Τελευταία Νέα
Ελλάδα

H Εθνική κάλυψε τον στόχο της αύξησης κεφαλαίου συγκέντρωσε 1,075 με 1,1 δισεκ. ευρώ ή το 11% της αμκ και πλέον….ξεκινάει τον αγώνα δρόμου να ενισχύσει εκ νέου τα ελλιπή κεφάλαια της – Κάτω από 9% στο 8,7% το core tier 1

 H Εθνική κάλυψε τον στόχο της αύξησης κεφαλαίου συγκέντρωσε 1,075 με 1,1 δισεκ. ευρώ ή το 11% της αμκ και πλέον….ξεκινάει τον αγώνα δρόμου να ενισχύσει εκ νέου τα ελλιπή κεφάλαια της –  Κάτω από 9% στο 8,7% το core tier 1
Περίπου 1,075 -1,1 δισ. ευρώ συγκέντρωσε η Εθνική Τράπεζα από τους ιδιώτες μετόχους στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου ύψους 9,75 δισ. ευρώ.
Με την στήριξη της κυβέρνησης, των θεσμικών, πολιτικών παραγόντων, επιχειρηματιών και ιεραρχών τελικώς η Εθνική κατάφερε να συγκεντρώσει ποσό άνω των 975 δισεκ. ευρώ δηλαδή πάνω από 10% και έτσι να παραμείνει εν δυνάμει ιδιωτική.

Το management, που είχε αμφισβητηθεί για τις επιλογές του κερδίζει ξεκάθαρα χρόνο μετά από την θετική έκβαση της αύξησης κεφαλαίου.
Ωστόσο ενώ η αύξηση κεφαλαίου των 9,75 δισεκ. ευρώ ολοκληρώθηκε….η Εθνική τράπεζα προετοιμάζεται ώστε να ενισχύσει εκ νέου τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας καθώς παρά την μεγάλη αύξηση ακόμη δεν πληρεί τα ελάχιστα κριτήρια του core tier 1 στο 9%.
Σημειώνεται ότι το core tier 1 της Εθνικής διαμορφώνεται στο 8,7% κάτω από τα κατώτερα όρια που θέτει η Τράπεζα στο 9%.
Είναι παράδοξο πως η Εθνική ενώ συνολικά επενδύονται 9,75 δισεκ. ευρώ αυτά καταλήγουν στα 5,075 δισεκ. ευρώ με όρους core tier 1.
Αν η Εθνική τράπεζα….κατά ένα παράδοξο τρόπο….δεν είχε μειώσει το σταθμισμένο ενεργητικό από 64,521 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2012 στα 58,946 δισεκ. ευρώ μέσω Τουρκίας με το τρικ διαφορετικής στάθμισης κινδύνων σε 3,6 δισεκ. ευρώ δάνεια IRB  το core tier 1 δεν θα ήταν 8,7% αλλά 7,8%.
Στην σελίδα 29 του συμπληρωματικού δελτίου αποκαλύπτεται εκ νέου ότι τα κεφάλαια core tier 1 διαμορφώνονται στα 5,075 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή το ΤΧΣ επενδύει 9,75 δισεκ. ευρώ στην Εθνική, οι ιδιώτες θα επενδύσουν 975 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ και τα κεφάλαια αυτά καταλήγουν 5,075 δισεκ. ευρώ.
Η αρνητική καθαρή θέση και το goodwill της Finansbank που αποφασίζει να περάσει τώρα η Εθνική…ένδειξη ότι απελευθερώνεται για να την πουλήσει μερικώς ή ολικώς κατασπαράσσουν τα κεφάλαια της Εθνικής τράπεζας.
Παρ΄ ότι πουλάει τον Αστέρα, παρά τις επαναγορές ομολόγων και των προνομιούχων στις ΗΠΑ τα 625 εκατ δολάρια οριακά θα φθάσει στο 9% που είναι το ελάχιστο όριο της ΤτΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική είναι η μόνη τράπεζα χωρίς κεφαλαιακό απόθεμα χωρίς capital buffer όταν η Alpha διαθέτει core tier 1 στο 13,9% και της Πειραιώς στο 14,5%.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ανοίγει ένα κεφαλαιώδες θέμα για την Εθνική, αύξηση κεφαλαίου ολοκλήρωσε και πλέον ξεκινάει εκ νέου αγώνα δρόμου ώστε να ενισχύσει τα κεφάλαια της.
Η πώληση στρατηγικού ποσοστού της Finansbank ακόμη και 51%  ή ακόμη και θυγατρικών στα Βαλκάνια θα αποδειχθούν λύσεις ανάγκης ώστε να ενισχυθεί η χαμηλή κεφαλαιακή βάση της Εθνικής τράπεζας.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης