Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στην τελική ευθεία για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου – Τη σύσταση Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός – Σαμαράς: Η Ε.Ε. να στηρίξει την Ελλάδα

tags :
Στην τελική ευθεία για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου – Τη σύσταση Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός – Σαμαράς: Η Ε.Ε. να στηρίξει την Ελλάδα
Τη σύσταση Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, η οποία θα αναλάβει να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών εξόρυξης, καθώς όπως είπε, αποτελούν «μεγάλο, συγκριτικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα».
Επιπλέον, μίλησε για στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς εταιρείες ερευνών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και νοτίου της Κρήτης, ενώ τόνισε πως σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαγωνισμοί για τις έρευνες σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό.
«Το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών και για άλλες περιοχές αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των παικτών του εξωτερικού στη χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο κ.Σαμαράς επεσήμανε την ανάγκη τα ελληνικά ενεργειακά δίκτυα να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, προσθέτοντας για άλλη μια φορά πως η Ε.Ε. θα πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα, καθώς οι ελληνικές πλουτοπαραγωγικές μπορούν να συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.
Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός επιχειρεί να πιέσει και να «πείσει» τους Ευρωπαίους να παρέχουν μια «ασπίδα προστασίας» στην Ελλάδα, κυρίως όσον αφορά τα πιθανά κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή στο Αιγαίο, παραθέτοντας το επιχείρημα ότι πλέον υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικούς ενεργειακούς πόρους, οι οποίοι εν μέρει μπορούν να δώσουν μια λύση στο ενεργειακό ζήτημα της Ευρώπης.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ.Σαμαράς έχει καλέσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν τους Ευρωπαίους να συμβάλλουν στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να ολοκληρωθούν ταχύτερα και με ασφάλεια οι διαδικασία για την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας (αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου), κάνοντας λόγο για «ευρωπαϊκή περιουσία» και για την ανάγκη οι Ευρωπαίοι να συσπειρωθούν για κάτι που τους ενώνει και που τους δίνει προοπτική.
Αυτό άλλωστε είχε διαμηνύσει και κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, όπου ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει πως είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης, τα υπάρχοντα αποθέματα να αναζητηθούν, να ανευρεθούν και να αξιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης και για αυτό θα πρέπει να διασυνδεθούν με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Πέρα πάντως από το ζήτημα των υδρογονανθράκων, ο πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ για τα ενεργειακά, για τις αποκρατικοποιήσεις οργανισμών, όπως η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης