Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Dijsselbloem (Eurogroup): Τρεις οι βασικές προτεραιότητες για την Ελλάδα - Αντιμετώπιση οικονομικών ανισορροπιών, πιστή εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και εκμετάλλευση της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης

tags :
Dijsselbloem (Eurogroup): Τρεις οι βασικές προτεραιότητες για την Ελλάδα - Αντιμετώπιση οικονομικών ανισορροπιών, πιστή εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και εκμετάλλευση της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης
(upd9)Τις τρεις βασικές προτεραιότητες για την Ελλάδα ανέλυσε ο πρόεδρος του  Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, μιιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα και το Παρατηρητήριο για την Κρίση του Ελληνικού Ίδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Οι προτεραιότητες για την Ελλάδα είναι οι εξής:

- Η αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μακροχρόνια.
- Η πιστή εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
- Η εκμετάλλευση της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της χώρας. Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο και φυσικούς πόρους, που θα της επιτρέψουν να γίνει ανταγωνιστική παγκοσμίως.
Ο  Dijsselbloem εστίασε στους τρόπους με τους οποίους θα ξεπεραστούν οι προκλήσεις στη ζώνη του ευρώ και θα επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη. Έχοντας αναφερθεί στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα, αλλά και τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες, αναφέρθηκε στις θετικές ενδείξεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο προς τη σωστή κατεύθυνση για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη στρατηγική του Eurogroup, η οποία στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:
- Συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με έναν λογικό τρόπο που θα θέσει τα δημόσια οικονομικά σε μια βιώσιμη τροχιά.
- Αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδήγησαν στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και προώθηση της τραπεζικής ένωσης.
- Προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ώθηση της ανάπτυξης.

Παράθυρο Dijsselbloem (Εurogroup) για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ESM - Tον Απρίλιο του 2014 η συζήτηση για νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις - Εύσημα στην κυβέρνηση


Παράθυρο για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ESM,  αλλά και για νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2014 άνοιξε ο πρόεδρος του Εurogroup, J. Dijsselbloem, αποδίδοντας ταυτόχρονα τα εύσημα προς την ελληνική κυβέρνηση, για την προσπάθεια που έχει κάνει στην κατεύθυνση εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.
Ταυτόχρονα, μετέφερε και νέο μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά "είναι ευαίσθητο θέμα η αναδρομικότητα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του ESM. Δεν μπορώ να δώσω σαφή απάντηση". Αυτό σημαίνει πως επί της ουσίας, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης.
"Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι κρίσιμη για την ανάκαμψη της χώρας", έσπευσε να διαμηνύσει στη συνέχεια.
"Με προϋπόθεση πρωτογενές πλεόνασμα και πιστή εφαρμογή των μέτρων, το Εurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει μέτρα για τον περιορισμό του χρέους της Ελλάδας", εξήγησε, γνωστοποιώντας πως η σχετική συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2014.
Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία και την εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος που λήγει το 2014, επισήμανε στη συνέχεια.
Όπως πρόσθεσε ο Dijsselbloem "η επίσκεψή μου στην Αθήνα χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Ολόκληρη η Ευρωζώνη κατανοεί πως η Ελλάδα βιώνει μια αρκετά δύσκολη περίοδο".
Και πρόσθεσε: Θα πρέπει να συγχαρούμε την ελληνική κυβέρνηση γιατί συνεχίζει να εργάζεται με επιμονή. Τα πρώτα σημάδια ανατροπής του αρνητικού κλίματος είναι ορατά.
Αλλά διεμήνυσε στη συνέχεια: Είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Eurogroup, "υπάρχει αισιοδοξία. Θα υπάρξει ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρωζώνη.

Θέμα μείωσης του ΦΠΑ έθεσε στον πρόεδρο του Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση

Θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, με στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ετέθησαν στη διάρκεια του γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, στον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem, η επίσκεψη του οποίου θεωρείται ως ένα ακόμα μήνυμα στήριξης της Ευρώπης στην κυβέρνηση και στο έργο της.
"Ο Dijsselbloem αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να τονώσουμε την αγορά της εστίασης", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, που παραβρέθηκε στο γεύμα εργασίας για τον πρόεδρο του Eurogroup.
Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "Τα προσωρινά μέτρα που μας γλίτωσαν από την περιδίνηση, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, πρέπει να αρθούν. Η συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup ήταν εποικοδομητική. Θέσαμε θέμα ανεργίας και μείωσης ΦΠΑ στην εστίαση".
"Συζητήσαμε με τον Dijsselbloem για τα θέματα που αφορούν τη διαρκή διαπραγμάτευση του προγράμματος με τους εταίρους μας. Μεταξύ αυτών και η μείωση του χρέους που άλλωστε αποτελεί μέρος της συμφωνίας της χώρας με τους πιστωτές", τόνισε
"Να προχωρήσουμε χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα", διεμήνυσε στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος.
Στο γεύμα εργασίας δεν έδωσε το παρών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, λόγω προσωπικού κωλύματος.
Στις δηλώσεις του νωρίτερα ενώπιον των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος είναι και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας εκτίμησε πως την φετινή χρονιά θα αυξηθεί ο αριθμός των Ολλανδών τουριστών προς την Ελλάδα, παρατήρηση, στην οποία ο κ.Σαμαράς επανέλαβε την πρόβλεψη της Ελλάδας ότι το φετινό καλοκαίρι θα επισκεφθούν την χώρα 17 εκατομμύρια τουρίστες.

(Πρώτη ενημέρωση 08.17)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης