Τελευταία Νέα
Προϊοντικά

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η SAS ανέλυσαν το μείζον ζήτημα διαχείρισης κεφαλαίων στον τραπεζικό κλάδο

tags :
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η SAS ανέλυσαν το μείζον ζήτημα διαχείρισης κεφαλαίων στον τραπεζικό κλάδο
H εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών ανώτατων στελεχών του Ελληνικού και Κυπριακού τραπεζικού κλάδου
Το Κέντρο Χρηματοοικονομικών Μελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η SAS, ηγέτιδα στο χώρο των Big Data Analytics, διοργάνωσαν από κοινού μια σημαντική εκδήλωση την Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, με θέμα “Streamlining the Capital Management in a time of financial distress”.
H εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών ανώτατων στελεχών του Ελληνικού και Κυπριακού τραπεζικού κλάδου, εξετάζοντας ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν σήμερα τις Τράπεζες, αυτό της διαχείρισης κεφαλαίων σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης.
Αναλυτικότερα, κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν ότι η διαχείριση κεφαλαίων είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια οικονομική άσκηση ή άσκηση κινδύνου και αφορά σε ένα γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής σημασίας. Η σημασία έγκειται στην ευθυγράμμιση των κεφαλαίων με τους κινδύνους και τη γενικότερη στρατηγική, έτσι ώστε οι τράπεζες να βελτιώσουν τον προγραμματισμό και τη διάρθρωση της κεφαλαιακής βάσης για την υποστήριξη μελλοντικών στρατηγικών στόχων.
Την εκδήλωση προλόγισε ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Αλεξάκης και ο κ. Marco Icardi, Vice President SEE Region της SAS ενώ ακολούθησαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες του καθηγητή και Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστου Γκόρτσου για τις εξελίξεις στο κανονιστικό πλαίσιο, του Mario Quagliariello, επικεφαλήs του Τμήματος Ανάλυσης Κινδύνων της European Banking Authority, σχετικά με τα stress tests της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014, καθώς και του Μάριου Κολιόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Alvarez and Marsal, για τις προκλήσεις και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που διαφαίνονται στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Επιπροσθέτως, οι Stefan de Lombaert και Martim Rocha, εξειδικευμένα στελέχη της SAS από το εξωτερικό, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την τεχνολογική λύση ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης κεφαλαίων και κεφαλαιακού προγραμματισμού, το οποίο θα δίνει στον οργανισμό τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης συγκεκριμένων στόχων σε σχέση με τα κεφάλαια, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον (βάσει υποθετικών σεναρίων και στρατηγικής κατεύθυνσης). Μέσω της συγκεκριμένης προσέγγισης, εγκαίρως και όπου χρειάζεται, θα μπορούν να γίνονται οι ενέργειες εκείνες οι οποίες θα διασφαλίζουν τη συμμόρφωση τόσο με εσωτερικά όσο και με εποπτικά επιτρεπτά όρια. Επίσης αναφέρθηκαν σε επιτυχημένες υλοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο όπως στη Unicredit και σε τράπεζες της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση με ένα πάνελ στο οποίο συμμετείχαν οι αναφερόμενοι ομιλητές και ο κ. Σπύρος Ζάρκος, Διευθυντής Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, από την Τράπεζα της Ελλάδας, και το οποίο συντόνισε ο κύριος Μπάμπης Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του ΣΚΑΪ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης