαρμογής και δομικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Αυτό το πρόγραμμα έχει την προοπτική η ελληνική οικονομία να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στις αγορές, συνεχίζει ο οίκος αξιολόγησης, αν η κυβέρνηση είναι αποτελεσματική και θέσει τη χώρα σε μια πιο σταθερή πορεία το χρέος.
«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά στο χρόνο και την επίδραση των μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ιδιαίτερα σε ένα τέτοιο παγκόσμιο περιβάλλον» τονίζει η αναλύτρια Carlson.
To outlook παραμένει σταθερό, αντανακλώντας την πιθανότητα ότι ο οίκος δεν θα αλλάξει την αξιολόγηση τους επόμενους 12-18 μήνες, αναφέρει επίσης η Moody's.
Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την άποψη του οίκου θα είναι η επίδοση της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την πορεία του ΑΕΠ και των εσόδων που θα προκύψουν από τους φόρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγα μόλις λεπτά μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's, αναλυτής της Fitch δήλωσε ότι ο οίκος δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε υποβάθμιση της Ελλάδας σε junk στο άμεσο μέλλον, καθώς θα περιμένει τους τελευταίους μήνες του 2010 προκειμένου να αποτιμήσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στην υποβάθμιση της Ελλάδας από Moody’s

Η σημερινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. εκτελείται κανονικά, με το έλλειμμα να έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το 2009. Αυτή η σημαντική βελτίωση έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επιπλέον, η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος από το Μνημόνιο. Οι εισπράξεις από Φ.Π.Α., που δημιουργήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 6% ενώ πέρυσι είχαν μειωθεί κατά 11%.
Όλες οι διαφορετικές διαρθρωτικές δράσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας υλοποιούνται κανονικά και πολλές είναι ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Η δε πορεία του χρέους, παρότι σήμερα ανοδική, αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 2013 και ίσως και νωρίτερα εφόσον φαίνεται να διαμορφώνονται σταδιακά πιο ευνοϊκές συνθήκες.
Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.


Κλίμακα βαθμολόγησης της Moody's


Η Ελλάδα ήταν στην κλίμακα Α3 που σημαίνει ότι η αξιολόγηση είναι λίγο πάνω από τη μέση κλίμακα και αφορά σε χαμηλό πιστωτικό ρίσκο.
Ακολουθούν οι βαθμολογίες Baa1, Baa2, Baa3 τα οποία σημαίνουν μέτριο πιστωτικό ρίσκο και αξιολόγηση μέσης κλίμακας.
Εν συνεχεία ακολουθεί η κατηγορία των junk, δηλαδή Ba1 που είναι τώρα η Ελλάδα, μετά η Ba2 και η Ba3. Οι κλίμακες αυτές συνεπάγονται ότι η πιστοληπτική ποιότητα του δημόσιου χρέους είναι υπό αμφισβήτηση.
Μετά από αυτή την κατηγορία ακολουθούν η Caa1, Caa2, Caa3, που σημαίνει πολύ υψηλός πιστωτικός κίνδυνος σε επίπεδο χώρας.
Στην επόμενη κατηγορία, το C δηλαδή, καμία χώρα δεν θα ήθελε να βρίσκεται, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για ένα τυπικό default.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης