Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Aspis Bank: Στα 13,5 εκατ. ευρώ οι ζημιές στο α' 3μηνο

tags :
Aspis Bank: Στα 13,5 εκατ. ευρώ οι ζημιές στο α' 3μηνο
Στα 13,5 εκ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημίες μετά από φόρους & δικαιώματα μειοψηφίας της Aspis Bank στο πρώτο τρίμηνο του 2010. Οι ζημίες προ φόρων περιορίστηκαν σε €14,3 εκ. από €15,6 εκ. το α' τρίμηνο 2009....
Το ενεργητικό μειώθηκε κατά 6% σε €2,3 δις από €2,4 δις στα τέλη του 2009.
Οι χρηματοδοτήσεις μετά από προβλέψεις μειώθηκαν κατά 4% σε €1,8 δις από €1,9 δις στα τέλη του 2009.
Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 12% σε €1,5 δις από €1,8 δις στα τέλη του 2009.
Το σύνολο ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 31% σε €140,4 εκ. από €107,4 εκ. στα τέλη του 2009.
Το σύνολο των λειτουργικών εσόδων αυξήθηκε κατά 37% σε €14,8 εκ. από €10,8 εκ. το α' τρίμηνο 2009.


Σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η Τράπεζα έχει στη διάθεσή της τα εφόδια για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις με τις οποίες συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπο το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα. Η νέα Διοίκηση, με επικεφαλής τον κ. Γεώργιο Χαντζηνικολάου, Διευθύνοντα Σύμβουλο & Αντιπρόεδρο του Δ.Σ., με μακρόχρονη διεθνή εμπειρία και μέχρι πρότινος Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με Πρόεδρο τον κ. Κλεάνθη Παπαδόπουλο, νυν Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος ΑΤΕ, έχει θέσει ως προτεραιότητες :
την ενίσχυση της καταθετικής βάσης εκμεταλλευόμενη το νέο όνομα και την νέα πραγματικότητα της Τράπεζας
την θωράκιση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου στον οποίο είναι εκτεθειμένο το σύνολο του τραπεζικού συστήματος με συστηματική, ολοκληρωμένη παρακολούθηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών
την ανάπτυξη των εργασιών με αποτελεσματική αξιοποίηση του δικτύου της και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών
την συνέχιση του προγράμματος περικοπής λειτουργικών δαπανών
Παράλληλα, η Τράπεζα θα επιδιώξει να αξιοποιήσει πλήρως τις συνέργιες με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με στόχο την επανάκτηση της θέσης της στη τραπεζική αγορά και την επιστροφή στην κερδοφόρο ανάπτυξη.
Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του α' τριμήνου 2010 αντικατοπτρίζουν τις αρνητικές επιδράσεις της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης. Οι εξελίξεις αυτές επέβαλλαν το σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, και την συντηρητική πιστοδοτική πολιτική και κατ' επέκταση οδήγησαν στη μείωση των εσόδων από τόκους και προμήθειες. Ωστόσο, η σημαντική μείωση των εξόδων από τόκους συνέβαλλε στον περιορισμό κατά 34% των ενοποιημένων ζημιών προ φόρων και προβλέψεων σε €6,5 εκ.. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε €14,3 εκ. από €15,6 εκ. το α' τρίμηνο 2009 με τις ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας να ανέρχονται σε €13,5 εκ.
Το 2010 ξεκίνησε μια νέα εποχή για την Τράπεζα καθώς έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά από ενέργειες οι οποίες θα την ενισχύσουν κεφαλαιακά, μετοχικά, λειτουργικά και επιχειρησιακά. Η άντληση ποσού €48,4 εκ. μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η είσοδος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος Α.Τ.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο ως βασικός μέτοχος με 32,9%, η μετονομασία της σε ''T-BANK'' καθώς και η αλλαγή της Διοίκησης, δημιουργούν νέα προοπτική και αποτελούν τις νέες πιο στέρεες βάσεις για την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη της Τράπεζας, με στόχο την επαναφορά της στην κερδοφορία.

Επισκόπηση Μεγεθών Ισολογισμού του Ομίλου

Δεδομένου του επιδεινούμενου οικονομικού κλίματος, η Τράπεζα συνεχίζει να εφαρμόζει συντηρητική πολιτική πιστοδοτήσεων και να προβαίνει σε σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, λόγω του αυξημένου πιστωτικού κινδύνου στον οποίο είναι εκτεθειμένη η Τράπεζα και το σύνολο του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος. Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν σε €111,4 εκ. έναντι €103,7 εκ. το Δεκέμβριο 2009 και οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις, μειώθηκαν αντίστοιχα κατά 4% σε €1,8 δις. Αντίστοιχα, το σύνολο του ενεργητικού μειώθηκε κατά 6% και διαμορφώθηκε σε €2,3 δις έναντι €2,4 δις το Δεκέμβριο 2009.

Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 12% σε σχέση την 31/12/2009 και διαμορφώθηκαν σε €1,5 δις, κυρίως λόγω της όξυνσης της χρηματοοικονομικής κρίσης κατόπιν της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Ταυτόχρονα συνεχίστηκε η αρνητική επίδραση στη φήμη και πελατεία της Τράπεζας συνεπεία της ανάκλησης των αδειών των ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και Commercial Value. Οι πρόσφατες εξελίξεις όμως, με την συμμετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας και την αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας της Τράπεζας σε Τ-BANK, αναμένεται να συμβάλλουν στην αντιστροφή της τάσης και στην ενίσχυση της καταθετικής βάσης.
Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €48,4 εκ., το σύνολο ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου αυξήθηκε σε €140,4 εκ. διαμορφώνοντας τον ενοποιημένο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε 10,64 %.

Επισκόπηση Αποτελεσμάτων του Ομίλου

Ο Όμιλος κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους €13,5 εκ. ως αποτέλεσμα κυρίως του περιορισμού της ανάπτυξης των εργασιών και του σχηματισμού αυξημένων προβλέψεων κατά το 2010.
Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου, το οποίο συμπιέστηκε σημαντικά κατά το προηγούμενο έτος, βαίνει αυξανόμενο σε σχέση με το 2009. Βασικός λόγος είναι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων και η εξομάλυνση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά. Συνεπώς τα έξοδα από τόκους μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 50%, με τα έξοδα από τόκους καταθέσεων πελατών να έχουν μειωθεί κατά 58% και τα έξοδα από τόκους ομολογιακών δανείων κατά 66%. Η μείωση αυτή αντιστάθμισε την μείωση κατά 26% των εσόδων από τόκους με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα από τόκους να αυξηθούν σημαντικά σε €9,4 εκ. έναντι €2,9 εκ. το α' τρίμηνο 2009. Ταυτόχρονα όμως, η συνεχιζόμενη συγκράτηση των χορηγητικών εργασιών είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά 34% σε €2,7 εκ..
Τα έξοδα διοίκησης και οι αποσβέσεις μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 3% σε €9,6 εκ. κυρίως λόγω της μείωσης των δαπανών μίσθωσης καταστημάτων και κτιρίων κεντρικών υπηρεσιών της Τράπεζας και τον περιορισμό των εξόδων προβολής και διαφήμισης. Οι δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 8% σε €11,8 εκ. κυρίως λόγω ωρίμανσης του προσωπικού και υλοποίησης όρων των διαιτητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν σε €7,7 εκ. έναντι €5,6 εκ. το α' τρίμηνο 2009, ως αποτέλεσμα της διατήρησης της συντηρητικής πολιτικής προβλέψεων λόγω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης