Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αγώνα δρόμου κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρώσει το νέο μνημόνιο – Στα τέλη της εβδομάδας το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα – Από φέτος ο ο φόρος πολυτελείας σε Ι.Χ. και σκάφη αναψυχής

tags :
Αγώνα δρόμου κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρώσει το νέο μνημόνιο – Στα τέλη της εβδομάδας το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα – Από φέτος ο ο φόρος πολυτελείας σε Ι.Χ. και σκάφη αναψυχής
(upd)Μέχρι το «παρά πέντε» της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, η κυβέρνηση θα «ράβει» και θα «ξηλώνει» διατάξεις με τα μέτρα του νέου μνημονίου, τα οποία θα περιληφθούν σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή εντός της εβδομάδας. Μετά τον «καύσωνα» των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο  κυβέρνηση και τρόικα τα βρήκαν στο νούμερο «ένα» αγκάθι αυτής της δόσης ,που δεν είναι άλλο από την εφαρμογή της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων στο δημόσιο. Παράλληλα, αποφάσισαν να επιβληθεί από φέτος ο φόρος πολυτελείας σε Ι.Χ. και σκάφη αναψυχής.
Οι δανειστές συμφώνησαν να δοθεί παράταση έως τον Σεπτέμβριο, πλην όμως μέσα στον Ιούλιο θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα με τα πρώτα 5.000 ονόματα. Η λίστα θα περιλαμβάνει 2.500 σχολικούς φύλακες (ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών), 2.000 εκπαιδευτικούς και 500 υπαλλήλους υπουργείων.
Ανάλογες λίστες θα πρέπει να ετοιμάζονται κάθε μήνα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τα υπόλοιπα 7.000 άτομα, οι 3.500 θα είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι 1.500 θα είναι εκπαιδευτικοί που δεν ασκούν τα καθήκοντα τους και 2.000 υπάλληλοι από τα υπουργεία και τους δήμους.
Αυτός ήταν και ο πιο δύσκολος «κάβος» για το οικονομικό επιτελείο με τον Γιάννη Στουρνάρα να εμφανίζεται αισιόδοξος δηλώνοντας ότι «θα επιτευχθεί συμφωνία σήμερα το βράδυ».  Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος αν δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους δημόσιες τοποθετήσεις, τόνισε ότι «είχαμε πολύ σημαντική πρόοδο. Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν από το Eurogroup».
«Τα «μέτωπα» που δεν έχουν κλείσει είναι θέματα ουσίας, αλλά έχουν φτάσει σε ένα σημείο που μπορούν να διαχειριστούν», ανέφερε πηγή που ήταν κοντά στις συναντήσεις με την τρόικα.
Σημείωσε δε πως οι Πόλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μόρς από την ΕΕ και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ δεν έχουν προλάβει (σ.σ.  λόγω και της διαφοράς της ώρας)  να ενημερώσουν ακόμα τους προϊσταμένους τους σε Ουάσιγκτον, Φραγκφούρτη και Βρυξέλες, ώστε να επισημοποιηθεί ότι υπάρχει ή όχι συμφωνία.
Σήμερα η τρόικα έδωσε στη δημοσιότητα μια κοινή δήλωση ότι οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν.  Με την φράση «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας», ο Φιλανδός επίτροπος Όλι Ρεν έδωσε το στίγμα της Κομισιόν για αυτές τις διαπραγματεύσεις εκτιμώντας ότι είναι πολύ κοντά στο να ολοκληρωθούν, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες απαιτούν κινήσεις από την ελληνική πλευρά.
Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σήμερα στο πρωί στο Euro Working Group, προκειμένου, στη συνέχεια, στο Eurogroup, να παρουσιαστούν, έστω και στην αρχική μορφή τους, τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου (MoU και MEFP) και να ληφθεί η «πολιτική απόφαση» για την έγκριση της δόσης των 8,1 δις. ευρώ – η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί τμηματικά.

Το οικονομικό επιτελείο έχει συμφωνήσει με την τρόικα ότι:
*Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ  του ΟΑΕΕ. Η ελληνική πλευρά είχε προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).
*Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με βάση το παλαιό μισθολόγιο (σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών).  Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το σκέλος των συντάξεων των απόστρατων, αναμένεται να αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των  εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
*Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τρόικα πείστηκε για την ικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Την ίδια στιγμή κοντά  πολύ κοντά στο να ικανοποιηθεί  είναι το κυβερνητικό αίτημα της  πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «η συζήτηση για τον ΦΠΑ  συνεχίζεται,  και υπάρχει πρόοδος».
Το οικονομικό επιτελείο πρότεινε, οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ να καλυφθούν από εναλλακτικά μέτρα, όπως, η επιβολή από το 2013 και όχι από το 2014 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.).

(πρώτη ενημέρωση: 07:16)

Μ. Χ.
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης