Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στη «μέγγενη» του κεφαλικού φόρου 8,5 εκατ. φορολογούμενοι – «Πρέσα» από την εφορία να δηλωθούν όλα τα εισοδήματα (τόκοι, επιδοτήσεις, αγροτικές ενισχύσεις, επιδόματα, υπεραξίες από ακίνητα) - Τα «11» επικίνδυνα σημεία της δήλωσης

Στη «μέγγενη» του κεφαλικού φόρου 8,5 εκατ. φορολογούμενοι – «Πρέσα» από την εφορία να δηλωθούν όλα τα εισοδήματα (τόκοι, επιδοτήσεις, αγροτικές ενισχύσεις, επιδόματα, υπεραξίες από ακίνητα) - Τα «11» επικίνδυνα σημεία της δήλωσης
«Πυραμίδα» με όλα τα εισοδήματα είναι υποχρεωμένοι να φτιάξουν φέτος 8,5 εκατ. φορολογούμενοι μετά από εντολή της εφορίας, που θέλει σώνει και καλά να ξεπεραστεί το εισοδηματικό όριο των 12.000 ευρώ πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο «κεφαλικός φόρος».
Αυτό σημαίνει ότι εξαιρετικά λίγοι θα είναι τελικά οι πολίτες που θα γλιτώσουν από τα «νύχια» της εφορίας. Ακόμη και αυτοί που είχαν μηδενικά εισοδήματα το 2012 και ήλπιζαν ότι θα γλιτώσουν πλανώνται πλάνην οικτράν καθώς πέφτουν στη «νάρκη» των τεκμηρίων διαβίωσης.
Κατά πως φαίνεται ο «Μαλιακός» της φετινής φορολογικής δήλωσης κρύβεις πολλές επικίνδυνες στροφές για τους υπόχρεους.
Επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις που δόθηκαν σε αγρότες θα προσμετρούνται κατά τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς, τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, εξοχικές κατοικίες αλλά και για όσους δηλώνουν μηδενικό εισόδημα που αναπόφευκτα εμπλέκονται σε αυτά, αποδείξεις δαπανών για το 25% του εισοδήματος που θα δηλωθεί και επιτηδευματίες οι οποίοι εργάζονται ως μισθωτοί με «μπλοκάκι» συνιστούν τα πλέον κρίσιμα σημεία αυτής της … διαδρομής.
Το νέο έντυπο της δήλωσης που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά φέτος μέχρι τις 30 Ιουνίου με ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης έως το τέλος Αυγούστου, όλοι οι φορολογούμενοι ηλικίας 18 ετών και άνω κρύβει πολλές «παγίδες», τις οποίες αν δεν προσέξουν οι υπόχρεοι θα επιβαρυνθούν με έξτρα φόρους.
Για πρώτη φορά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012. Όπως τόκοι από καταθέσεις, μερίσματα, κέρδη από πωλήσεις μετοχών, υπεραξίες ακινήτων ακόμη και γεωργικές επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις.
Πρόκειται για εισοδήματα που μέχρι πέρυσι η αναγραφή τους για ορισμένα από αυτά δεν ήταν υποχρεωτική. Με τη δήλωση των εισοδημάτων αυτών, οι υπόχρεοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης εφόσον τα συνολικά εισοδήματά τους υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ και με συντελεστές από 1% έως και 4% .
Για να μπορέσει όμως η εφορία να υπολογίσει τον κεφαλικό φόρο του 2013 θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστεί το «αγκάθι» που έχει να κάνει με την υποχρέωση δήλωσης των τόκων από τις καταθέσεις, καθώς οι υπόχρεοι θα πρέπει να ζητήσουν τη σχετική βεβαίωση από τις τράπεζες.
Το «τοπίο» θα ξεκαθαρίσει με τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου, φαίνεται όμως πως η υποχρέωση θα αφορά μόνο σε ποσά πάνω από 250 ευρώ. Το υπουργείο βρίσκεται σε επαφές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, σε μια προσπάθεια, οι βεβαιώσεις, να ταχυδρομηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα στους φορολογούμενους.
Οι υπόχρεοι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή των στοιχείων των προστατευόμενων μελών. Από φέτος είναι υποχρεωτικός ο ΑΦΜ για όλους όσους έχουν κλείσει το 18 έτος της ηλικίας τους. Άλλα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους υπόχρεους είναι να δηλωθούν σωστά τα στοιχεία που έχουν να κάνουν, τα ποσά των αποζημιώσεων, τα εφάπαξ και τα ενοίκια κύριας κατοικίας, και ο αριθμός παροχής ρεύματος για όλα τα ακίνητα, ακόμη και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα.
Το ρολόι της ΔΕΗ αποτελεί το δόκανο της εφορίας προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι καταναλωτές πληρώνουν το «χαράτσι» και ποιοι όχι. Είχε προηγηθεί αυτή η διαδικασία για την κύρια κατοικία με το περσινό έντυπο, η οποία φέτος επεκτάθηκε και για τα υπόλοιπα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι ιδιοκτήτες .
Το 2013 θα είναι η τελευταία φορά που θα εκπέσουν από το φόρο και σε ποσοστό 10% οι γνωστές «εκπτώσεις» (ιατρικές δαπάνες, ενοίκια, ασφάλιστρα, δίδακτρα).
Αναλυτικότερα, τα 11 επικίνδυνα σημεία της δήλωσης είναι:
1. Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι». Όσοι έχουν έναν εργοδότη και σύμβαση εργασίας ή έχουν έως τρεις εργοδότες αρκεί το 75% των εσόδων τους να προέρχεται από έναν, τότε θα πρέπει να προσέξουν την συμπλήρωση του πίνακα 2 (κωδικός 019-020) εάν θέλουν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ αντί για 650 ευρώ που θα καταβάλουν οι υπόλοιποι επιτηδευματίες.
2. Τέλος επιτηδεύματος. Απαλλάσσονται από Τέλος όσοι ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 1950.
3. Αριθμός παροχής ρεύματος. Οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν υποχρεωτικά τους αριθμούς παροχής της πρώτης δευτερεύουσας (κωδ. 205) και της δεύτερης δευτερεύουσα κατοικίας τους (κωδ. 206).
4. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Μισθωτοί και συνταξιούχοι που είχαν παρακράτηση φόρου αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια του 2012 μέσω του μισθού ή της σύνταξης θα πρέπει να δηλώσουν το σχετικό ποσό το οποίο θα είναι μειωτικό του φόρου.
5. Εισοδήματα. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το σύνολο των εισοδημάτων τους που απέκτησαν το 2012 ακόμη και αυτών που έχουν ήδη φορολογηθεί (659-660).
6. Αποδοχές - ενοίκια που καταβλήθηκαν αναδρομικά. Αποδοχές που δεν εισπράχθηκαν και αποδόθηκαν σε χρόνο μεταγενέστερο από τον εργοδότη ή ποσά ενοικίων που καταβλήθηκαν σε έτος μεταγενέστερο του χρόνου υποβολής της δήλωσης θα δηλωθούν από τους φορολογούμενους με συμπληρωματική δήλωση στον χρόνο που αφορούν.
7. Δαπάνες αποκατάστασης ακινήτου. Εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες που πραγματοποίησαν όσοι προχώρησαν σε αποκατάσταση ακινήτου στην περιοχή του Γερανίου ή του Μεταξουργείου.
8. Ακίνητα. Όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών, η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τ.μ. για να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3% θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 177 στον πίνακα 4Ε.
9. Εκπτώσεις δαπανών. Έκπτωση 10% από τον φόρο εισοδήματος μπορούν να διεκδικήσουν φέτος (και για τελευταία φορά) οι φορολογούμενοι για ιατρικές δαπάνες, ενοίκια, ασφάλιστρα, δίδακτρα, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, δωρεές, χορηγίες, στεγαστικά δάνεια και ποσά διατροφής.
10. Αποδείξεις. Το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος σε αποδείξεις θα πρέπει να προσκομίσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι φέτος στην Εφορία. Όσοι δεν τις μαζέψουν θα πληρώσουν φόρο 10% επί του ποσού που έμεινε ακάλυπτο. Ανώτατο όριο απαιτούμενων αποδείξεων είναι τα 15.000 ευρώ.
11. Γεωργικές επιδοτήσεις. Επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις που δόθηκαν σε αγρότες για την γεωργική τους παραγωγή θα αθροίζονται με τα άλλα εισοδήματα του υπόχρεου (δηλώνονται στους κωδικούς 995-996) και επί του συνόλου των οποίων θα υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης