Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Υποβαθμίζει την εκτίμηση για το ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας σε +0,4% το 2017

ΔΝΤ: Υποβαθμίζει την εκτίμηση για το ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας σε +0,4% το 2017
Το ΔΝΤ επικαλείται τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής για την απότομη μείωση της εκτίμησης
Σε υποβάθμιση των προοπτικών για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας προχώρησε σήμερα, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικαλούμενο - για την απόφαση αυτή - τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας και υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που το βασίλειο αντιμετωπίζει, καθώς προσπαθεί να αναδιοργανώσει την οικονομία του.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά πως η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας θα ενισχυθεί μόλις κατά 0,4% το 2017, με βάση την έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, στην προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση, το ΔΝΤ είχε κάνει λόγο για αύξηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας κατά 2%.
Η νέα εκτίμηση του Ταμείου είναι από τις πλέον απαισιόδοξες, δεδομένου πως η μέση εκτίμηση των αναλυτών, που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Bloomberg, είναι για αύξηση 0,9%.
Η απότομη υποβάθμιση του ΔΝΤ έρχεται την ώρα που η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του να μειώσει την εξάρτησή του από το αργό πετρέλαιο και να ενισχύσει τους τομείς της οικονομίας που δε σχετίζονται με το πετρέλαιο.
Παράλληλα, η χώρα επιχειρεί να «δαμάσει» το έλλειμμά της, που είναι από τα μεγαλύτερα ελλείμματα προϋπολογισμού στη Μέση Ανατολή.
Το βασίλειο σχεδιάζει να δανειστεί 15 δισ. δολάρια το 2017 από τις διεθνείς αγορές, για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες του.
Πέρυσι η Σαουδική Αραβία εξέδωσε ομόλογα συνολικής αξίας 17,5 δισ. δολάρια.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης