Τελευταία Νέα
Παλμός της Αγοράς

Νεκρός 67χρονος διαδηλωτής από ανακοπή - Πεδίο μάχης το Σύνταγμα - Πάνω από 100 προσαγωγές – Βροχή μολότοφ, τραυματίστηκαν 5 διαδηλωτές– Με χημικά απάντησε η αστυνομία

Νεκρός 67χρονος διαδηλωτής  από ανακοπή - Πεδίο μάχης το Σύνταγμα - Πάνω από 100 προσαγωγές – Βροχή μολότοφ, τραυματίστηκαν 5 διαδηλωτές– Με χημικά απάντησε η αστυνομία
(upd5) Για άλλη μια φορά το Σύνταγμα έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών. Επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», με ρίψεις μολότοφ. Η αστυνομία απάντησε με χημικά, ενώ αναφέρθηκε και ο τραυματισμός 5 διαδηλωτών. Συγκλονίζει η είδηση του θανάτου 67χρονου διαδηλωτή στο Σύνταγμα από ανακοπή καρδιάς. Tην ίδια στιγμή, σε επτά συλλήψεις και 107 προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές, κατά τα σημερινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, στο περιθώριο των συλλαλητηρίων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τα επεισόδια τραυματίστηκαν έξι πολίτες και τρεις αστυνομικοί.
Τα επεισόδια άρχισαν στον φράχτη που ύψωσε η ΕΛ.ΑΣ. επί της Βασιλίσσης Σοφίας, έξω από τη Βουλή. Νωρίτερα, οι δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την Βασιλέως Γεωργίου, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν τη Λ. Αμαλίας, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα το μπλοκ της ΓΣΕΒΕΕ κατάφερε να περάσει.
Διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ και η αστυνομία έκανε εριορισμένη χρήση χημικών.
Ενταση είχε σημειωθεί νωρίτερα και μεταξύ εργαζομένων - μελών της ΠΟΕ-ΟΤΑ και αστυνομικών. Ομως, τα πνεύματα ηρέμησαν με παρέμβαση του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, κατά την οποία οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ με τύμπανα στα χέρια και άδεια κατσαρολικά φώναζαν το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη».
Αλέξης Τσίπρας, Μανώλης Γλέζος και Πάνος Καμμένος έδωσαν το «παρών» στη μεγάλη διαδήλωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, επικεφαλής της οποίας είχαν τεθεί Βέλγοι μεταλλωρύχοι.
«Τη στιγμή που η κοινωνία έχει γονατίσει, η τρικομματική κοινοπραξία, η τρόικα εσωτερικού μας δουλεύει ψιλό γαζί» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει θέατρο διαφωνίας πάνω σε μέτρα που ήδη έχουν ψηφίσει από τον περασμένο Φεβρουάριο, για να δικαιολογήσουν αυτά που έχουν συμφωνήσει με την τρόικα, κυρίως στο πακέτο των 13,5 δις που όπως είπε, θα τσακίσει την οικονομία και την κοινωνία.
« Οι ίδιοι άνθρωποι, που κρατάνε στα συρτάρια τους τις λίστες των φοροφυγάδων μεγαλοκαταθετών, έχουν το θράσος να φέρουν εκ νέου μέτρα που θα γονατίσουν το λαό και την κοινωνία» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Ο ελληνικός λαός δεν θα συγχωρέσει ούτε την κοροϊδία, ούτε το ψέμα, ούτε την απάτη που γίνεται τούτες τις μέρες εις βάρος του. Θα πάρει τα πράγματα στα χέρια του και θα δημιουργήσει ελπίδα».
«Η κυβέρνηση νομίζει αυτή τη στιγμή πως ο ελληνικός λαός πείθεται ότι υπάρχει ένα θρίλερ και δήθεν διεκδικεί τα δικαιώματα των εργαζομένων που παραχώρησε πριν από τις εκλογές, λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό. Έχει μετατραπεί αυτός ο κυβερνητικός θίασος σε μια κωμωδία, μια κακή κωμωδία» τόνισε ο κ. Καμμένος κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Για να καταλήξει: «Αυτή δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση των εθνών κρατών που πιστέψαμε, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση του 4ου γερμανικού Ράιχ».
«Αυτό που έχει σημασία είναι να οικοδομηθεί μια γερή λαϊκή συμμαχία για να τραβήξει ο λαός το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής, της αποδέσμευσης απο την Ε.Ε και της διαγραφής του χρέους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος» επεσήμανε σε δηλώσεις της από την Ομόνοια η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
«Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Οι λαοί της Ευρώπης στενάζουν, με πρώτο τον ελληνικό λαό. Αυτοί που ευθύνονται πλουτίζουν και πίνουν στην υγεία των κορόιδων», τόνισε ο Γιάννης Παναγόπουλος.
Δριμύ κατηγορώ σε βάρος των κυβερνώντων για την πορεία της χώρας, εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ν.Κιουτσούκης, στη δήλωσή του με αφορμή τη σημερινή γενική απεργία. «Κατάφεραν το ακατόρθωτο, να μην ευημερούν ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι αριθμοί», όμως τα όρια ανοχής και αντοχής του λαού έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, παρατήρησε μεταξύ άλλων.
«Ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Παπαδήμος με τον κ. Βενιζέλο και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Στουρνάρα θα καταγραφούν από τον ιστορικό του μέλλοντος, ως οι υπαίτιοι του οικονομικού και κοινωνικού ολοκαυτώματος της Ελλάδος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κιουτσούκης και τους κατηγόρησε ότι έχουν αναλάβει ρόλο «προστάτη των εργοδοτών» και «δυνάστη των εργαζομένων».

Στη σημερινή απεργία συμμετέχουν εκτός από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, η ΟΤΟΕ, η ΓΣΕΒΕΕ, οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι αυτοκινητιστές, η ΕΣΕΕ, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδος.
Κλειστά είναι σχολεία, ασφαλιστικά ταμεία, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες, οι ΔΕΚΟ. Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Ακινητοποιημένα μένουν τα πλοία στα λιμάνια, ενώ τροποποιήσεις αναφέρονται και στις πτήσεις λόγω της στάσης εργασίας από τις 10:00 έως τις 13:00 των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Κλειστά είναι επίσης, με απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, τα εμπορικά καταστήματα. Επίσης, κλειστά είναι τα περίπτερα, καθώς η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδος ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στις απεργιακές κινητοποιήσεις.



Νέα απεργία προαναγγέλλει ο Γ. Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ
«Τα μέτρα είναι άδικα, αναποτελεσματικά και φορτώνουν τα βάρη στους πολίτες» είπε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real fm, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και προανήγγειλε νέα απεργία για τις 14 Νοεμβρίου, ημέρα που θα γίνουν κινητοποιήσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, «δεν υπάρχει πλέον εργασιακό δίκαιο, παρά μόνο επιχειρησιακές συμβάσεις, που διαλύουν κάθε έννοια κατοχύρωσης εργασιακών δικαιωμάτων».

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. είναι δρακόντεια υπό το φόβο να προκληθούν επεισόδια. Από νωρίς το πρωί κλούβες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί κατά μήκος της Σταδίου και περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος.

ΜΜM
Mετ' εμποδίων και οι μετακινήσεις, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Αναλυτικά στην Αττική:
•    Τα τρόλεϊ του ΗΛΠΑΠ δεν θα κυκλοφορήσουν καθόλου.
•    Οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού δεν θα κυκλοφορήσουν καθόλου.
•    Το Μετρό, ο ΗΣΑΠ και το Τραμ θα λειτουργούν κανονικά από τις 9 το πρωί. Οι συρμοί του Μετρό θα κινούνται μέχρι το σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας». Κλειστοί θα είναι οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο».
•    Τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
•    Τα ταξί δεν θα κυκλοφορήσουν από τις 08.00 έως τις 17.00.
Σημειώνεται ακόμη ότι την Τετάρτη καταργούνται σε όλη τη διαδρομή οι αμαξοστοιχίες :

- 500 Αθήνα - Θεσσαλονίκη
- 501 Θεσσαλονίκη- Αθήνα
- 1686 Αλεξανδρούπολη-Δίκαια
- 2536 Αθηνών - Χαλκίδας - Αθηνών
- 743 και IC Θεσσαλονίκης - Έδεσσας- Φλώρινας - Θεσσαλονίκης
- 3593 και 3592 Θεσσαλονίκης - Λάρισας - Θεσσαλονίκης
- 2576 και 2577 Λάρισας - Βόλου - Λάρισας

Στη Θεσσαλονίκη:
•    Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα κυκλοφορήσουν από τις 09.00 έως τις 20.00.
•    Τα ταξί δεν θα κυκλοφορήσουν καθόλου.

Ταξί
Εν τω μεταξύ, χωρίς ταξί, από τις 8 το πρωί ώς τις 5 το απόγευμα, θα μείνει σήμερα όλη η χώρα, εξαιτίας της στάσης εργασίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων.

Ένταση και στην Πάτρα στις συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Δύο συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Πάτρα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η μία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης με διοργανωτές το εργατικό κέντρο και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης δημιουργήθηκε ένταση, όταν εργαζόμενοι του δήμου Πατρέων, μόλις είδαν τον δήμαρχο, Γιάννη Δημαρά, άρχισαν να διαμαρτύρονται για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, υποστηρίζοντας πως σκοπός της είναι η ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας. Έπειτα από λίγη ώρα, προκλήθηκε νέα ένταση, όταν ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Γ. Σουβαλιώτης ανακοίνωσε τη διαδρομή που θα ακολουθούσε η πορεία.
Εργαζόμενοι του δήμου ζήτησαν να πορευτούν έξω από το δημαρχείο της πόλης, με αποτέλεσμα ο κορμός της πορείας να «σπάσει» στη συνέχεια στα δύο. Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Γεωργίου, όπου μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Επιπλέον, στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης παρέμειναν κλειστά σχεδόν όλα τα εμπορικά καταστήματα και ακινητοποιημένα τα ταξί. Με απόφαση του συλλόγου εστίασης και αναψυχής, οι ιδιοκτήτες καφετεριών της πόλης πρόσφεραν δωρεάν καφέ καθ΄όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
Η Αστυνομία είχε λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας και διμοιρίες των ΜΑΤ ακολουθούσαν το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, που βρισκόταν στο τέλος της πορείας του εργατικού κέντρου. Τελικά η πορεία ολοκληρώθηκε, χωρίς να σημειωθούν απρόοπτα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης