Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

X.A. – Τράπεζες: Ποιοι έμειναν με τον μουντζούρη… – Ποιοι πλήρωσαν το μάρμαρο

tags :
X.A. – Τράπεζες: Ποιοι έμειναν με τον μουντζούρη… – Ποιοι πλήρωσαν το μάρμαρο

X.A. – Τράπεζες: Ποιοι έμειναν με τον μουντζούρη…
Ποιοι πλήρωσαν το μάρμαρο, πόσο μεγάλη είναι η ζημιά…




Ποιοι έμειναν με τον μουντζούρη

Η καταστροφή αξίας στις μετοχές των τραπεζών ξεπέρασε το 2015 κάθε προηγούμενο. Ποιοι πλήρωσαν το μάρμαρο, πόσο μεγάλη είναι η ζημιά.

Για άλλη μια χρονιά αποτέλεσαν τον αδύναμο κρίκο της αγοράς αφού οι επιπτώσεις από τους περιορισμούς κεφαλαίων και την επιδείνωση των δεικτών της οικονομίας έφεραν νέες ζημιές στο χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων. Οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου και η εν δυνάμει απομείωση των υφιστάμενων μετόχων έδωσαν κίνητρα στους πωλητές να βγουν στο όσο – όσο αφού σε αυτά τα επίπεδα δεν υπάρχουν κερδισμένοι ενώ η πρόσφατη αναταραχή στις διεθνείς αγορές έδωσε την χαριστική βολή στις αποτιμήσεις. Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έπεσε κάτω και από τα τέσσερα δις ευρώ σε τιμές ιστορικών χαμηλών ενώ από την αρχή του έτους οι μέτοχοι των τραπεζών χάνουν έως και 92%.

Η καταστροφή πλούτου είναι άκρως εντυπωσιακή αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το 2007, στις καλές ημέρες της ελληνικής οικονομίες οι αποτιμήσεις είχαν ξεπεράσει και τα 80 δις ευρώ. Έκτοτε έχουν εισρεύσει άλλα 34 δις ευρώ με την μορφή αυξήσεων κεφαλαίου που φέρνουν το λογαριασμό της «χασούρας» στα 114 δις ευρώ. Η μαύρη τρύπα των τραπεζικών αποτιμήσεων εκτός από την ολοκληρωτική καταστροφή σε πολλά χαρτοφυλάκια μικρομετόχων έφερε συντριπτικές απώλειες σε χαρτοφυλάκια και επενδυτές που δεν είναι εθισμένοι στην χασούρα. Ας τους δούμε με την σειρά:

Το ταμείο είναι μείον: Στους μεγάλους χαμένους περιλαμβάνεται και το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο με εξαίρεση την Eurobank έχει πλειοψηφική συμμετοχή στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Συνολικά η επένδυση του ταμείου στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση είχε φτάσει τα 26 δις ευρώ. Εκτοτε με κάποιες μικρές εξαγορές στις επετείους άσκησης τωνwarrants ένα μέρος του ποσού έχει ανακτηθεί. Ωστόσο ακόμα και έτσι τα ποσοστά του ΤΧΣ είναι ιδιαίτερα ψηλά και κινδυνεύουν με απομείωση σε απευθείας ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης (ΕΣΜ). Εννοείται πως ο χαμένος εδώ είναι το δημόσιο που ακόμα και τα 16 δις ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί ότι θα ανακτηθούν από το αρχικό ποσό φαίνονται αυτή την στιγμή ως μια εξωπραγματική προσδοκία.

Βασικοί Μέτοχοι: Σε ίδια σχεδόν μοίρα με το ΤΧΣ είναι και οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν σύντομα αποφάσεις για την μοίρα της επένδυσης τους. Δεν είναι πολλοί οι μέτοχοι που έχουν ποσοστά άνω του 5%. Ωστόσο τα ποσοστά και οι τιμές κτήσης τους κάνουν ιδιαίτερα επώδυνη κάθε απόφαση προκειμένου να μην απομειωθούν περαιτέρω.

Τα ποσοστά του ΤΧΣ και οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών

Μετοχή                                                       Αριθμός τεμαχίων                 Επί του συνόλου του μ.κ.

Alpha bank 8.458.224.720 66,24%
Eurobank 5.168.347.817 35,14%
Εθνική Τράπεζα 2.022.374.849 57,24%
Τράπεζα Πειραιώς 4.084.055.023 66,93%
Οι βασικοί μέτοχοι της Eurobank (ποσοστά πριν τις 26 Ιουνίου)

  • Fairfax                                             20,03%
  • CAPITALGROUP                                  8.65%
  • MACKENZIEFINANCIALCORPORATION             5.84%
Οι βασικοί μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς (ποσοστά πριν τις 26 Ιουνίου)

  • JOHNPAULSON                                  6,62%
  • WellingtonManagementGroup                    5,13%
Πηγή: Χρηματιστήριο Αθηνών

Θεσμικοί επενδυτές:

Πόσο εκτεθειμένοι είναι οι έλληνες θεσμικοί; Πόσες μετοχές τραπεζών και warrantsείχαν οι έλληνες θεσμικοί επενδυτές πριν το αναγκαστικό κλείσιμο της Αγοράς; Η απάντηση αν και δεν ήταν εύκολη βρέθηκε μετά από ενδελεχή έλεγχο των εξαμηνιαίων αναλυτικών καταστάσεων των αμοιβαίων κεφαλαίων και των εταιριών επενδύσεων. Σύμφωνα με την εικόνα του εξαμήνου οι έλληνες θεσμικοί επενδυτές κατέχουν περίπου το 1% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών συστημικών τραπεζών και περίπου αντίστοιχα ποσοστά στα Warrants. Το κλείσιμο της αγοράς των Ιούλιο εγκλώβισε τις τραπεζικές θέσεις και οδήγησε σε πολύ μεγάλες ζημιές καθώς ακόμα και μετά την ανοδική διόρθωση οι απώλειες από την τιμή της 31.12.2014 παρέμειναν συντριπτικές.

Μετοχή                                                       Αριθμός τεμαχίων                 Επί του συνόλου του μ.κ.

Alphabank                                                  125.170.013                           0,98%

Eurobank                                                    225.298.081                           1,53%

Εθνική Τράπεζα                                         42.502.454                              1,20%

ΤράπεζαΠειραιώς                                      67.935.489                              1,11%

Warrant Alphabank                                  13.993.388                              1,22%

WarrantΕθνικήΤράπεζα                           4.646.621                                1,89%

Warrant Τράπεζα Πειραιώς                     2.877.390                                0,34%

Πηγή: Λογιστικές καταστάσεις 6μήνου Αμοιβαίων κεφαλαίων και ΑΕΕΧ


Τα warrants: Εκεί που το «κλάμα» γίνεται πιο γοερό είναι σε όσους έχουν αποκτήσει Warrantsείτε από την συμμετοχή τους στην 1η αύξηση κεφαλαίου του 2013 είτε απευθείας με αγορές από το ΧΑ. Ο λόγος για τον οποίο τα πράγματα είναι μάλλον πολύ άσχημα είναι ότι για να αποκτήσουν νόημα ύπαρξης τα Warrants θα πρέπει οι μετοχές των τραπεζών να πολλαπλασιάσουν την τιμή τους από 5 έως και 20 φορές μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η λογική εξέλιξη φαίνεται ότι θα είναι το «κάψιμο» των Πιστωτικών Τίτλων (Warrants) ένα όχι και τόσο πετυχημένο ντεμπούτο για το αξιόγραφο που εισήχθη στο ΧΑ για να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίου και να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις λόγω του μεγάλου βαθμού μόχλευσης. Τελικά το μόνο προσέφερε ήταν δάκρυα για τους κατόχους του.

 

Οι μεγάλοι χαμένοι των Warrants

Μετοχή                                                       Κάτοχος                                                                         Αριθμός τεμαχίων (σε εκατ. )

WarrantΕθνικήΤράπεζα                           JOHN S. LATSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION        23,3

WarrantΤράπεζαΠειραιώς                       THE BAUPOST GROUP, L.L.C.                                      143,4

WarrantAlphabank                           PARAMOUNT SERVICES HOLDINGS                            105,1

WarrantAlphabank                           JOHN PAULSON                                                            47,3

Πηγή: Χρηματιστήριο Αθηνών

Είναι τέτοια η χασούρα στις τράπεζες που θα μπορούσε να είχε γραφτεί βιβλίο με τίτλο «καίγοντας χρήμα στην Ελλάδα». Οι τράπεζες έχουν εγκατασταθεί πλέον στην συνείδηση των επενδυτών ως μια αποκρουστική επιλογή με τεράστια ρίσκα και μεγάλες αβεβαιότητες. Τόσες που στα επίπεδα αυτά είναι σχεδόν ελκυστικές αφού έχουν πλέον συμβολικές τιμές και όχι κάποια τιμή που να αντιπροσωπεύει κάτι από τα ταλαιπωρημένα θεμελιώδη τους.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης