Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μέχρι τελευταία στιγμή οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα - Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ): Αισιοδοξώ ότι αύριο το βράδυ θα έχουμε συμφωνία - Τόμσεν (ΔΝΤ): Συμφωνία πριν το Eurogroup - Το μπαλάκι στην Αθήνα πετάει ο Επίτροπος Rehn - Πράσινο φως για διαθεσιμότητα

tags :
Μέχρι τελευταία στιγμή οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα - Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ): Αισιοδοξώ ότι αύριο το βράδυ θα έχουμε συμφωνία - Τόμσεν (ΔΝΤ): Συμφωνία πριν το Eurogroup - Το μπαλάκι στην Αθήνα πετάει ο Επίτροπος Rehn - Πράσινο φως για διαθεσιμότητα
(upd26) "Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία αύριο  πρωί  πριν το Eurogroup. Έχουμε κάνει πολύ καλή πρόοδο" ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πωλ Τόμσεν, εξερχόμενος της τρίωρης σύσκεψης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικα. Η σύσκεψη έληξε λίγο πριν τις 1 μ.μ.  η τρίωρη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε: "Αισιοδοξώ ότι αύριο το βράδυ θα έχουμε συμφωνία". O Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών, Olli Rehn, πέταξε το... μπαλάκι στην Αθήνα, ενώ έκανε λόγο για συμφωνία με την τρόικα άμεσα. "Η τελική απόφαση είναι για αύριο. Η μπάλα είναι στην περιοχή της Ελλάδας και εξαρτατάται από το αν η Ελλάδα μπορεί να φέρει σε πέρας τα εναπομείναντα στοιχεία από τα ορόσημα που έχουν συμφωνηθεί", πρόσθεσε.





Η διαπραγμάτευση με την τρόικα σταμάτησε καθώς στις 5 μ.μ. τρόικα, αλλά και η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ θα συναντηθούν στο Ελευθέριος Βενιζέλος για να αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες όπου αύριο στις 3 μ.μ. συνεδριάζει το Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να μην επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ.
Η ελληνική πλευρά είχε προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από κύκλους του ΥΠΟΙΚ, το σχέδιο θέλει από το 2014 να μην ενισχύουν τόσες πολλές εξαιρέσεις, όπως το να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ οι αυτοαπασχολούμενοι σε περιοχές με λιγότερους από 1.000 ή 2.000 κατοίκους (αν είναι στην Αττική) ή σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ασφάλιση τον ΟΑΕΕ εξαιρούνται οι αφανείς εταίροι με πολύ μικρό μερίδιο μετοχών στις επιχειρήσεις, αλλά και όσοι αυτοαπασχολούμενοι έχουν ειδικό ταμείο για την ειδικότητά τους, για παράδειγμα ταμείο υγειονομικών, ΤΣΜΕΔΕ, ταμείο ιδιοκτητών εφημερίδων κ.α.

Κυβέρνηση και τρόικα επίσης συμφώνησαν να μην μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με βάση το παλαιό μισθολόγιο (σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών). Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το σκέλος των συντάξεων των απόστρατων, αναμένεται να αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τρόικα πείστηκε για την ικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Οπως έγινε γνωστό από το Σάββατο, η κυβέρνηση με την τρόικα κατέληξαν σε συμφωνία για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν ότι στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση «σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega η τρόικα συμφώνησε να δοθεί παράταση ώς τον Σεπτέμβριο για την εφαρμογή της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.
Ώς το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα με τα πρώτα 5.000 ονόματα. Η λίστα θα περιλαμβάνει 2.500 σχολικούς φύλακες (ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών), 2.000 εκπαιδευτικούς και 500 υπαλλήλους υπουργείων. Ανάλογες λίστες θα πρέπει να ετοιμάζονται κάθε μήνα, ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τα υπόλοιπα 7.000 άτομα, οι 3.500 θα είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι 1.500 θα είναι εκπαιδευτικοί που δεν ασκούν τα καθήκοντα τους και 2.000 υπάλληλοι από τα υπουργεία και τους δήμους.
Ο χρόνος της διαθεσιμότητας μειώνεται σε 8 από 12 μήνες. Κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας, οι υπάλληλοι θα παίρνουν το 75% του μισθού τους, θα αξιολογηθούν και ορισμένοι θα απολυθούν. Εκφράζονται φόβοι ότι αυτοί που θα απολυθούν θα είναι περίπου το 20% έως 25% των υπαλλήλων που θα βρεθούν στο καθεστώς της κινητικότητας.

Σύσκεψη στο ΥΠΕΣ για τις αποφάσεις που συμφωνήθηκαν με τρόικα
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος και οι γενικοί γραμματείς Γ. Ιωαννίδης και Α. Συρίγος προκειμένου να συζητηθούν και προετοιμασθούν οι δράσεις του υπουργείου μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Τη Δευτέρα μετά το μεσημέρι, ο κ. Μιχελάκης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την ΚΕΔΕ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΠΟΠ-ΟΤΑ.

Tην Τρίτη κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα
Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή (με τη διαδικασία του επείγοντος) το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα προαπαιτούμενα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Nωρίτερα...
Ο κ. Μητσοτάκης, μετά την απαίτηση της τρόικας να μπουν σε τρίμηνη ή τετράμηνη διαθεσιμότητα όσοι μετατάσσονται, εμφανίστηκε αρνητικός να βάλει σε αυτή τη διαδικασία τους 5.000 εκπαιδευτικούς που θα μεταταχθούν από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Αντί των εκπαιδευτικών, ο κ. Μητσοτάκης είχε προτείνει την άντληση των 5.000 υπαλλήλων από ΟΤΑ, που συνδυάζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πλεονάζον προσωπικό.
Μάλιστα, πηγή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης φερόταν να λέει ότι «όταν έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να σώσω καθηγητές και την εκπαίδευση των παιδιών και στο προσωπικό των ΟΤΑ, του οποίου η εργασιακή αρτιότητα δεν είναι αποδεδειγμένα η απαιτούμενη, επιλέγω να σώσω τους καθηγητές».
Ωστόσο, λίγο αργότερα, με ανακοίνωσή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η δεξαμενή των 5.000 υπαλλήλων θα προέλθει από τους ΟΤΑ και όχι τους καθηγητές.
Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα υπάρξουν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επίσημες ανακοινώσεις».
Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τους επικεφαλείς της τρόικας αναφορικά με το ζήτημα των απολύσεων και της κινητικότητας στο Δημόσιο, έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Αν και η Τρόικα εμφανίστηκε διαλλακτική στο να δεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης για μείωση του χρόνου της διαθεσιμότητας ίση με την χρονική παράταση που ζητά η Αθήνα για την κινητικότητα, το ζήτημα παραμένει δύσκολο και ανοιχτό με τις διαπραγματεύσεις.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση, η κυβέρνηση φέρεται να παρουσίασε την πρόταση της για τη μετάταξη του συνόλου των 4.000 υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ., εξέλιξη που εάν υλοποιηθεί, εκτιμάται ότι θα λύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ζήτημα της κινητικότητας στο δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Σαββάτου, τη συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να την αποδεχθεί κατ’αρχήν η τρόικα ενώ θετικό εμφανίζεται και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο βρίσκεται σε συνεννοήσεις με το υπ. Εσωτερικών.
Όπως αναφέρεται με αυτόν τον τρόπο, θα καλυφθούν και οι πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό της ΕΛΑΣ, καθώς η πιθανή μετάταξη των δημοτικών αστυνόμων στην ΕΛΑΣ θα απελευθέρωνε προσωπικό που σήμερα ασχολείται με γραφειοκρατικές ή χαμηλής έντασης εργασίες και θα ενίσχυε στην πράξη την αποτελεσματικότητα του Σώματος, το οποίο παρεμπιπτόντως βλέπει τους αριθμούς του να περιορίζονται λόγω συνταξιοδοτήσεων και παγώματος προσλήψεων.
Με την υπαγωγή και των δημοτικών αστυνομικών στην κινητικότητα, σε συνδυασμό με τις μετατάξεις των καθηγητών από το υπουργείο Παιδείας, εκτιμάται ότι είναι εφικτός ο στόχος που θέτει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των μετακινήσεων 12.500 υπαλλήλων έως το Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης