Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

ΧΑΑ: Oι αλλαγές των δεικτών "τραυματίζουν" τις μετοχικές αξίες ελλείψει κεφαλαίων

tags :
ΧΑΑ: Oι αλλαγές των δεικτών

"Με την 'ευγενική χορηγία' των τριών τίτλων της Alpha, της Eurobank και του ΟΤΕ, όπου πλέον μετά τις τελευταίες αναδιαρθρώσεις ελέγχουν το 41,3%, ο Γενικός Δείκτης 'απέδρασε' μέσα από την επικίνδυνη ζώνη στήριξης των 560 με 550 μονάδων, δείχνοντας διάθεση να κινηθεί έως το πολύ βραχυχρόνιο ανοδικό όριο των 593 με 600 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Από εκεί και έπειτα η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 600 μονάδων μπορεί να οδηγήσει έως την "αυλή" της σημαντικής διαγραμματικής αντίστασης των 638 μονάδων.


Στην αντίθετη, όμως, περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης δηλώσει αδυναμία διάτρησης της περιοχής των 593 με 600 μονάδων, θα πρέπει να αναμένουμε άτακτη επιστροφή προς τις 560 μονάδες, με κίνδυνο να τμηθεί καθοδικά ανοίγοντας για τις 517 μονάδες, όπου θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό και η μετέπειτα μεσοπρόθεσμη πορεία του Δείκτη.

Το "σαράκι", όμως, της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς είναι, για ακόμα μια φορά, η "άνυδρη" κατάστασή της, καθώς η έλλειψη εισόδου "νέου χρήματος" ωθεί τους Θεσμικούς επενδυτές στις όποιες αλλαγές των δεικτών να "τραυματίζουν" τις μετοχικές αξίες, ανακυκλώνοντας ουσιαστικά το ίδιο χρήμα.

Έτσι όταν μειώνεται η στάθμιση μιας εταιρείας, για παράδειγμα στον Γενικό Δείκτη, θα πρέπει να βγουν αναγκαστικές πωλήσεις, δίχως να υπάρχει η κατάλληλη ρευστότητα που θα μπορέσει να στηρίξει και να αποσβέσει τους "κραδασμούς" από τις αυξημένες ρευστοποιήσεις.

Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει στις τελευταίες συνεδριάσεις ισχυρές απώλειες από –6% έως και –25% δίχως να έχει αλλάξει κάτι στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών, που να δικαιολογεί τέτοιες "βυθίσεις".


Όσον αφορά τώρα το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η διάθεσή του να ξεφύγει από τις 170 μονάδες, ή όχι, θα ανάψει την ένδειξη για τη φορά της τάσης, έχοντας ως αντίσταση τις 190 μονάδες και στήριξη τις 158 μονάδες, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧEΠΕΥ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης