Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ικανοποίηση Τρόικας για τις εξελίξεις στις τράπεζες - Σε θετικό κλίμα η συνάντηση με Γ. Στουρνάρα και Γ. Προβόπουλο - Με πολιτική συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις - Βρέθηκαν τα ισοδύναμα μέτρα για το κενό των 2 δισ.

tags :
Ικανοποίηση Τρόικας για τις εξελίξεις στις τράπεζες - Σε θετικό κλίμα η συνάντηση με Γ. Στουρνάρα και Γ. Προβόπουλο - Με πολιτική συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις - Βρέθηκαν τα ισοδύναμα μέτρα για το κενό των 2 δισ.
(upd2)Σε πολύ καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, με κεντρικό θέμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από λίγες ημέρες, και πλέον το εγχώριο τραπεζικό σύστημα μπαίνει στη φάση «αγοροπωλησιών» καθώς μέχρι τις 15 Ιουλίου - οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τέλη Ιουλίου -  θα πρέπει να έχουν πωληθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στην «ατζέντα» βρέθηκε επίσης το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» NPL's, αλλά και τα νέα stress tests, τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 από την Τράπεζα της Ελλάδος με στοιχεία που θα αφορούν στο τέλος του Ιουνίου.
Με το focus της τρόικας στον τραπεζικό κλάδο ολοκληρώνεται ο κύκλος αυτή της αξιολόγησης από τους δανειστές που θα σφραγιστεί με πολιτική συμφωνία τις επόμενες μέρες.
Σήμερα αναμένεται να «κλειδώσουν» και τα τελευταία αυτής της διαπραγμάτευσης που παραμένουν ανοικτά έτσι ώστε να προλάβει να ετοιμάσει η Κομισιόν την καθιερωμένη έκθεση προς το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών που θα συνεδριάσει την Δευτέρα 8 Ιουλίου.
Στην έκθεση θα αναφέρεται ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης, η οποία θα αποδεσμεύεται τμηματικά με βάση τις ανάγκες της χώρας και δεν αποκλείεται να είναι μικρότερη από 8,1 δις. ευρώ.
Βέβαια, η Αθήνα δεν μπορεί να πάρει αυτά τα λεφτά αν δεν ξεπεράσει και το τελευταίο «αγκάθι» που έχει να κάνει με τις απολύσεις στο δημόσιο. Να σημειωθεί ότι το αίτημα του νέου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για παράταση των προθεσμιών εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας - κινητικότητας έπεσε σε ...τοίχο.
Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες εκκρεμότητες, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έμεινε ικανοποιημένη από το «πακέτο» των προτάσεων με τα ισοδύναμα μέτρα που της πρότεινε το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» των 2 δις. ευρώ που έχει ανοίξει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτή προέρχεται:
· Από τα μειωμένα κατά 1,2 δις. του ΕΟΠΠΥ
· Από την μη εφαρμογή της ειδικής εισφοράς 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις, με την «τρύπα» από συγκεκριμένο μέτρο να φθάνει τα 600 εκατ. ευρώ
· πως ανέφερε, πολλά εναλλακτικά μέτρα «με μικρό κόστος για τον κόσμο».
Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες ενστάσεις που είχε διατυπώσει η τρόικα αναφορικά με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο νέας διαπραγμάτευσης μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα κατατεθεί το σχετικό σχέδιο νόμου στην Βουλή.
Είναι πολύ πιθανό το νέο «χαράτσι» στα ακίνητα να φύγει από τον μηχανισμό είσπραξης της ΔΕΗ και να πάει στις εφορίες. Συμφωνήθηκε το νέο νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων να ψηφιστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου αφού προηγηθεί η συλλογή των νέων Ε9 που θα υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης