Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Mπαράζ δημοσκοπήσεων δίνουν πρωτιά στην ΝΔ υπό την σκιά των εξελίξεων στην ΕΡΤ– Yπέρ κυβέρνησης συνεργασίας τάσσεται η πλειοψηφία - Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά ο κανένας...

tags :
Mπαράζ δημοσκοπήσεων δίνουν πρωτιά στην ΝΔ υπό την σκιά των εξελίξεων στην ΕΡΤ– Yπέρ κυβέρνησης συνεργασίας τάσσεται η πλειοψηφία - Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά ο κανένας...
Τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις έρχονται σήμερα στην δημοσιότητα, στην πλειοψηφία των οποίων την πρωτιά κατέχει η ΝΔ υπό το βάρος των εξελίξεων στην ΕΡΤ. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμούν κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ για μια ακόμη φορά καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο κανένας...
Με οριακή διαφορά προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ, εμφανιζόμενη να έχει προβάδισμα μόλις 0,3%-0,2% έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το Βήμα της Κυριακής που διενεργήθηκε στις 12 και 13 Ιουνίου (το διήμερο μετά την απόφαση για την ΕΡΤ), η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται στην πρόθεση ψήφου στο 21,4%.
Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,1%. Έπονται η Χρυσή Αυγή με 9,5%, το ΠΑΣΟΚ με 6,3% το ΚΚΕ με 5,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,4% και η ΔΗΜΑΡ με 3,9%.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος, ας σημειωθεί, φτάνει στο 19,4%. Στην παράσταση νίκης πάντως, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 42,3% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 32,6%.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (62,7%) προκρίνει κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ μονοκομματική κυβέρνηση το 24,6%.
Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το 53,7% των ερωτηθέντων έχουν αρνητική/μάλλον αρνητική γνώμη για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και το 45,8% θετική/μάλλον θετική. Αρνητική/μάλλον αρνητική γνώμη έχει το 59,3% για τον Αλέξη Τσίπρα και θετική/μάλλον θετική το 38,7%.

Οριακή πρωτιά για ΝΔ σύμφωνα με την Μetron Analysis

Ανάλογη εικόνα, κυρίως όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, παρουσιάζει δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον Επενδυτή που διενεργήθηκε στο ίδιο διήμερο (12-13 Ιουνίου).
Σε αυτήν τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται στην πρόθεση ψήφου στο 20,2% (με αναγωγή στο 28,2%) και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20% (με αναγωγή 27,9%).
Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8,1% (με αναγωγή στο 11,4%), το ΠΑΣΟΚ στο 4,7% (με αναγωγή στο 6,5%), η ΔΗΜΑΡ με 4,6% (με αναγωγή στο 6,4%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5% (με αναγωγή στο 6,3%) και το ΚΚΕ με 3,6% (με αναγωγή στο 5%).
Αρνητική γνώμη για τον Αντώνη Σαμαρά έχει το 62% και θετική το 38%. Αρνητική γνώμη για τον Αλέξη Τσίπρα έχει το 60% και θετική το 39%.

Public Issue: Καλύτερη μια κυβέρνηση συνεργασίας για την χώρα


Οσον αφορά την δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η ΝΔ καταφέρνει να αυξήσει το ποσοστό της κατά δύο μονάδες, φθάνοντας στο 29,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, με απώλεια μισής ποσοστιαίας μονάδας, συγκεντρώνει την προτίμηση του 27,5% των ψηφοφόρων.
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 11,5%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 6,5% και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες στο 6%. Στο 6% φτάνει το ποσοστό του ΚΚΕ, ενώ στο 4,5% η ΔΗΜΑΡ.
Στην ερώτηση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 41% των προτιμήσεων έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα. Το 30% απάντησε «κανένας από τους δύο». Μια κυβέρνηση συνεργασίας σαν τη σημερινή, δηλαδή με τη συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, θεωρείται καλύτερη για τη χώρα από το 37% των ερωτηθέντων, ενώ το 22% εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερη μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Καμία από τις δύο» επιλέγει το 37%.
Οσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 3 μονάδες και να φθάσει στο 42%. Σημαντική υποχώρηση 7 μονάδων καταγράφεται στη δημοτικότητα του κ. Τσίπρα, που υποχωρεί στο 37%. Κατά δύο μονάδες, στο 42%, υποχώρησε το ποσοστό του Φώτη Κουβέλη. Πέραν του κ. Σαμαρά, ενισχυμένος εμφανίζεται μόνο ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που ανέβηκε στι 21%. Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί καταγράφουν απώλεια δημοτικότητας κατά μία μονάδα έκαστος.

Μπροστά με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ


Στην άλλη δημοσκόπηση της VPRC που έγινε για λογαριασμό του ιστοτόπου tvxs.gr, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 26,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 29%, το ΠΑΣΟΚ 7%, οι ΑΝΕΛ 6%, η Χρυσή Αυγή 14%, η ΔΗΜΑΡ 4,5% και το ΚΚΕ 7%. Στο σύνολο του εκλογικού σώματος το 44% δηλώνει εκλογική προτίμηση, το12,9% δηλώνει αναποφάσιστο, το 31,5% δηλώνει ότι θα απείχε/θα έριχνε λευκό ή άκυρο στις εκλογές ενώ το 11,6% Δεν ξέρει/Δεν απαντά αναφορικά με την εκλογική του προτίμηση.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο «κανένας» λαμβάνοντας το συντριπτικό ποσοστό 60,2%. Ο νυν πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει ποσοστό καταλληλότητας 15,4% ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 9,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης