Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξύπνησε από το «κώμα» το Taxisnet - Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καλύφθηκε η γκάφα με το «πάγωμα» των βεβαιώσεων

Ξύπνησε από το «κώμα» το Taxisnet - Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καλύφθηκε η γκάφα με το «πάγωμα» των βεβαιώσεων
Οι πολίτες μπορεί να γλύτωσαν τις ουρές των εφοριών, δεν θα αποφύγουν όμως τη δοκιμασία του διαδικτύου
(upd2)Εκ νέου σε λειτουργία τέθηκαν οι εφαρμογές του TAXISnet, κατόπιν του ορισμού του Γ. Χατζάκη, στη θέση του προσωρινού Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Ειδικότερα, τo Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι τέθηκαν εκ νέου σε λειτουργία οι εφαρμογές του TAXISnet για:
1.    Tην έκδοση Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου ταυτόχρονα με την υποβολή δήλωσης Φ.Ε.Φ.Π. 2014
2.    Τις εκτυπώσεις εκκαθαριστικών σημειωμάτων / πράξεων διοικητικού προσδιορισμού Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων οικ. ετών 2012-2014
3.    Tην έκδοση / επανεκτύπωση πιστοποιητικών ΕΝ.Φ.Ι.Α.
4.    Tην έκδοση Αποδεικτικών Φορολογικής Ενημερότητας
5.    Tην προώθηση προς εκκαθάριση και έκδοση πράξεων διορθωτικού προσδιορισμού των εκκρεμών ηλεκτρονικών τροποποιητικών δηλώσεων Φ.Α.Π. ετών 2011, 2012 & 2013.
Εντός της ημέρας, θα είναι διαθέσιμες και οι εκτυπώσεις εκκαθαριστικών Φόρου Ακίνητης Περιουσίας ετών 2010 – 2013.

Tι ανέφερε από το πρωί το www.bankingnews.gr
Το παραδοσιακό «μπάχαλο» με τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών, είναι και φέτος γεγονός 18 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και μόλις 3 ημέρες πριν εκπνεύσει η παράταση που δόθηκε για την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε9 για τα ακίνητα.
Η σημαντική αύξηση του ημερήσιου όγκου των δηλώσεων που υποβάλλονται πλέον από τους λογιστές αλλά και μεμονωμένα από τους φορολογούμενους, οδήγησαν το Taxis net στα όρια του, με αποτέλεσμα να σέρνεται κυριολεκτικά το τελευταίο διήμερο.
Οι πολίτες μπορεί να γλύτωσαν τις ουρές των εφοριών και των ταχυδρομείων με την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, δεν θα αποφύγουν όμως τη δοκιμασία του διαδικτύου, όσο οι δηλώσεις δεν υποβάλλονται σταδιακά και ο μεγαλύτερος όγκος τους συγκεντρώνεται τις τελευταίες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας.
Πάντως η όλη κατάσταση δεν είναι καθόλου άσχετη με την πίεση που ασκείται κυρίως από την πλευρά των λογιστών για παράταση των προθεσμιών, αν και έχει ξεκαθαριστεί εδώ και αρκετό καιρό από τον πρώην Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη ότι φέτος δεν θα δοθεί καμιά παράταση καθώς οι προθεσμίες προβλέπονται από το νόμο και δεν είναι εύκολο να αλλάξουν.
Οι δυνατότητες του συστήματοςTaxis είναι άλλωστε δεδομένες και η υπέρβαση των ορίων αντοχής του, οδηγεί σε προβλήματα και καθυστερήσεις ταλαιπωρώντας του χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Αντικαταστάτης
Εν τω μεταξύ σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου κατέφυγε η κυβέρνηση, προκειμένου να διορθώσει τις παραλείψεις και τα λάθη που προκάλεσαν η βιασύνη και η σπουδή να αποπεμφθεί ο Χ. Θεοχάρης πριν καν οριστεί ο αντικαταστάτης του ο οποίος θα υπογράφει την έκδοση βεβαιώσεων και εκκαθαριστικών από το σύστημα Taxis. Από την περασμένη Πέμπτη δεν υπήρχε ουσιαστικά η δυνατότητα λειτουργίας του Taxis, αφού δεν είχε προβλεφθεί ποιος θα υπογράφει αντί του Θεοχάρη.
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε ήδη στο ΦΕΚ αναφέρει ότι προσωρινός επικεφαλής της ΓΓΔΕ αναλαμβάνει ένας εκ των γενικών διευθυντών της. Έχει μάλιστα αναδρομική ισχύ από τις 5 Ιουνίου προκειμένου να καλύψει και τα εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν από την περασμένη Πέμπτη, ημερομηνία παραίτησης του Χάρη Θεοχάρη.
Η πράξη αναφέρει: «Σε περίπτωση πρόωρης λήξης της θητείας του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ορίζεται ένας από τους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ως αναπληρωτής για το χρονικό διάστημα από τη λήξη της θητείας του μέχρι το διορισμό του διαδόχου του.
Σε περίπτωση που ο ορισθείς ως αναπληρωτής αδυνατεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του ή για οποιοδήποτε λόγο παύσει, με όμοια απόφαση ορίζεται ως αναπληρωτής ένας από τους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μέχρι το διορισμό του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων».
Σύμφωνα με το νόμο ο αποπεμφθείς γραμματέας ήταν ο μόνος αρμόδιος να ορίσει τον αντικαταστάτη του πριν την αποχώρησή του, αλλά η βιασύνη της κυβέρνησης να τον .στείλει σπίτι του δεν του το επέτρεψε.
Μάλιστα όλοι οι υπουργοί είχαν υπογράψει την αναγκαστική παραίτησή του πριν ολοκληρωθεί η πολύωρη συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Οι φορολογικές δηλώσεις
Μεγάλη καθυστέρηση εξάλλου παρουσιάζει η φετινή υποβολή των δηλώσεων από τους φορολογούμενους. Δεκαοκτώ μέρες πριν την εκπνοή της νόμιμης προθεσμίας, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου και μόλις 4 στους 10 φορολογουμένους έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά την δήλωση τους.
Στοιχείο το οποίο ενδεικτικό της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα αυξημένα ποσά φόρου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων  λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και της έκτακτης εισφοράς έχουν «φρενάρει» τους φορολογούμενους ζητώντας πίστωση χρόνου γι' αυτές τις πληρωμές.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία παράταση παρά τις πιέσεις που ασκεί και η κοινότητα των λογιστών.                   
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τις 20 Μαρτίου που ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και χθες 10 Ιουνίου είχαν υποβληθεί στο Taxis 2.001.434 δηλώσεις, ήτοι μόλις το 37% του συνόλου.
Από αυτές έχουν εκκαθαριστεί οι 1.978.327, εκ των οποίων οι 748.884 δηλώσεις είναι χρεωστικές με τα συνολικά ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να φθάνουν τα 759,4 εκατ. ευρώ ή 1.013 ευρώ κατά μέσο όρο.
Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά όσο θα μεγαλώνει το δείγμα των εκκαθαρισμένων δηλώσεων. Υπενθυμίζεται πως ο μέσος φόρος  πέρυσι είχε ανέλθει στα 1.475 ευρώ.
Από τα υπόλοιπα στοιχεία αυτή της παρτίδας προκύπτει ότι  το 41,15% ή 814.020 δηλώσεις είναι μηδενικού φόρου. «Τυχεροί» φορολογούμενοι είναι μόλις το 21% των εκκαθαρισμένων δηλώσεων που αντιστοιχούν σε 415.423 άτομα που λαμβάνουν επιστροφή από την εφορία. Τα λεφτά που μοιράζονται ανέρχονται  σε 89 εκατ. ευρώ  ή 214 ευρώ κατά μέσο όρο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης