Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ενώ το good TΤ καταλήγει στην Eurobank εξέλιξη θετική για την συστημική σταθερότητα, το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ απέρριψε την πρόταση Σακελλαρίου να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για το ΤΤ και θα εξετάσει τις προσφορές την Παρασκευή

tags :
Ενώ το good TΤ καταλήγει στην Eurobank εξέλιξη θετική για την συστημική σταθερότητα, το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ απέρριψε την πρόταση Σακελλαρίου να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για το ΤΤ και θα εξετάσει τις προσφορές την Παρασκευή
(upd5)Ενώ η Eurobank θα  είναι ο πλειοδότης του διαγωνισμού για το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες καθώς η πρόταση της, θεωρείται πολύ ισχυρή και εστιάζεται στις συνέργειες.....μια βόμβα μεγατόνων που έσκασε με επίκεντρο το ΤΧΣ μπορεί να τινάξει στον αέρα τον διαγωνισμό για το ΤΤ.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ κ Αναστασία Σακελλαρίου πρότεινε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός του ΤΤ και απείλησε με  παραίτηση της.
Αιτία... οι πιέσεις που δέχθηκε για τον διαγωνισμό του ΤΤ.
Η Alpha bank εγείρει μείζον θέμα και θα κινηθεί νομικά ενώ πίσω από την παραίτηση φαίνεται ότι βρίσκονται....αλλότρια σχέδια.....μηχανισμών που θέλουν να αποτρέψουν την λογική δηλαδή το ΤΤ να καταλήξει στην Eurobank.

Τι ακριβώς συμβαίνει

Η ΕΚΤ και η ΤτΕ έστειλαν σχετικά πρόσφατα τις προτάσεις τους προς το ΤΧΣ οι οποίες δεν ήταν δεσμευτικές.
Μεταξύ των προτάσεων αναφερόταν ότι οι συστημικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για το ΤΤ δεν έχει νόημα να καταβάλλουν μετρητά για τον εξής απλό λόγο ότι το ΤΧΣ είναι βασικός μέτοχος τόσο στις συστημικές τράπεζες δηλαδή στους δυνητικούς αγοραστές αλλά και στο ΤΤ που πωλείται.
Μάλιστα με βάση τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλλει οι τράπεζες έχουν προτείνει τα κεφάλαια σε ανάλογες περιπτώσεις να κατευθύνονται στο ELA ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από την έκτακτη ρευστότητα.
Να σημειωθεί κατά τρόπο ξεκάθαρο ότι η ΕΚΤ και η ΤτΕ είχαν ξεκάθαρη κοινή γραμμή.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, εισηγήθηκε στο Γενικό Συμβούλιο να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του ΤΤ καθώς δέχθηκε έξωθεν πιέσεις.
Ωστόσο το Γενικό Συμβούλιο απέρριψε την εισήγηση της Σακελλαρίου και οι προσφορές των 3 συστημικών τραπεζών Eurobank, Εθνικής και Alpha bank θα εξεταστούν την Παρασκευή.
Ωστόσο εγείρεται μείζον θέμα γιατί σε ένα κορυφαίο ζήτημα το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου που προεδρεύει ο Σκλαβούνης άδειασε την διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ.

Τρόικα και ΤτΕ θέλουν deal Eurobank με ΤΤ

Η Τρόικα και η ΤτΕ εστιάστηκαν στις συνέργειες  απόρροια του γεγονότος ότι η παρελθούσα έκθεση της Alvarez για λογαριασμό του ΤΧΣ κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες συνέργειες επιτυγχάνονται με deal μεταξύ Eurobank και ΤΤ.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως και την ΤτΕ που είχε εξ αρχής κρατήσει σταθερή θέση τονίζοντας ότι το ΤΤ πρέπει να καταλήξει στην Eurobank.
Επίσης και σύμφωνα με φήμες που διαρρέονται από συγκεκριμένη τραπεζική πηγή μεταβλήθηκαν οι όροι και οι προσφορές θα υποβάλλον μόνο με μετοχές εξέλιξη που ίσως να αλλάξει τα σχέδια της Εθνικής και Alpha bank.
Κατά τις ίδιες διαρροές το ΤΧΣ έστειλε επιστολές στις τράπεζες αλλά η πληροφορία αυτή διαψεύδεται από τις 2 εκ των 3 εμπλεκομένων τραπεζών.  
Ωστόσο αρμόδια θεσμική πηγή ενημερώνει ότι είναι αδύνατο να αλλάξουν οι όροι ενός διαγωνισμού εν μέσω διαδικασίας, διαψεύδοντας τις φήμες που έχουν κυκλοφορήσει.
Με βάση πληροφορίες αυτό που ισχύει είναι το εξής η ΕΚΤ έστειλε επιστολή στο ΤΧΣ και ανέφερε ότι δεν είναι δυνατό να καταβληθούν μετρητά για το ΤΤ από τράπεζες που έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση από το ΤΧΣ στην λογική ότι αγοραστής και πωλητής είναι το ΤΧΣ.
Το ΤΧΣ ως γνωστό είναι μέτοχος τόσο στις συστημικές τράπεζες  όσο και στο ΤΤ.
Η πώληση του good TT στην Eurobank είναι μια ξεκάθαρα θετική εξέλιξη γιατί συμβάλλει στην συστημική σταθερότητα, αποτρέπει ευφάνταστα σενάρια ορισμένων που ήθελαν να επαναφέρουν το deal Εθνικής με Eurobank και αποτελεί απόδειξη αποφασιστικότητας της Τρόικα και της ΤτΕ που στήριξαν την λύση αυτή ώστε η Eurobank να μπορέσει να ιδιωτικοποιηθεί.
Υπάρχει και ένας τέταρτος λόγος η απόδοση δικαιοσύνης σε όσα ευτράπελα και παράδοξα συνέβησαν στο παρελθόν.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank

Η Alpha Bank Α.Ε. ενημερώνει ότι, σήμερα, 9 Ιουλίου 2013, υπέβαλε, στο πλαίσιο της διαδικασίας που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος έθεσε, δεσμευτική πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών εκδόσεως του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Α.Ε.

H ανακοίνωση της Eurobank

Στο πλαίσιο των διαδικασιών και των προϋποθέσεων που διαμόρφωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Eurobank υπέβαλε σήμερα, Τρίτη 9 Ιουλίου 2013, δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του 100% των μετοχών του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Στις επόμενες ημέρες η πώληση της Νέας Proton bank

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πωληθεί η Νέα Proton bank και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να δείξουν ενδιαφέρον και ξένοι επενδυτές και ίσως και η Attica bank.

Τι έγραφε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Σήμερα στις 19:00 υποβάλλονται οι τελικές δεσμευτικές προσφορές για το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Η Eurobank θα συμμετάσχει με προσφορά σε μετοχές για το good TT.
Στόχος είναι να αποκτήσει ένα ισχυρό περιουσιακό στοιχείο ώστε να μπορέσει να ιδιωτικοποιηθεί και να αποτραπεί συστημική αποσταθεροποίηση στον κλάδο στην περίπτωση που αποτύχει η ιδιωτικοποίηση της Eurobank.
Η Alpha bank θα συμμετάσχει με συνδυασμό μετρητών και μετοχών και με βασικό στόχο ότι κατέρχεται σε ένα διαγωνισμό στον οποίο ο πλειοδότης θα πρέπει να αποκτήσει το good TT.
H Εθνική θα συμμετάσχει με προσφορά σε μετοχές και με βασικό στόχο να ενισχύσει τον ισολογισμό της μετά την αμκ και κυρίως το core tier 1.
Το ΤΧΣ ως πωλητής μέτοχος στο ΤΤ και την Νέα Proton bank και ταυτόχρονα βασικός μέτοχος και στις 4 συστημικές τράπεζες καλείται να υλοποιήσει ένα αδιάβλητο διαγωνισμό αλλά ταυτόχρονα να αποτιμήσει τις θέσεις της Τρόικα και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το επιχείρημα που προβάλλεται ότι το ΤΧΣ είναι βασικός μέτοχος των πωλούμενων τραπεζών ΤΤ και Proton bank και βασικός μέτοχος όλων των συστημικών τραπεζών άρα η έννοια προσφορά δεν είναι τόσο ρεαλιστική.
Το ΤΧΣ είναι ειδική περίπτωση γιατί έχει καταβάλλει τα περισσότερα κεφάλαια στις συστημικές τράπεζες όντας ο βασικός μέτοχος και ταυτόχρονα είναι ο βασικός μέτοχος του  ΤΤ που πουλάει.
Κατ΄ ουσία το ΤΧΣ πουλάει….στο ΤΧΣ το good TT καθώς αγοραστής και πωλητής είναι ο ίδιος μέτοχος το Ταμείο.
Τόσο η Τρόικα όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος εμφανίζονται με απόλυτα ξεκάθαρη στρατηγική όσον αφορά το good TT.
Θέλουν να καταλήξει στην Eurobank, ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα της τράπεζας και εν συνεχεία έως το τέλος του 2013 ή αρχές 2014 να ιδιωτικοποιηθεί.
Αν εξοπλιστεί κατάλληλα η Eurobank αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχούς ιδιωτικοποίησης, ενός εγχειρήματος ομολογουμένως πολύ δύσκολου αλλά όχι ανέφικτου.
Η Τρόικα και η ΤτΕ προτάσσουν την συστημική σταθερότητα καθώς στόχος είναι και οι 4 συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και με υγιείς ισολογισμούς.
Τόσο η Τρόικα όσο και η ΤτΕ υποστηρίζουν το deal Eurobank με good TT και Proton bank συν τοις άλλοις και γιατί το ΤΧΣ ως μέτοχος πρέπει να διασφαλίσει ότι ενώνοντας δύο τράπεζες θα επιτευχθούν οι υψηλότερες συνέργειες.
Το ΤΧΣ εμφανίζεται διαιρεμένο καθώς η Σακελαρίου η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου τάσσεται υπέρ της λογικής ο πλειοδότης θα πρέπει να πάρει το good TT και την Νέα Proton bank.
Ωστόσο η Τρόικα μόλις πρόσφατα ξεκαθάρισε στο ΤΧΣ ότι προτάσσει την επιτυχή ιδιωτικοποίηση της Eurobank ως το μείζον άποψη που ασπάζεται απόλυτα και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Να σημειωθεί πάντως ότι τόσο η Τρόικα όσο και η ΤτΕ είναι έτοιμες να μπλοκάρουν διαδικασίες αν η κατάληξη του good TT δεν διασφαλίζει την συστημική σταθερότητα.
Έχουμε αναφέρει σε αναλυτικό άρθρο ότι μεταξύ του ιδιωτικού συμφέροντος και της συστημικής ευστάθειας θα πρέπει όλοι να προτάξουν την συστημική ευστάθεια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι υπέρ της άποψης το good TT να καταλήξει στην Eurobank τάσσεται και η τράπεζα Πειραιώς.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης