Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ανατροπή σκηνικού – Η Τρόικα έχει ζητήσει, η κυβέρνηση έχει συναινέσει στην πώληση έως και του 51% με παραχώρηση management της Finansbank από την Εθνική τράπεζα – Δυνητικός στόχος 2,5 με 3,2 δισ – Κεφαλαιακά ανεπαρκής ακόμη η Εθνική

Ανατροπή σκηνικού – Η Τρόικα έχει ζητήσει, η κυβέρνηση έχει  συναινέσει στην πώληση έως και του 51% με παραχώρηση management της Finansbank από την Εθνική τράπεζα – Δυνητικός στόχος 2,5 με 3,2 δισ – Κεφαλαιακά ανεπαρκής ακόμη η Εθνική
(upd3)Πλήρης ανατροπή σκηνικού έχει σημειωθεί όσον αφορά την Finansbank θυγατρική της Εθνικής τράπεζας στην Τουρκία.
Με βάση πηγή στην Τρόικα «η πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Finansbank θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να αυξηθούν κεφάλαια και δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής.

Έχουμε παρατηρήσει ότι οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες διαθέτουν έως και 5,5% μεγαλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 από ότι η Εθνική ή σε απόλυτα μεγέθη έως 3,5 δισεκ. ευρώ και προφανώς η Τράπεζα της Ελλάδος γνωρίζει και πράττει ορθά, οι ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν υψηλά capital buffers.
Η πολιτική αυτή πρέπει να είναι συμμετρική προς όλες τις τράπεζες κατά τρόπο ώστε η διακράτηση υψηλού κεφαλαίου να αποτελεί δικλείδα ασφαλείας».
Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Εθνική τράπεζα οδηγείται μέσα στους επόμενους 3-5 μήνες στην πώληση του 51% της Finansbank σε στρατηγικό επενδυτή παραχωρώντας το management.
Η Εθνική θα κρατήσει ποσοστό μειοψηφίας περίπου 45% ίσως και λίγο χαμηλότερα και θα παραμείνει μέτοχος, ενοποιώντας κατ΄ αναλογία μέρος της συμμετοχής, χωρίς όμως τα τωρινά πλεονεκτήματα ως μέτοχος καταστατικής πλειοψηφίας.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο πώλησης στρατηγικού ποσοστού στην Finansbank από την Εθνική τράπεζα δεν αποτελεί νέα εξέλιξη.
Πριν 2 χρόνια η προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας είχε εκπονήσει ένα σχέδιο μείωσης του επενδυτικού ρίσκου από την Τουρκία.
Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνονταν δύο εναλλακτικά σενάρια 1) πώληση μειοψηφικού πακέτου και 2) πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Finansbank.
Από την έρευνα που είχε διεξαχθεί οι ενδιαφερόμενοι εστιάζονταν στον έλεγχο του management και όχι στην πώληση 20% ή 28%.
Αν το σχέδιο προχωρήσει, -  με βάση την προσέγγιση της Τρόικα θα προχωρήσει -  είναι προφανές ότι αποτελεί ανατροπή στρατηγικής για την Finansbank.
Η Εθνική μέσω της επαναγοράς ομολόγων, της επαναγοράς των προνομιούχων στις ΗΠΑ με discount 50% στα 12,5 δολάρια έναντι αρχικής τιμής 25 δολαρίων, της πώλησης θυγατρικών στην Ελλάδα, πουλάει περιουσιακά στοιχεία με στόχο να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Ακόμη και με αυτές τις κινήσεις όμως το core tier 1 θα βρεθεί οριακά υψηλότερα του 9% και ως εκ τούτου χρειάζονται ριζικές κινήσεις στρατηγικής.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν πωληθεί το 51% της Finansbank τι θα μπορούσε να επιτύχει σε τίμημα η Εθνική;
Η Finansbank εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 4,6 δισεκ. δολάρια ή 3,5 δισεκ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία.
Κατά την Εθνική το πραγματικό value της Finansbank φθάνει τα 7,5  δισεκ. δολάρια ή 5,8 δισεκ. ευρώ.
Το 51% της Finansbank περιλαμβάνοντας και control management παραχώρηση της διοίκησης δηλαδή μπορεί να αποτιμάται μεταξύ 2,5 δισεκ. με  3,2 δισεκ. ευρώ ίσως υπό κάποιες προϋποθέσεις.
Η Εθνική έχοντας αφαιρέσει και το goodwill από την Finansbank από τον ισολογισμό αν πουλούσε το 51% στα 2,5 με 3,2 δισεκ. ευρώ θα πρόσθετε αναλογικά τα κεφάλαια αυτά στα 5,3 δισεκ. ευρώ που είναι η τρέχουσα κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας και αυτομάτως από 9% core tier 1 θα βρισκόταν στο 13,5% και θα έλυνε κατά τρόπο ξεκάαθρο το capital buffer που υποχρεωτικά πρέπει να διαθέτει αλλά και την υφιστάμενη κεφαλαιακής της ανεπάρκεια παρά την ανακεφαλαιοποίηση των 9,75 δισεκ. ευρώ.
Όμως η πώληση στρατηγικού ποσοστού στην Finansbank θα ήταν μια κίνηση με δύο όψεις.
Η Εθνική θα ενίσχυε τα κεφάλαια της αλλά ταυτόχρονα θα άλλαζε δομικά η αποτίμηση της Εθνικής καθώς η Finansbank είναι με αντικειμενικά κριτήρια το καλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Εθνικής τράπεζας που επιτυγχάνει κέρδη από 550 έως 600 εκατ ευρώ ετησίως.
Είναι προφανές επίσης ότι σε βάση ομίλου η αξία της Εθνικής θα υποβαθμιζόταν, μπορεί να διέθετε μειοψηφία στην Finansbank αλλά θα υποβαθμιζόταν η Εθνική με όρους σύνθεσης ενεργητικού, απόδοσης ενεργητικού και κεφαλαίου αλλά και προοπτικών.
Οι ενέργειες της Εθνικής ωστόσο δεν υπαγορεύονται μόνο από την Εθνική αλλά κυρίως από την Τρόικα που έχει  θέσει συγκεκριμένους όρους στην κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.
Η Εθνική ακόμη και μετά την ανακεφαλαιοποίηση των 9,75 δισεκ ευρώ έχει μείζον θέμα κεφαλαιακής ανεπάρκειας καθώς καταλήγουν σε 5,3 δισεκ. ευρώ.
Για την Τρόικα και την ΤτΕ οι κανόνες είναι κανόνες και ισχύουν συμμετρικά και αναλογικά προς όλους απαρέγκλιτα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 31 Μαίου 20:20

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης