Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δεν τελείωσε το ράλι των αγορών - Καταλυτικός ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών στη bull market - Edison Investment: Μικρές οι πιθανότητες μιας νέας καταστροφής στην ευρωζώνη

tags :
Δεν τελείωσε το ράλι των αγορών - Καταλυτικός ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών στη bull market - Edison Investment: Μικρές οι πιθανότητες μιας νέας καταστροφής στην ευρωζώνη
Δεν τελείωσε το ράλι των αγορών παγκοσμίως, εκτιμούν κορυφαίοι αναλυτές, ενώ χαρακτηρίζουν  καταλυτικό τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών στη bull market.
Μικρές οι πιθανότητες μιας νέας καταστροφής στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την Edison Investment.
Παρά τη «βουτιά» που κατέγραψε το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα, το ράλι στις αγορές παγκοσμίως θα συνεχιστεί εκτιμούν οι αναλυτές, με φόντο τη ρευστότητα που παρέχουν οι κεντρικές τράπεζες.
Την περασμένη Πέμπτη ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο, υποχώρησε πάνω από 7%, στη χειρότερη συνεδρίαση της τελευταίας 2ετίας, γεγονός που ξύπνησε απότομα τους επενδυτές, προκαλώντας τους την απορία αν το ράλι στις παγκόσμιες μετοχές έφτασε απότομα στο τέλος του.
Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έχει καταγράψει κέρδη άνω του 70%, σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών, και είναι λογικό να διορθώσει, πριν κατευθυνθεί και πάλι υψηλότερα, εκτιμούν οι αναλυτές.
«Αναμένω μια διόρθωση 5-10%, πριν οι αγορές κινηθούν και πάλι ανοδικά», σχολιάζει ο  Nick Beecroft, αναλυτής αγορών της Saxo Capital Markets.
Τη Δευτέρα ο Nikkei υποχώρησε 3% λόγω του ισχυρού γιεν, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τους Ιάπωνες εξαγωγείς. Ωστόσο οι υπόλοιπες αγορές της Ασίας, ανέκτησαν το χαμένο έδαφος όπως και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι κεντρικές τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της Bank of Japan, έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη bull market. Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται υπό έλεγχο και κανένα σημάδι ενίσχυση της ανάπτυξης παγκοσμίως, είναι μικρή η πιθανότητα για παύση των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων.
Το ράλι στην Ευρώπη κινείται σε πιο χαμηλούς ρυθμούς έναντι των αγορών σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, καθώς οι χώρες της ευρωζώνης, εξακολουθούν να παλεύουν με την ύφεση.
Ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές της Edison Investment, θα χρειαστεί κάτι θεμελιώδες για να ανατρέψει την ανοδική πορεία, ενώ οι πιθανότητες για μια νέα καταστροφή στην ευρωζώνη είναι εξαιρετικά χαμηλές. Το πιθανότερο είναι οι αγορές να συνεχίσουν ανοδικά.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έχει κερδίσει σχεδόν 25% το τελευταίο 12μηνο και πλησιάζει στα ρεκόρ του 1999, με τους αναλυτές να προβλέπουν περαιτέρω άνοδο της τάξης του 5-7%.
Ο στρατηγικός αναλυτής της City Index, Ashraf Laidi, επίσης προβλέπει μια διαρκή ανοδική τάση για τις ευρωπαϊκές αγορές, παρά το γεγονός ότι αναμένεται να υποχωρήσουν βραχυπρόθεσμα.
Προβλέπει παράλληλα ότι οι κεντρικές τράπεζες σε Βρετανία και Ευρώπη, θα συνεχίσουν τη χαλάρωσης της νομισματικής τους πολιτικής, γεγονός που θα στηρίξει τις αγορές.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, καθώς η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να αποφεύγει την ύφεση. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τις αγορές σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία καθώς οι χώρες παλεύουν με την ύφεση και την υψηλή ανεργία.

Στον παραπάνω πίνακα του CNN Money, αντιπαραβάλλεται η πορεία του ιαπωνικού δείκτη Nikkei 225 με τον FTSE 100 του Λονδίνου τους τελευταίους μήνες





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης