Τελευταία Νέα
Επισημάνσεις για μετοχές

Οι ειδικοί σχολιάζουν... σήμερα ο κ.Νίκος Σακαρέλλης

tags :
Οι ειδικοί σχολιάζουν... σήμερα ο κ.Νίκος Σακαρέλλης

“Η Αγορά κατά τις τελευταίες ημέρες αναμένει την έκβαση του θρίλερ της διαπραγμάτευσης. Το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup, με ερωτηματικό τι θα γίνει με την διευθέτηση του χρέους” αναφέρει ο Νίκος Σακαρέλης.


Στο θετικό σενάριο τα οφέλη για την Χρηματιστηριακή Αγορά θα έχουν ως εξής:

Στο επόμενο διάστημα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ανάλογα με τις αποφάσεις για το χρέος θα έχουμε αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης. 

Αυτομάτως ο κίνδυνος Χώρας θα μειωθεί και το ασφάλιστρο κινδύνου (premium) θα μειωθεί. Πολλές τιμές – στόχοι δηλαδή που έχουν δοθεί θα αναπροσαρμοστούν ανοδικά.

Στις Τραπεζικές μετοχές, η κίνηση της ΕΚΤ να στηρίξει τη ρευστότητα των Ελληνικών Τραπεζών μέσω της επαναγοράς ομολόγων EFSF, δείχνει ότι υπάρχει η βούληση για επαναφορά του “waiver” (εξαίρεσης) για πρόσβαση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων στη φτηνή ρευστότητα.

Η μεγάλη πρόκληση, βέβαια, θα παραμείνει η διαχείριση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων και το ότι αρκετά από τα ίδια κεφάλαια των Τραπεζών εμπεριέχουν το όφελος από την αναβαλλόμενη φορολογία.

Η εμπειρία από τις Ιταλικές Τράπεζες και τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων μέσω του προγράμματος “Atlas” έδειξε ότι είναι πιθανή μια έντονη ανοδική κίνηση σε περίπτωση διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στις Δεικτοβαρείς, μη Τραπεζικές μετοχές, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εμφανίσει κάποιες “κρυμμένες”, πιθανά, ευκαιρίες. 

Ο ΟΤΕ π.χ. σε σχέση με τους Ευρωπαίους Ανταγωνιστές του, ειδικά της Δυτικής Ευρώπης, εμφανίζει discount στην αποτίμηση του που αγγίζει ακόμα και το 40% σε όρους EV/EBITDA. 

Ένας fund manager, ο οποίος δίσταζε να λάβει θέση και να αναλάβει τον κίνδυνο Χώρας μέχρι πρότινος. πιθανά να το προσπαθήσει τώρα. 

Οι αποτιμήσεις των Ανταγωνιστών μας στις αναδυόμενες αγορές (Ν. Αφρική , Πολωνία κτλ) με τους οποίους πλέον συγκρινόμαστε, δεν είναι όσο ελκυστικές ήταν το προηγούμενο διάστημα κάτι που μας ευνοεί.

Οι μετοχές που πρωταγωνιστούν, λόγω Αποκρατικοποιήσεων θα επιστρέψουν στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, καθώς θα αποσαφηνιστούν διάφορα θέματα. 

Η ΔΕΗ και η πώληση του ΑΔΜΗΕ, το project του Ελληνικού αλλά και συμμετοχές σε άλλες ΔΕΚΟ (πχ ΕΛΠΕ , ΕΥΔΑΠ) αναμένεται να ξεκαθαρίσουν, μέσω αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που θα τεθούν.

Ακόμα και στο θετικό σενάριο ολοκλήρωσης της Αξιολόγησης, τα ρίσκα ψήφισης αλλά και εφαρμογής της συμφωνίας παραμένουν υψηλά. Η μεταβλητότητα στο Χ.Α. αναμένεται να παραμείνει υψηλή στο σύντομο μέλλον.

Στο αρνητικό σενάριο της μη ολοκλήρωσης της συμφωνίας, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Financial Services, η επιστροφή του “Grexit” αλλά και η οικονομική στασιμότητα θα βαλτώσουν την Xρηματιστηριακή και όχι μόνο Aγορά.

“Η βούληση όλων των Εμπλεκόμενων Πλευρών να υπάρξει συμφωνία, η κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, οι πρόωρες εκλογές στην Ισπανία, το δημοψήφισμα της Βρετανίας αλλά και οι Αμερικανικές εκλογές αφήνουν αισιοδοξία ότι είναι προς όφελος όλων ( Ελλάδα –ΕΕ – ΗΠΑ –ΔΝΤ ) η ολοκλήρωση της συμφωνίας και αυτό αποτελεί το βασικό σενάριο”, τονίζει ο κ. Σακαρέλης.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης