Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίδειξη ισχύος από τον Trump με το βλέμμα στη Βόρεια Κορέα - Κλικακώνεται η ένταση - Αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από Β. Κορέα

tags :
Επίδειξη ισχύος από τον Trump με το βλέμμα στη Βόρεια Κορέα - Κλικακώνεται η ένταση - Αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από  Β. Κορέα
H Kίνα προειδοποιεί ότι κανείς δεν θα βγει νικητής από μία πολεμική σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα
(upd3) Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επίδειξη ισχύος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, τα τελευταία 24ώρα, με σαφή στόχο να ξεκαθαρίσει σε Ρωσία, Κίνα και Ιράν ποιος είναι το «αφεντικό» στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence μεταβεί στη Νότια Κορέα για συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και μία μέρα μετά τη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ για τα 105 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του κράτους Kim Il Sung, ένας βορειοκορεάτικος πύραυλος ανατινάχθηκε σχεδόν αμέσως κατά την εκτόξευσή του.
Πάντως, σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος ταξιδεύει μαζί με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Mike Pence στη Νότια Κορέα, σχολίασε πως δεν αποτελεί έκπληξη η εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα.
Όπως υπογράμμισε, «δεν είναι ανάγκη να δαπανήσουμε οποιουσδήποτε πόρους εναντίον αυτού.
Δεν εκπλαγήκαμε, το είχαμε προβλέψει», προσθέτοντας ότι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ήταν ένας μεσαίου βεληνεκούς πύραυλος και ότι εξερράγη τέσσερα με πέντε δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.
Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence έφθασε σήμερα στη Νότια Κορέα για συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Pence (ΗΠΑ): Όλες οι επιλογές για τη Βόρεια Κορέα είναι στο τραπέζι

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν αποκλείει καμιά επιλογή για να λυθεί το πρόβλημα των προγραμμάτων βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, διεμήνυσε σήμερα ο αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, τονίζοντας ότι η «εποχή της στρατηγικής υπομονής» που επεδείκνυε η Ουάσινγκτον έναντι της Πιονγκγιάνγκ έχει λάβει τέλος.
Η Νότια Κορέα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Pence σε τέσσερις ασιατικές χώρες, η οποία έχει στόχο να δείξει στους συμμάχους της Ουάσινγκτον και να υπενθυμίσει στους αντιπάλους της ότι η κυβέρνηση του Donald Trump δεν στρέφει τα νώτα της στην όλο και πιο ανάστατη περιοχή αυτή το κόσμου.
Ο Pence, ο πατέρας του οποίου υπηρέτησε στον Πόλεμο της Κορέας (1950-’53), τόνισε ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει να υπάρξει ασφάλεια «με ειρηνικά μέσα, με μια διαπραγμάτευση.
Αλλά όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι για την επίτευξη των στόχων και παραμένουμε στο πλευρό των Νοτιοκορεατών» κατά την επίσκεψή του στο χωριό Πανμουντζόν, στα σύνορα των δύο χωρών, όπου υπογράφτηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 1953.
Ο Pence έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Freedom House, ένα κτίριο που απέχει μόνο μερικά μέτρα από τα «σύνορα της ελευθερίας», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε.
Διαβεβαίωσε ότι η σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα αντέχει σε «κάθε δοκιμασία» και παραμένει «πολύ ισχυρή».
«Υπήρξε μια περίοδος στρατηγικής υπομονής, αλλά η εποχή της στρατηγικής υπομονής τέλειωσε», επέμεινε.
«Το μήνυμα του λαού των ΗΠΑ είναι ότι επιδιώκουμε την ειρήνη, αλλά η Αμερική επιδίωξε (...) να φθάσουμε στην ειρήνη και με τη χρήση ισχύος, και το μήνυμά μου σήμερα, ενώ βρίσκομαι μαζί με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Κορέα, με τους θαρραλέους στρατιώτες της Νότιας Κορέας, είναι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας», πρόσθεσε ο αμερικανός αντιπρόεδρο;.
«Ο λαός της Βόρειας Κορέας και ο στρατός της Βόρειας Κορέας δεν πρέπει να κάνουν λάθος όσον αφορά την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό των συμμάχων τους», είπε.
Ο Pence εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα «θα κάνει τις ενέργειες που απαιτούνται για να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική» της Βόρειας Κορέας.
«Αλλά όπως ο πρόεδρος κατέστησε πολύ σαφές, είτε η Κίνα θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ή θα το κάνουμε εμείς, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας», συμπλήρωσε.

Αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου (16/4) από τη Β. Κορέα

Ένας βορειοκορεάτικος πύραυλος ανατινάχθηκε σχεδόν αμέσως κατά την εκτόξευσή του την Κυριακή 16/4, λίγες ώρες πριν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence μεταβεί στη Νότια Κορέα για συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, μεταδίδει το Reuters.
Η αποτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου από την ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας έγινε μία μέρα μετά τη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ για τα 105 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του κράτους Kim Il Sung.
Η Νότια Κορέα σχολίασε ότι η επίδειξη δύναμης συνιστά απειλή για όλο τον κόσμο.
Ο Pence θα ξεκινήσει από τη Σεούλ μία 10ήμερη περιοδεία στην Ασία και σκοπός του είναι η δέσμευση των ΗΠΑ στους συμμάχους της ότι θα αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ένταση.
Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Carl Vinson ηγείται επίσης μίας νηοπομπής στην κορεάτικη χερσόνησο.
Και καθώς οι ΗΠΑ έκαναν πρόσφατα επίθεση στη Συρία, αυξήθηκαν τα ερωτηματικά για τις προθέσεις του Trump για τη Βόρεια Κορέα.
Οι ΗΠΑ έχουν 28.500 στρατιώτες στη Νότια Κορέα και προειδοποίησαν για τιμωρητική δράση, εφόσον η Βόρεια Κορέα συνεχίζει το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμά της.
"Η Βόρεια Κορέα έδειξε πολλούς πυραύλους στη χθεσινή παρέλαση και τόλμησε να εκτοξεύσει έναν σήμερα, σε μία κίνηση που απειλεί όλο τον κόσμο" ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.
Η Βόρεια Κορέα έχει προειδοποιήσει για πυρηνική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, αν προκληθεί.
Προσθέτοντας ότι έχει αναπτύξει την ικανότητα εκτόξευσης πυραύλου που θα μπορεί να πλήξει την ενδοχώρα των ΗΠΑ.
Η διοίκηση Ειρηνικού Ωκεανού ανέφερε ότι ο πύραυλος εξερράγη αμέσως, ενώ ερευνά ποιος ήταν ο τύπος του.
"Η Βόρεια Κορέα προσπάθησε να εκτοξεύσει έναν άγνωστου τύπου πύραυλο, αλλά φαίνεται ότι απέτυχε" ανακοίνωσε και η Νότια Κορέα.
Υπήρχε ένας υψηλός βαθμός εμπιστευτικότητας, αλλά δεν ήταν ένας διηπειρωτικός πύραυλος, εκτίμησε Αμερικάνος αξιωματούχος, ενώ συνάδελφός του υποστήριξε ότι η εκτόξευση έγινε από την ξηρά.
Η στιγμή της εκτόξευσης συνέπεσε με την άφιξη Pence στη Νότια Κορέα και έγινε μία μέρα μετά τη στρατιωτική παρέλαση της Βόρειας Κορέας.
Ο Pence ενημερώθηκε για την αποτυχημένη εκτόξευση, ενώ πήγαινε στη Σεούλ και ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Trump.
H Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει έναν ακόμα πύραυλο από την ίδια βάση, παραμονές μίας συνόδου της Κίνας με τις ΗΠΑ για να συζητήσουν για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ο πύραυλος πέταξε για 60 χιλιόμετρα, αλλά μετά είχε διαρροή καυσίμων και διήνυσε μόνο ένα τμήμα του βεληνεκούς του πριν αρχίσει να περιστρέφεται, βγαίνοντας εκτός ελέγχου.
Η Κίνα έχει μιλήσει κατά του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, ενώ την Παρασκευή 14/4 συνέστησε να πέσουν οι τόνοι.
Ακύρωσε επίσης μερικές πτήσεις της Air China στην Πιονγκγιάνγκ, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης, αλλά δεν της ματαίωσε όλες, όπως είχε αρχικά ακουστεί.
Το Sinpo από όπου έγινε η εκτόξευση της Κυριακής 16/4 είναι μία υποβρύχια βάση της Βόρειας Κορέας και στεγάζει υποβρύχια που μπορούν να εκτοξεύσουν βαλλιστικούς πυραύλους.
Πιστεύεται ότι η σημερινή εκτόξευση έχει ήδη προγραμματιστεί να γίνει ξανά, εκτίμησε ο Kim Dong yub, στρατιωτικός ειδικός από τη Σεούλ, εκτιμώντας ότι ήταν ένας νέος τύπος πυραύλου ή, κάποιος παλιότερος που αναβαθμίστηκε.
Οι εντάσεις είχαν αυξηθεί στην περιοχή, καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι στο πλαίσιο των εορτασμών η Βόρεια Κορέα θα έκανε μία έκτη δοκιμή και ο Trump είχε πει ότι την είχε υπό στενή παρακολούθηση.
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα τεχνικά είναι ακόμα σε πόλεμο, καθώς μετά τη σύγκρουσή τους το 1950-53 δεν υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης, αλλά εκεχειρία.
Κινέζοι τουρίστες στην Dandong που συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα είδαν χωριά και πόλεις της από πλοιάρια στα οποία είχαν επιβιβαστεί την Κυριακή 16/4.
Ένας τουρίστας ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει τη στρατιωτική ικανότητα να εμπλακεί σε πόλεμο.
"Η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή" ήταν το σχόλιό του.
Ένας άλλος ισχυρίστηκε ότι δεν άκουσε για την αποτυχημένη εκτόξευση, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι "η αποτυχία είναι η μητέρα της επιτυχίας".
Επίσης, δήλωσε ότι δεν πιστεύει τι λένε τα διεθνή μέσα, που συχνά μεταδίδουν ψέματα και αρνητικά νέα για τη Βόρεια Κορέα.
Ούτε ένας 37χρονος εργαζόμενος σε εργοστάσιο που πήγαινε κρουαζιέρα με την οικογένειά του είχε ακούσει για την αποτυχημένη εκτόξευση, αλλά είπε "ότι αν ο Kim αποφασίσει να κάνει κάτι θα το πετύχει και εμείς οι πολίτες θα τον στηρίξουμε".

Βόρεια Κορέα: Να σταματήσουν τη "στρατιωτική τους υστερία" οι ΗΠΑ

Το Σαββάτο 15/4, η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε  τις ΗΠΑ να σταματήσουν «τη στρατιωτική τους υστερία», ενώ ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της Βόρειας Κορέας, ο Choe Ryong Hae, στενός συνεργάτης του Κim, μιλώντας στην παρέλαση για τον εορτασμό της «Ημέρας του Ήλιου», την 105η επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της Kim Il Sung, απηύθυνε μια εξίσου σοβαρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ.
Η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και υποβρυχίων για τα 105 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της Kim Il Sung το Σάββατο 15/4, ενώ το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ πλησιάζει στην περιοχή, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η πρόσφατη αμερικάνικη επίθεση στη συριακή βάση προκάλεσε ερωτηματικά για τα σχέδια του Donald Trump για τη Βόρεια Κορέα, η οποία έχει τιμωρηθεί με κυρώσεις για τις πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές της.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong Un, εγγονός του Kim Il Sung έδειχνε χαλαρός μέσα στο μαύρο κοστούμι του και γελούσε περιτριγυρισμένος από συνεργάτες του κατά τη διάρκεια της μεγάλης παρέλασης για την "Ημέρα του Ήλιου" στην κεντρική πλατεία της Πιονγκγιάνγκ Kim Il Sung.
Στρατιώτες με το βάδισμα της χήνας και μπάντες γέμισαν την πλατεία και ακολουθούσαν τανκς, βάσεις εκτόξευσης πυραύλων και άλλα όπλα.
Αεροπλάνα με μία προπέλα σχημάτιζαν το νούμερο 105 στον ουρανό.
Σε αντίθεση με προηγούμενες παρελάσεις, δεν παραβρέθηκε κάποιος ανώτερος Κινέζος αξιωματούχος στη Βόρεια Κορέα.
Παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι, η Κίνα υποστηρίζει τις κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Β. Κορέας.
Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι έχει κατασκευάσει και μπορεί να εκτοξεύσει έναν πύραυλο, ικανό να πλήξει την ενδοχώρα των ΗΠΑ, αλλά οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν έχει αναπτύξει ακόμα την απαιτούμενη τεχνολογία για κάτι τέτοιο.
Ειδικοί στα όπλα, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι διαθέτει μερικούς διηπειρωτικούς πυραύλους.
Η Βόρεια Κορέα έδειξε δύο νέα είδη κανίστρων για την εκτόξευση πυραύλων από φορτηγά, κάτι που σημαίνει ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει δουλέψει πάνω σε ένα νέο κόνσεπτ διηπειρωτικών πυραύλων, σύμφωνα με τη Melissa Hanham, ανώτερη ερευνητική συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στην Καλιφόρνια.
Η ίδια υποστήριξε, ωστόσο, ότι η Β. Κορέα έχει τη συνήθεια να παρουσιάζει πυραύλους σε παρελάσεις, χωρίς να τους έχει πρώτα δοκιμάσει.
Τεχνικά η Βόρεια και η Νότια Κορέα είναι ακόμα σε πόλεμο, καθώς η σύγκρουσή τους από το 1950 ως το 1953 έληξε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη ειρήνης.
Προειδοποίησε, εξάλλου, τις ΗΠΑ ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση θα απαντήσει με αντίποινα.
"Η σκληρότερη αντίδρασή μας ενάντια στις ΗΠΑ και των ναυτικών της δυνάμεων θα αναληφθεί, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε στους επιτιθέμενους να επιβιώσουν" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας ανέφερε επίσης ότι "την κυβέρνηση Trump την έχει πιάσει στρατιωτική υστερία και έχει φτάσει σε μία επικίνδυνη φάση που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε".
Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν από την πλευρά τους ότι η στρατηγική της υπομονής με τη Βόρεια Κορέα έχει τελειώσει.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence θα βρεθεί στη Νότια Κορέα αύριο Κυριακή 16/4 στο πλαίσιο μίας 10ήμερης περιοδείας του στην Ασία.
Το υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας Pukkuksong που έχει την ικανότητα να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους ήταν επίσης παρόν στην παρέλαση.
Ήταν η πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα παρουσίασε πυραύλους με βεληνεκές πάνω από 1.000 χιλιόμετρα.
Μάλιστα, οι πύραλοι που βρίσκονται στα υποβρύχια είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
Ο Choe Ryong Hae, στενός συνεργάτης του Κim, μιλώντας στην παρέλαση, απηύθυνε σοβαρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ.
"Αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν τις ριψοκίνδυνες προκλήσεις εναντίον μας, οι επαναστατικές δυνάμεις μας θα απαντήσουν αμέσως και θα αντιδράσουμε με πόλεμο, ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Κίνα ζήτησε και από τις δύο πλευρές να κατεβάσουν τους τόνους.
Η Κίνα έχει κάνει εμπάργκο στις εισαγωγές της από τη Βόρεια Κορέα από τις 26 Φεβρουαρίου, ενώ η αεροπορική της εταιρία Air China ακύρωσε κάποιες πτήσεις της προς την Πιονγκγιάνγκ, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης, αλλά δεν τις ματαίωσε όλες.
Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε την Παρασκευή 14/4 τις ΗΠΑ ότι φέρνουν πυρηνικά με το αεροπλανοφόρο Carl Vinson να είναι η ναυαρχίδα μίας πυρηνοκίνητης δύναμης που πλησιάζει όλο και πιο κοντά.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επίδειξη ισχύος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump τα τελευταία 24ώρα, με σαφή στόχο να ξεκαθαρίσει σε Ρωσία, Κίνα και Ιράν ποιος είναι το «αφεντικό» στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Μετά την πυραυλική επίθεση στη Συρία, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους, την επονομαζόμενη «μητέρα όλων των βομβών», σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν στο Αφγανιστάν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Το χτύπημα αποτέλεσε και μια σαφή προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα, την ώρα που αυξάνεται επικίνδυνα η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, με τους βορειοκορεάτες να δηλώνουν έτοιμοι ακόμη και για πόλεμο εάν τον επιδιώξουν οι ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα Μόσχα και Πεκίνο απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, προειδοποιώντας ότι κανείς δεν θα βγει νικητής από μια σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα.
«Είμαι πραγματικά περήφανος για τους στρατιωτικούς μας.
Είναι μια νέα επιτυχία», δήλωσε ο Trump στους δημοσιογράφους.
«Τους έχω δώσει λευκή επιταγή (…) Ειλικρινά για αυτό τον λόγο έχουν σημειώσει τόσες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό.
Αν συγκρίνετε τι συνέβη τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες με όσα συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά», πρόσθεσε.
Η βόμβα BGU-43, η ισχύς της οποίας ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους ΤΝΤ, έπληξε χθες το απόγευμα «μια σειρά από σήραγγες» στις 19:00 τοπική ώρα σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.
«Ήταν η πιο ισχυρή έκρηξη που έχω δει ποτέ.
Η περιοχή τυλίχθηκε από τεράστιες φλόγες», δήλωσε ο Εσμαΐλ Σινουάρι κυβερνήτης της περιοχής Ατσίν.
«Ο εχθρός υπέστη μεγάλες απώλειες», επεσήμανε από την πλευρά του ο Σαχουσάιν Μουρταζάουι εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας.
Η επαρχία Νανγκαρχάρ, που βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν, είναι η περιοχή όπου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 2015 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.
Από τον Αύγουστο του 2016 οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει πολλές αεροπορικές επιδρομές εναντίον προπυργίων των τζιχαντιστών.

ΗΠΑ: Εξετάζονται στρατιωτικές επιλογές κατά της Βόρειας Κορέας για το εξοπλιστικό της πρόγραμμα

Την θέση ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τις στρατιωτικές επιλογές ως απάντηση στη συνέχιση του εξοπλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας διατύπωσε σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου, ο οποίος ωστόσο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Όπως υποστήριξε, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σύντομα σε νέα δοκιμή είτε βαλλιστικού είτε πυρηνικού πυραύλου».
«Δυστυχώς, ο Kim Jong un δεν μας εκπλήσσει.
Συνεχίζει να αναπτύσσει το πρόγραμμά του, συνεχίζει να εκτοξεύει πυραύλους στη θάλασσα της Ιαπωνίας.
Με αυτό το καθεστώς το θέμα δεν είναι αν θα συμβεί, αλλά απλώς πότε.
Φυσικά οι υπηρεσίες Πληροφοριών κρατούν ενήμερους τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο» υποστήριξε ο Αμερικάνος αξιωματούχους, συντηρώντας την αβεβαιότητα και την ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας.
Πάντως, το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες που μετέδωσε το NBC News περί ενδεχόμενης ανάληψης προληπτικής στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας ότι η πολιτική του είναι να μη συζητά δημόσια σχετικά με μελλοντικές επιχειρήσεις ή «να κάνει δημόσια υποθέσεις για πιθανά σενάρια».
«Οι διοικητές πάντοτε εξετάζουν το πλήρες φάσμα των επιλογών για την προστασία μας έναντι οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης.
Η δέσμευσή μας στην υπεράσπιση των συμμάχων μας, συμπεριλαμβανομένων της Κορέας και της Ιαπωνίας, εναντίον δυνητικών απειλών, παραμένει ακλόνητη» ανέφερε η εκπρόσωπος του Πεντάγωνου.

Βόρεια Κορέα: Θα πάμε σε πόλεμο εάν το επιλέξουν – Πιο επιθετικές οι ΗΠΑ υπό τον Trump

«Ανελέητη απάντηση» στις όποιες προκλήσεις των ΗΠΑ «υπόσχεται» ο στρατός της Βόρειας Κορέας, όπως μεταδίδει το κορεατικό πρακτορείο Ειδήσεων KCNA.
Νωρίτερα,την θέση ότι η Βόρεια Κορέα θα πάει σε πόλεμο, εάν κάποιοι το επιλέξουν διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Hang Song Ryol σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press.
Ο Ryol υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ υπό τη διακυβέρνηση του Donald Trump έχουν καταστεί πιο μοχθηρές και πιο επιθετικές.
«Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε απερίσκεπτες στρατιωτικές ασκήσεις, τότε θα τις αντιμετωπίσουμε με ένα προληπτικό χτύπημα.
Έχουμε ήδη στα χέρια μας ένα ισχυρό αποτρεπτικό πυρηνικό όπλο» υπογράμμισε ο Ryol, τη στιγμή που η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Β. Κορέας κλιμακώνεται επικίνδυνα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, οι οποίες θεωρούνται οι μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιήσει ποτέ στην περιοχή, την ώρα που η Β. Κορέα δεν αποκλείεται να προχωρήσει ακόμα και αύριο Σάββατο 15/4 - η οποία είναι η «Ημέρα του Ήλιου» και η 105η επέτειος από τη γέννηση του Kim Il Sung, του ιδρυτή της Β.Κορέας – σε μια ακόμα πυρηνική δοκιμή ή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.
Ερωτηθείς ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος για το εάν η Β. Κορέα θα προχωρήσει σε μια ακόμα πυρηνική δοκιμή, υποστήριξε ότι η απόφαση για το πότε και το που θα ληφθεί από την κεντρική κυβέρνηση.
Πάντως ο Ryol κατηγόρησε τον Trump και τις ΗΠΑ για την κλιμάκωση της έντασης, υποστηρίζοντας ότι υπό τη διακυβέρνηση του Trump οι ΗΠΑ έχουν γίνει πιο επιθετικές.
«Όσο οι πυρηνικές απειλές και εγωισμοί συνεχίζονται με τις στρατιωτικές ασκήσεις, θα συνεχίσουμε να κτίζουμε την εθνική μας ασφάλεια, ο πυρήνας της οποίας είναι η κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Οτιδήποτε έρθει από τις ΗΠΑ θα το αντιμετωπίσουμε.
Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να το διαχειριστούμε» ανέφερε ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος.
Εν τω μεταξύ, σήμερα η Βόρεια Κορέα κατήγγειλε τις ΗΠΑ επειδή μεταφέρουν «τεράστια πυρηνικά, στρατηγικά στοιχεία» στην κορεατική χερσόνησο.
«Οι ΗΠΑ εισάγουν στην κορεατική χερσόνησο, μια από τις πιο θερμές περιοχές του πλανήτη, τεράστια στρατηγικά, πυρηνικά στοιχεία, απειλώντας σοβαρά την ειρήνη και την ασφάλεια της χερσονήσου και ωθώντας την κατάσταση εκεί στα πρόθυρα πολέμου.
Αυτό έχει προκαλέσει μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία ενδέχεται να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή στη χερσόνησο θερμοπυρηνικός πόλεμος και αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» μετέδωσε το πρακτορείο KCNA.

Προειδοποίηση από την Κίνα: Κανείς δεν θα βγει νικητής από τη σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα

«Μια σύγκρουση μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή» στη Βόρεια Κορέα, προειδοποίησε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Wi μετά τις νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου Donald Trump εναντίον της Πιόνγκγιανγκ.
«Ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος», πρόσθεσε ο Wang Wi στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του, μία ημέρα αφού ο Trump δεσμεύθηκε ότι θα αντιμετωπίσει το βορειοκορεατικό «πρόβλημα» ακόμη και χωρίς την Κίνα.
Παράλληλα ο Κινέζος υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφευχθεί να λάβει μια μη αναστρέψιμη πορεία η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, τονίζοντας ότι «κανείς δεν θα βγει νικητής» από μια αντιπαράθεση.
Όποιος προκαλέσει σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο, «θα πρέπει να αναλάβει την ιστορική ευθύνη και να πληρώσει το τίμημα», κατήγγειλε ο Wi.
«Ο νικητής δεν θα είναι αυτός που κάνει τις πιο σκληρές δηλώσεις ή αυτός που δείχνει την ισχυρότερη πυγμή.
Αν ξεσπάσει πόλεμος, το αποτέλεσμα θα είναι μια κατάσταση από την οποία κανείς δεν θα βγει νικητής», κατάληξε, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις απειλές Trump.

Σε αναστολή των πτήσεων από το Πεκίνο προς την Πιονγιάνγκ προχωρά η Air China

Σε αναστολή των δρομολογίων από το Πεκίνο προς την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, την Πιονγιάνγκ, προχώρησε σήμερα 14 Απριλίου 2017 η Air China, ο εθνικός αερομεταφορέας της Κίνας, ως αποτέλεσμα της αυξημένης γεωπολιτικής έντασης που επικρατεί ανάμεσα στο καθεστώς του Kim Jong Un και την Ουάσινγκτον.
Βέβαια, δεν γνωστοποιήθηκε επίσημα η αιτία διακοπής των πτήσεων που διεξάγονταν κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.
Επίσης, η κρατική τηλεόραση της Κίνας δεν γνωστοποίησε την πηγή της είδησης, ενώ δε στάθηκε δυνατός, ο σχολιασμός της από την Air China.

Ανησυχία στη Μόσχα - Εκτόνωση της έντασης ζητεί το Κρεμλίνο

Tην ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης γύρω από τη Βόρεια Κορέα εκφράζει το Κρεμλίνο.
Παράλληλα, καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Επίσης, χαρακτηρίζει ως “αβάσιμες” τις καταγγελίες ότι η Ρωσία προσπαθεί να επηρεάσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ενώ για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, η Μόσχα υποστηρίζει την εκτόνωση της έντασης, με την επίτευξη διπλωματικής λύσης.

Τηλεφωνική συνομιλία Ρώσου και Κινέζου ΥΠΕΞ για Συρία και Βόρεια Κορέα

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi είχε νωρίτερα σήμερα, 14 Απριλίου 2017, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, εν μέσω έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Οι δύο ανώτατοι διπλωμάτες συζήτησαν για τη συριακή κρίση αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην κορεατική χερσόνησο.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης το πρόγραμμα των διμερών επαφών.

Στη Νότια Κορέα μεταβαίνει την Κυριακή ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος

Στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα Σεούλ θα μεταβεί την ερχόμενη Κυριακή, 16 Απριλίου 2017, ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Mike Pence.
Η επίσκεψη γίνεται εν μέσω αυξημένης γεωπολιτικής έντασης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Βόρειας Κορέας, του μισητού γείτονα της Σεούλ.
Παράλληλα, αποτελεί μία επιβεβαίωση της στήριξης των Η.Π.Α. στη Νότιο Κορέα, τον επί 10ετίες σύμμαχό τους, τη στιγμή που αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος ια μία νέα πυρηνική δοκιμή από το καθεστώς του Kim Jong Un.

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 36 τζιχαντιστές νεκροί από τη «μητέρα όλων των βομβών»

Τουλάχιστον 36 νεκροί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν από τη «μητέρα όλων των βομβών» που έριξαν χθες Πέμπτη οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, στοχεύοντας σε ένα δίκτυο τούνελ που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν, «μετά τον βομβαρδισμό στρατηγικά καταφύγια του Νταές (Ισλαμικό Κράτος) και ένα σύμπλεγμα τούνελ καταστραφήκαν, ενώ 36 μαχητές του ΙΚ σκοτώθηκαν».
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων καθώς και ότι είχε προηγηθεί επικοινωνία των αφγανικών αρχών με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Η ισχύς της MOAB (Massive Ordinance Air Blast κατά την επίσημη ονομασία της, ή Mother of All Bombs, «μητέρα όλων των βομβών») ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους ΤΝΤ.
Η ρίψη της βόμβας έγινε στο ανατολικό Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Πακιστάν.
Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Hamid Karzai καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντας την «απάνθρωπη» και κάνοντας λόγο για «βάναυση κατάχρηση της χώρας μου».
Σημειώνεται ότι η ΜΟΑΒ είναι η μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα, η οποία δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ νωρίτερα σε συνθήκες πραγματικού πολέμου.
Πάντως, το Ισλαμικό Κράτος αρνείται κατηγορηματικά πως υπέστη απώλειες από την «μητέρα των βομβών» που εξαπέλυσαν χθες, 13 Απριλίου 2017, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην εμπόλεμη ζώνη.

Οι...μεταστροφές Trump για το ΝΑΤΟ:


(Πρώτη ενημέρωση: 11:15, Παρασκευή 14 Απριλίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης