Ελλάδα

Ασήκωτο βάρος για το ΧΑ το ελληνικό δημόσιο χρέος

Ασήκωτο βάρος για το ΧΑ το ελληνικό δημόσιο χρέος
Όπως υπολόγισε η Credit Suisse, οι τόκοι τους οποίους καλείται να πληρώνει κάθε χρόνο η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους της ανέρχονται στο 15,1% του ΑΕΠ, την ώρα που η μακροπρόθεσμη τάση του ΑΕΠ εμφανίζει ονομαστική αύξηση της τάξης του 4,5%. Επιπλέον, με το χρέος να προβλέπεται στο 130,2% του ΑΕΠ φέτος, ο οίκος δεν «βλέπει» πώς η Ελλάδα (αλλά και η Ιρλανδία) μπορεί να αποφύγει την αναδιάρθρωση.
«Παρ' όλα αυτά, δεν περιμένουμε μια γενικευμένη κρατική χρεοκοπία», τονίζουν οι αναλυτές. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι Έλληνες χρηματιστές. Δεν μπορούν να κατονομάσουν τους καταλύτες εκείνους που θα οδηγήσουν το ΧΑ σε μία πορεία ανάκαμψη. Η δικαιολογία ότι δεν μπορεί να πάει χειρότερα από το 2010(2ο χειρότερο χρηματιστήριο παγκοσμίως πίσω από τα Νησιά Βερμούδων) δεν μπορεί ν αποτελέσει επιχείρημα όταν το «φθηνό μπορεί να γίνει φθηνότερο» και βέβαια σε οποιοδήποτε αρνητικό νέο από τα δημοσιονομικά το ΧΑ θα διασπάσει άνετα τις 1380-1400 μονάδες και να επιστρέψει στο παρελθόν πόλύ πίσω από το
1998 που βρίσκεται σήμερα ο γενικός δείκτης αλλά και η πλειοψηφία των μετοχών και των κεφαλαιοποιήσεων.
Με τη συμπλήρωση 12 μηνών στο Χ.Α. οι ξένοι θεσμικοί έχουν ρευστοποιήσει μετοχές συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μεγάλο ποσό σε μια αγορά που μετά τον Οκτώβριο του 2009 βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία απαξίωσης, με τις περισσότερες μετοχές να έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 1998, δηλαδή προ της εισόδου της χώρας μας στην ΟΝΕ. Αξίζει να θυμίσουμε ότι από το 2004 έως και το 2007 οι ξένοι είχαν διοχετεύσει στο Χ.Α. συνολικά κεφάλαια ύψους 16 δισ. ευρώ. Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers (14 Σεπτεμβρίου 2008) το Χ.Α. μπήκε σε πτωτική πορεία, με την πλειονότητα των μετοχών να βυθίζεται ολοένα και χαμηλότερα.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης