Ελλάδα

Moscovici (Γαλλος ΥΠΟΙΚ): Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την Αθήνα - Τελείωσε η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία - Το Παρίσι τάσσεται υπέρ ενός "υπουργού Οικονομικών" της ευρωζώνης - Πρέπει να επωφεληθούμε από τις εκλογές του 2014

tags :
Moscovici (Γαλλος ΥΠΟΙΚ): Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την Αθήνα - Τελείωσε η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία -  Το Παρίσι τάσσεται υπέρ ενός
(upd) "Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την Αθήνα για την επόμενη δόση των 8,1 δισεκ. ευρώ", διεμηνυσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Pierre Moscovici. "Ευρώπη και ΔΝΤ θα φθάσουν σε μια κοινή αντίληψη με την Ελλάδα", συμπλήρωσε. Ο Moscovici θα προεδρεύει του Eurogroup και θα είναι επίσης επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο, στη νότια Γαλλία, στο οποίο συμμετείχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lgarde, eρωτηθείς για την κατάσταση στην Πορτογαλία, δήλωσε πως "η πολιτική κρίση φαίνεται πως τελείωσε".
"Θα δούμε σε ποιο βαθμό το ίδιο το πρόγραμμα είναι βιώσιμο, αλλά έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα των Ευρωπαίων να συνοδεύσουν την Πορτογαλία τόσο στη δημοκρατική οδό όσο και στην οδό της οικονομικής ανόρθωσης", εξήγησε o Μoscovici.
Nωρίτερα, τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης ενός "υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης.  Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι η ευρωζώνη πρέπει να αποκτήσει τον δικό της προϋπολογισμό.
"Η ευρωζώνη πρέπει να είναι πολύ πιο ορατή, να μην βλέπουμε 17 υπουργούς που συνεδριάζουν νύκτα", εξήγησε ο Moscovici .
Υπενθυμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανανεωθεί το 2014, μετά τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε πως η ΕΕ πρέπει να "επωφεληθεί" από τις ημερομηνίες αυτές για να πραγματοποιήσει αυτή τη μεταρρύθμιση στη διακυβέρνησή της.
"Το θέμα που τίθεται είναι αν αυτός ο υπουργός πρέπει να είναι αποκλειστικά ο πρόεδρος του Eurogroup ή αν πρέπει να είναι επίσης ο επίτροπος που είναι αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις", συνέχισε ο υπουργός, εκφράζοντας την προτίμησή του για τη δεύτερη πρόταση. "Πιστεύω πως έτσι δημιουργείται μια ισχυρή συνέργεια", σχολίασε.
Ο Moscovici επανέλαβε εξάλλου πως επιθυμεί η ευρωζώνη να αποκτήσει το δικό της προϋπολογισμό. Τάχθηκε επίσης και πάλι υπέρ της δημιουργίας "μιας επιτροπής, μιας βουλής" της ευρωζώνης στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, "η οποία να μπορεί να νομοθετεί αναφορικά με τις υποθέσεις κοινού συμφέροντος στην ευρωζώνη".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης