Τελευταία Νέα
Επισημάνσεις για μετοχές

'Ομιλος Viohalco: Ανάπτυξη ακινήτων, σχετικός αναλυτικός πίνακας και λοιπές δραστηριότητες

tags :
'Ομιλος Viohalco: Ανάπτυξη ακινήτων, σχετικός αναλυτικός πίνακας και λοιπές δραστηριότητες
Ανάπτυξη ακινήτων και λοιπές δραστηριότητες

Η Viohalco δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ακινήτων, κυρίως μέσω της θυγατρικής της Noval.

Τα πλέον σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που αναπτύσσονται ή έχουν αναπτυχθεί από τη Viohalco βρίσκονται στην Ελλάδα (ενδεικτικά, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ασπρόπυργο, Κόρινθο) και στη Βουλγαρία και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συγκροτήματα γραφείων, εμπορικά κέντρα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αποθήκες.

Επιπρόσθετα, η Viohalco διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό οικοπέδων σε προνομιακές τοποθεσίες για μελλοντική ανάπτυξη. Η συνολική αξία των επενδυτικών ακινήτων ανέρχεται σε 156 εκατ. ευρώ.

Ο ακόλουθος πίνακας συνοψίζει τα πλέον σημαντικά ακίνητα:

ΑΚΙΝΗΤΟ       ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ          ’000 m²

(1) Κατάστημα Ikea και Εμπορικό κέντρο River West Λεωφόρος Κηφισού 96, Αιγάλεω, Αττική 123,5

Ξενοδοχείο Πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα, Αττική 23,4

Βιομηχανικά κτίρια και γραφεία (πρώην εργοστάσιο BIC) Οινόφυτα, Ελλάδα 9,5

Mare West (πρώην εγκαταστάσεις Σωληνουργεία Κορίνθου) Κόρινθος, Ελλάδα 14,0

Συγκρότημα Γραφείων Λεωφόρος Κηφισίας 115, Αθήνα, Ελλάδα 39,5

Συγκρότημα Γραφείων Εθνικής Αντιστάσεως 57, Χαλάνδρι, Ελλάδα 6,0

Συγκρότημα Γραφείων Αποστολοπούλου 26, Χαλάνδρι, Ελλάδα 10,9

Κτίριο Γραφείων Λεωφόρος Nikola Vaptzarov 53Α, Σόφια, Βουλγαρία 5,0

(1) Αναφέρεται σε στεγασμένες επιφάνειες.

Το 2015, λόγω της οικονομικής αστάθειας, αλλά και της κρίσης στην τοπική αγορά ακινήτων, οι εταιρίες του κλάδου ανάπτυξης ακινήτων της Viohalco, επικεντρώθηκαν στον επαναπροσδιορισμό και στην ανάπτυξη παλαιών παραγωγικών εγκαταστάσεων και γραφείων, τα οποία παρέμεναν αδρανή ή είχαν μεταφέρει τις εργασίες τους, λόγω είτε της αποβιομηχανοποίησης των νυν αστικών περιοχών, είτε για λόγους λειτουργικής αποδοτικότητας.

Εντός αυτού του πλαισίου, το μείγμα μισθωτών του εμπορικού κέντρου IKEA/River West ενδυναμώθηκε μέσω της προσθήκης πολύ γνωστών και δημοφιλών εμπορικών σημάτων, με αποτέλεσμα ο δείκτης πληρότητας να διαμορφωθεί σε 93% την 30η Σεπτεμβρίου 2015, ενώ η ετήσια επισκεψιμότητα ανήλθε σε 4,5 εκατ. επισκέπτες (αύξηση 20% σε σχέση με το 2014, βασισμένη σε ετησιοποιημένη πρόβλεψη για το 2015).

Αυτά τα μεγέθη αναδεικνύουν την ισχυρή δυναμική του εμπορικού κέντρου River West, με αποτέλεσμα η πιθανότητα επέκτασης του εμπορικού κέντρου να βρίσκεται υπό συζήτηση σήμερα.

Παράλληλα, το εμπορικό πάρκο Mare West στην Κόρινθο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο 2015. Το έργο αφορούσε στη μετατροπή των παλαιών εγκαταστάσεων της Σωληνουργεία Κορίνθου σε εμπορικό πάρκο.

Λόγω της επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα την περίοδο εκείνη το Mare West ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις το Σεπτέμβριο 2015. Το Δεκέμβριο 2015, είχαν μισθωθεί 18 καταστήματα, καλύπτοντας το 71% της μικτής εκμισθούμενης επιφάνειας (GLA).

Έκτοτε, ο δείκτης πληρότητας συνεχίζει να αυξάνεται. Επιπρόσθετα της ανάπτυξης των παραπάνω αναφερθέντων εμπορικών ακινήτων, οι συζητήσεις, σχετικά με τη μίσθωση του ξενοδοχείου στην Πλατεία Καραϊσκάκη, συνεχίστηκαν εντός του 2015.

Αναφορικά με τη λοιπή ακίνητη περιουσία, οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τους εν δυνάμει ενοικιαστές συνεχίζονται.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών για τον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων και λοιπών δραστηριοτήτων το 2015 μειώθηκε κατά 7% σε 50 εκατ. ευρώ, έναντι 54 εκατ. ευρώ το 2014.

Τα έσοδα ενοικίων από τα επενδυτικά ακίνητα διαμορφώθηκαν στο ύψος των 5,7 εκατ. ευρώ το 2015, αυξημένα κατά 13% έναντι της προηγούμενης χρήσης και περιλαμβάνονται στα 12 «Άλλα Έσοδα» της ενοποιημένης κατάστασης λογαριασμού αποτελεσμάτων.

Οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν σε 2 εκατ. ευρώ από ζημιές 3 εκατ. ευρώ το 2014.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης