Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Καταργήθηκε ειδικά για την Ελλάδα ο παλαιός τρόπος μέτρησης των CDS – Θα ισχύει η άμεση καταβολή 6,2 εκατ δολ ανά 10 εκατ δολάρια έκθεσης στα ομόλογα

Καταργήθηκε ειδικά για την Ελλάδα  ο παλαιός τρόπος μέτρησης των CDS – Θα ισχύει η άμεση καταβολή  6,2 εκατ δολ ανά 10 εκατ δολάρια έκθεσης στα ομόλογα
Σημαντικότατες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των CDS των ασφαλίστρων έναντι ρίσκου χώρας  σημειώθηκαν μετά από συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των μεγαλύτερων market makers του πλανήτη με επίκεντρο την Ελλάδα. Ο παραδοσιακός τρόπος μέτρησης των CDS καταργήθηκε και αποσύρθηκε από σήμερα από όλες τις οθόνες των desk παγκοσμίως.

Τα CDS τα Credit Default Swaps τα παράγωγα των ομολόγων ο μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου στηριζόταν έως πρότινος στην εξής απλή παραδοχή.
Για κάθε θέση 10 εκατ στα ελληνικά ομόλογα σε αγοραίες τιμές ένας επενδυτής εφόσον ήθελε να αγοράσει προστασία για τα ομόλογα του θα πλήρωνε ένα κόστος με βάση τις τιμές των CDS.
Τα CDS στην τρέχουσα περίοδο διαπραγματευόντουσαν  στις 3400 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 10 εκατ θα πληρώσει ο κάτοχος 3,4 εκατ δολάρια ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας. Αυτό θα είναι το κόστος των CDS.
Όμως επειδή η κατάσταση στα ελληνικά CDS έχει πλήρως ξεφύγει οι market makers οι διαπραγματευτές αγοράς στην κλειστή αγορά των CDS σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη συναποφάσισαν να αλλάξουν τον τρόπο καταγραφής και μέτρησης των CDS.
Τι πλέον ισχύει
Συμφωνήθηκε ειδικά για την Ελλάδα να ισχύσει ένα νέο καθεστώς με βάση το οποίο ένας επενδυτής για κάθε 10 εκατ  δολάρια θέση σε ελληνικό χρέος θα καταβάλλει άμεσα 6,2 εκατ δολάρια δηλαδή CDS 6200 μονάδες βάσης εφάπαξ και για κάθε χρόνο που περνάει 100 χιλ δολάρια. Ωστόσο το ορθό από εδώ και πέρα ως μέτρηση δεν θα είναι οι μονάδες βάσης αλλά τα 6,2 εκατ δολάρια αγορά CDS για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος. Αυτός είναι πλέον ο νέος τρόπος καταγραφής των CDS….πόσα δηλαδή χρήματα καταβάλλονται ως ασφάλιστρο έναντι της θέσης σε ομόλογα. Στα desk εμφανίζεται ως εξής αγορά 58 και πώληση 62 που σημαίνει 5,8 εκατ δολ αγορά και 6,2 εκατ δολάρια πώληση ή με όρους μονάδων βάσης 5800 με 6200 μονάδες βάσης.
Με όρους μονάδων βάσης που δεν ισχύουν για την Ελλάδα τα CDS δεν είναι 3,400 μονάδες βάσης για την Ελλάδα αυτό καταργήθηκε όπως εμφανίζεται στα desk των dealing room αλλά 6200 μονάδες συν 100 μονάδες κάθε χρόνο. Για τις άλλες χώρες ισχύει το παλαιό μετρικό σύστημα π.χ. η Πορτογαλία διαθέτει 1200 μονάδες βάσης CDS, η Ισπανία 420 μονάδες βάσης η Ιρλανδία 890 μονάδες βάσης με βάση το άνοιγμα της 14ης Σεπτεμβρίου του 2011.
Η εξέλιξη αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στην αγορά των CDS τουλάχιστον για τις ανεπτυγμένες χώρες.
Η απόφαση αυτή αποδεικνύει και το πω αντιλαμβάνονται οι market makers το ρίσκο. Το ρίσκο στα ελληνικά CDS έχει αυξηθεί κατακόρυφα και αυτό αποδεικνύει και την κρίσιμη κατάσταση της Ελλάδος.
Σε ειδικό καθεστώς αποτίμησης τα ελληνικά CDS λοιπόν και έπεται συνέχεια….

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης