Τελευταία Νέα
Επισημάνσεις για μετοχές

ΟΤΕ: Προεπισκόπηση αποτελεσμάτων 1ου εξαμήνου- Σχόλια και συμπεράσματα

tags :
ΟΤΕ: Προεπισκόπηση αποτελεσμάτων 1ου εξαμήνου- Σχόλια και συμπεράσματα
ΟΤΕ
IBG RESEARCH – ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ


Προεπισκόπηση αποτελεσμάτων 1ου εξαμήνου 2016: Η αδύναμη πορεία της Ρουμανίας θα αντισταθμίσει την ανθεκτική πορεία της Ελλάδας

Είδηση: Ο ΟΤΕ έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου 2016 στις 11 Αυγούστου, πριν το άνοιγμα της αγοράς. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη την ίδια ημέρα στις 17:00 ώρα Ελλάδος.

Σχόλιο:

Αναμένουμε συνέχιση των τάσεων των προηγουμένων τριμήνων (ισχυρή σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος, μέτρια κινητή τηλεφωνία Ελλάδος, αδύναμη Ρουμανία), οδηγώντας σε μέτρια αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο του 2016.

Ξεκινώντας από τη γραμμή των εσόδων, αναμένουμε μία μικρή αύξηση για τη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας (+1,6% στα EUR 380εκ) οδηγούμενη από τα αυξημένα έσοδα της υπηρεσίας OTE TV (εκτίμηση για αύξηση 40% στο β’ τρίμηνο 2016) ως συνδυασμό της αύξησης των χρεώσεων τον περυσινό Αύγουστο και της προσθήκης νέων πελατών (εκτιμώμενη αύξηση 23% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο 2016).

Για τη Cosmote Ελλάδος, προβλέπουμε πτώση των εσόδων της τάξεως του 3% σε επίπεδο τριμήνου, αντανακλώντας την υψηλή βάση σύγκρισης (πέρυσι τα έσοδα της εταιρίας είχαν ενισχυθεί από το πρόγραμμα Ψηφιακή Αλληλεγγύη).

Τα έσοδα κινητής τηλεφωνίας εξωτερικού (Ρουμανία, Αλβανία) εκτιμώνται στα EUR 133εκ (αυξημένα κατά 9% σε τριμηνιαία βάση), χάρη στην αύξηση των πωλήσεων συσκευών στη Ρουμανία και την εύκολη βάση σύγκρισης στην Αλβανία (οι μειώσεις στα τέλη τερματισμού είχαν επιβαρύνει τα έσοδα του β’ τριμήνου 2015).

Σε ότι αφορά τη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας (Romtelecom) αναμένoυμε ένα ακόμα αδύναμο τρίμηνο (μείωση εσόδων κατά 5% στα EUR 143εκ) ως αποτέλεσμα του ισχυρού ανταγωνισμού, ενώ τα έσοδα από τις λοιπές θυγατρικές του ομίλου εκτιμώνται στα EUR 108εκ (-2% σε ετήσια βάση).

Σε ενοποιημένη βάση αναμένουμε έσοδα EUR 950εκ. στο β’ τρίμηνο 2016 (-0,4% ετησίως), οδηγώντας τα προβλεπόμενα έσοδα μας για το εξάμηνο 2016 στα EUR 1.878εκ. (-0,8% σε ετήσια βάση). Ως προς την λειτουργική κερδοφορία, προβλέπουμε ‘προσαρμοσμένο’ EBITDA EUR 317εκ. (- 0,4% ετησίως) για το 2ο τρίμηνο του 2016, το οποίο συνεπάγεται αμετάβλητο περιθώριο κέρδους.

Η ΟΤΕ-σταθερή τηλεφωνία αναμένεται να καταγράψει pro-forma EBITDA ύψους EUR 156εκ. (+8,5% ετησίως) αντανακλώντας το συνδυασμό της αύξησης των εσόδων και της μείωσης των λειτουργικών εξόδων, ενώ όλες οι άλλες εταιρίες του ομίλου αναμένεται να εμφανίσουν μειωμένα λειτουργικά κέρδη ως αποτέλεσμα μειωμένων εσόδων (Cosmote Ελλάδος, Romtelecom, Λοιπές Θυγατρικές) και ενός λιγότερου ευνοϊκού μίγματος πωλήσεων (αυξημένη συνεισφορά πωλήσεων συσκευών και έργων πληροφορικής).

Σε επίπεδο εξαμήνου, αναμένουμε συγκρίσιμο EBITDA EUR 626εκ., μειωμένο κατά 3% σε ετήσια βάση. Κάτω από τη γραμμή του συγκρίσιμου EBITDA και σε επίπεδο τριμήνου, έχουμε υποθέσει: α) κόστος αναδιάρθρωσης και προγράμματος εθελουσίας εξόδου EUR 55εκ (έναντι EUR 85εκ το αντίστοιχο τρίμηνο 2015), β) αποσβέσεις ύψους EUR 210εκ. (από EUR 200εκ. το β’ τρίμηνο 2015, κοντά στο επίπεδο του α’ τριμήνου 2016), γ) καθαρές δαπάνες για τόκους ύψους EUR 33εκ (από EUR 35εκ πέρυσι), δ) μηδενικό αποτέλεσμα από συναλλαγματικές διαφορές ή θυγατρικές (έναντι καθαρού κέρδους EUR 18εκ πέρυσι), ε) φόρους EUR 9εκ. υποθέτοντας φορολογικό συντελεστή στο 50% (έναντι 56% στο α΄ τρίμηνο 2016 και 49% στο δ΄ τρίμηνο 2015) και στ) δικαιώματα μειοψηφίας μείον EUR 9,0εκ.

Βάσει αυτών των παραδοχών, αναμένουμε δημοσιευμένα καθαρά κέρδη στα EUR 18εκ. για το β’ τρίμηνο 2016 έναντι ζημιών EUR 4εκ το αντίστοιχο τρίμηνο 2015. Εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων, προβλέπουμε τριμηνιαία συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ύψους EUR 56εκ., αυξημένα κατά 19% σε ετήσια βάση. Σε επίπεδο εξαμήνου προβλέπουμε συγκρίσιμα καθαρά κέρδη EUR 93εκ, μειωμένα κατά 8%.

Συμπεράσματα:

Ανακεφαλαιώνοντας, οι οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου ΟΤΕ θα αντικατοπτρίσουν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τις ανταγωνιστικές πιέσεις σε όλες τις αγορές δραστηριοποίησης. Σε αυτό το περιβάλλον, ο ΟΤΕ προβλέπεται να πετύχει μικρή αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στην Ελλάδα, ενώ η Ρουμανία αναμένεται να παραμείνει αδύναμη.

Αναμένουμε από την διοίκηση να αναφερθεί στην τηλεδιάσκεψη στην επίδραση των νέων φόρων στη σταθερή τηλεφωνία και τη συνδρομητική τηλεόραση στις επιδόσεις της μητρικής εταιρίας (ΟΤΕ ΑΕ) το δίμηνο Ιούνιο-Ιούλιο, καθώς επίσης και στις προσδοκίες της για τις ρουμανικές θυγατρικές. Στα τρέχοντα επίπεδα η μετοχή εμφανίζεται υποτιμημένη, ωστόσο μία καλύτερη αποτίμηση βραχυπρόθεσμα θα εξαρτηθεί από το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης