Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προκλητική παρέμβαση της ΟΤΟΕ - Απέστειλε εξώδικο προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ - Ζητά να ασκηθούν τα δικαιώματα για τη συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής

tags :
Προκλητική παρέμβαση της ΟΤΟΕ - Απέστειλε εξώδικο προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ - Ζητά να ασκηθούν τα δικαιώματα για τη συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής
Eξώδικη δήλωση - διαμαρτυρία προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ απέστειλε η ΟΤΟΕ, εκπροσωπώντας όλα τα σωματεία εργαζομένων στις τράπεζες, με την οποία ζητά να ασκηθούν άμεσα τα δικαιώματα για τη συμμετοχή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.
Αναλυτικά, η εξώδικη δήλωση - διαμαρτυρία της ΟΤΟΕ έχει ως εξής:

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το ΝΠΔΔ που εδρεύει στην Αθήνα (Αγίου Κωνσταντίνου 8) με την επωνυμία ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

ΝΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ

1.    ΡΟΒΕΡΤΟΣ  ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
2.    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΚΟΚΚΟΡΗΣ
3.    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ    ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ    
4.    ΣΠΥΡΟΣ    ΜΠΕΚΑΣ        
5.    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ    
6.    ΧΑΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ            
7.    ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΓΙΑΤΡΑΣ
8.    ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
9.    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΖΙΓΟΣ         
10.    ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ  ΜΟΥΤΑΦΗΣ  
11.    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΤΣΑΡΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ
12.    ΔΗΜΟΣ  ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ        
13.    ΝΙΚΗΣ  ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ        
14.    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΚΑΡΑΚΟΣ
15.    ΑΘΗΝΑ  ΒΡΥΩΝΗ
16.    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΥΤΡΑΣ

Με δεδομένο ότι οφείλετε να διασφαλίσετε τα περιουσιακά δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων που είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο σας, σας τονίζουμε εμφατικά ότι πρέπει να ασκήσετε άμεσα τα δικαιώματά σας για τη συμμετοχή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.
Τούτο επιβάλλεται από την ανάγκη διατήρησης της περιουσιακής τους αξίας  συμπορεύεται δε με τις υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις των άρθρων 29, παρ. 1,  42, παρ. 2 της εταιρικής οδηγίας (79/91 ΕΟΚ) και την νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που δεν δικαιολογεί καμία απολύτως παρέκκλιση από τις προστατευτικές για τα δικαιώματα των παλαιών μετόχων διατάξεις της 2ης εταιρικής Οδηγίας, ανάμεσα στις οποίες η διάταξη του άρθρου 29 παρ. 1 για το προτιμησιακό τους δικαίωμα σε κάθε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών καθώς και  στη διάταξη του άρθρου 42 για την ισότιμη μεταχείριση των εν λόγω παλαιών μετόχων από τον νομοθέτη και από κάθε άλλη αρχή του κράτους μέλους (βλ. και άρθρο 8 παρ. 2 Ν. 3884/2010).
Συνεπώς, οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί δήθεν απαγορευμένης κρατικής, άμεσης ή έμμεσης ενίσχυσης δεν έχει καμία σχέση και δεν προσφέρεται για τον περιορισμό ή αποκλεισμό του Ταμείου σας από το ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας και ειδικά στο ποσοστό που απαιτείται να καλυφθεί από τον «ιδιωτικό τομέα».
Σας επισημαίνουμε ότι στην περίπτωση που δεν προβείτε εγκαίρως στην άσκηση των προτιμησιακών μετοχικών δικαιωμάτων του Ταμείου στη διαδικασία αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, θα προβούμε στα νόμιμα κατά όλων των υπευθύνων για την αποκατάσταση της ζημίας που θα προκληθεί στους ασφαλισμένους.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παρακαλείται να επιδώσει την παρούσα στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ όπως εκπροσωπείται και να ενημερώσει άμεσα τα παραπάνω μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου για το περιεχόμενό της  και τις νόμιμες συνέπειες σε περίπτωση παράλειψης συμμετοχής του Ταμείου στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Τι ανέφερε χθες 29/05/13 το www.bankingnews.gr

Ορθά αποφάσισαν η Τρόικα και ο Στουρνάρας να μην συμμετάσχουν τα ασφαλιστικά Ταμεία στις αμκ των τραπεζών και να πωλήσουν τα δικαιώματα τους - Τι κρύβεται πίσω από τον ενδιαφέρον ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ για την τύχη των Ταμείων;


Η κριτική που έχει δεχθεί η Τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών ότι δήθεν με την απόφαση τους να απαγορεύσουν την συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στις αμκ των τραπεζών, θα υποστούν νέες ζημίες είναι λανθασμένη.
Ορθά η Τρόικα και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αποφάσισαν να απαγορεύσουν στα ασφαλιστικά Ταμεία ειδικά τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αλλά και ιδιωτικού να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου πλην του ΤΣΜΕΔΕ το οποίο έχει λάβει τις σχετικές εγκρίσεις ως βασικός μέτοχος της Attica bank.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η συμμετοχή των Ταμείων αποτελεί κρατική ενίσχυση και ως τέτοια δεν μπορεί να προσμετρήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Η ΟΤΟΕ και η ΓΣΕΕ μάλιστα με αφορμή τις επιστολές που εστάλεισαν στις διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και που ουσιαστικά απαγορεύει την συμμετοχή τους στις αμκ των τραπεζών έσπευσαν να πάρουν θέση.
«Ειδικότερα, σημειώνουν πως τα Δ.Σ. των ταμείων (π.χ. Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω. με εξουσιοδότηση από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και το Ι.Κ.Α. και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης κ.α.) είχαν λάβει αποφάσεις συμμετοχής τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, με την ιδιότητα των παλαιών μετόχων, ως μονόδρομο για τη διατήρηση της αξίας των μετοχών τους.
«Ελάχιστα πριν την επικείμενη εκπνοή της προθεσμίας συμμετοχής στην α.μ.κ. της ALPHA BANK, που χρονικά προηγείται των υπολοίπων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, στην οποία το Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω. και το Τ.Α.Π.Ι.Λ.Τ. κατέχουν σημαντικό αριθμό μετοχών, με έκπληξη και δικαιολογημένη αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε εντελώς αιφνιδιαστικά το περιεχόμενο επιστολής του Υπουργού Οικονομικών στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, όχι όμως και στα Ταμεία, ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει δέσμευση, που υπαγορεύθηκε από τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, για τη μη συμμετοχή των Ταμείων στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, με τη δικαιολογία ότι τα Ταμεία θεωρούνται φορείς της γενικής κυβέρνησης».

Γιατί τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν στις αμκ και ειδικά  τραπεζών με αρνητική καθαρή θέση

Τα επιχειρήματα της ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ δυστυχώς είναι αβάσιμα για τον εξής απλό λόγο.
Στις διαχρονικές αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χάσει σχεδόν όλα τους τα κεφάλαια.
Μπορεί να μας αναφέρει π.χ. το ΙΚΑ πόσα κεφάλαια έχει επενδύσει τα τελευταία 6 χρόνια στην Εθνική όντας και μέτοχος με αξιόλογο ποσοστό και πόση είναι η αξία της τωρινής επένδυσης;
Η απάντηση είναι προφανής, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χάσει σχεδόν τα πάντα από τις επενδύσεις τους στο banking.
Η ΟΤΟΕ επικαλείται τα ασφαλιστικά Ταμεία και αναφέρεται στην Alpha bank αλλά ο στόχος είναι η Εθνική.
Η ΟΤΟΕ και η ΓΣΕΕ που όλως τυχαίως οι πρόεδροι των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων προέρχονται από την Εθνική θέλουν να στηρίξουν την Εθνική τράπεζα και την αύξηση που υλοποιεί.
Προκαλεί αλγεινή εντύπωση που κανείς από τους συνδικαλιστές, δεν παρουσιάζει ούτε ένα στοιχείο για την τρέχουσα αποτίμηση των μετοχών που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε σχέση με τα κεφάλαια που επένδυσαν.
Π.χ. το ΙΚΑ όταν επένδυε στα 22,5 ευρώ στην Εθνική τράπεζα κερδίζει ή χάνει;
Στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τα ασφαλιστικά Ταμεία από 13,04% θα υποχωρήσουν στο 2,03%. Αν τα ασφαλιστικά ταμεία το επιθυμούν ας αγοράσουν μετοχές στην επόμενη φάση όταν θα πουλάει μετοχές το ΤΧΣ ή ακόμη και από την αγορά.
Επίσης η ΟΤΟΕ και η ΓΣΕΕ μιλούν για ποινικά κολάσιμη απόφαση και το ερώτημα είναι αποτελεί νόμιμη πράξη η επένδυση ενός Ταμείου σε τράπεζα με αρνητική καθαρή θέση;
Αποτελεί νόμιμη επένδυση το γεγονός ότι το ΤΧΣ θα επενδύσει 9,75 δισεκ. ευρώ και θα απομείνουν μόνο 5,13 δισεκ. ευρώ με όρους core tier 1;
Η παρέμβαση της ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ δεν είχε σκοπό να υπερασπίσει τα συμφέροντα των ταμείων αλλά να υπερασπίσει τα συμφέροντα της Εθνικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης