Τελευταία Νέα
Ελλάδα

"Λoυκέτο" στην ΕΡΤ ετοιμάζει η τρικομματική - Καμία αντίδραση από Βενιζέλο, Κουβέλη - Αύριο η παρουσίαση της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ - Εκτενή αναφορά στη δημόσια τηλεόραση από τον Αλέξη Τσίπρα

tags :
Το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης φαίνεται πως επεξεργάζεται η τρικομματική κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με τον κυριακάτικο Τύπο, οι κκ Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης στην τελευταία σύσκεψή τους συζήτησαν περί... "λουκέτου" στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Realnews η κυβέρνηση μελετά σενάριο προσωρινού κλεισίματος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ώστε να επανασχεδιαστεί εξ αρχής η λειτουργία της με 2000 λιγότερους υπαλλήλους. Οι πληροφορίες της εφημερίδας υποστηρίζουν ότι ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά ούτε και ο Φώτης Κουβέλης, προέβαλαν αντιρρήσεις, αλλά απλά ανέβαλαν τη συζήτηση για το μέλλον.
Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να πραγματοποιήσει εκτενή αναφορά αύριο κατά την παρουσιαση της θέσης του κόμματος για τα ΜΜΕ, από τον Αλέξη Τσίπρα. O εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε δήλωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "εδώ και καιρό, υλοποιεί ένα σχέδιο απαξίωσης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ και παράλληλης μετατροπής της σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο μέσο χωρίς την παραμικρή ανεξαρτησία στη λειτουργία της. Αφού προηγουμένως μείωσαν μισθούς, απέλυσαν συμβασιούχους, την ίδια στιγμή που προσελάμβαναν συμβούλους με παχυλούς μισθούς, τώρα φλερτάρουν με την ιδέα του ξαφνικού θανάτου της δημόσιας ΕΡΤ. Πρόκειται για ένα πολιτικό έγκλημα-πρόκληση απέναντι στον Έλληνα φορολογούμενο, που πληρώνει για να έχει αντικειμενική, πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση". Ο ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαιώνει ο κ. Σκουρλέτης, θα σταθεί εμπόδιο σε αυτή την πορεία κατάρρευσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα θα αγωνισθεί για την αναβάθμισή της ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο της.
"Το ΚΚΕ θα βρεθεί απέναντι σε κάθε τέτοια εξέλιξη, όπως επίσης και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ, που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτή και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση", αναφέρει ο Περισσός.
"Η κυβέρνηση και προσωπικά ο αρμόδιος Υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου, οφείλει να δώσει διευκρινίσεις, για το εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή σκέψη για λουκέτο της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ απορρίπτουμε κάθε τέτοια προοπτική, κάθε τέτοιο μνημονιακό σχέδιο. Απεναντίας, ζητάμε οποιαδήποτε ενέργεια να αφορά μόνο στην αναβάθμιση των ειδησεογραφικών, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών της στα πλαίσια του απόλυτου πλουραλισμό", επισήμανε ο Τέρενς Κουίκ.
Η ΕΡΤ απασχολεί συνολικά 2.911 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 2.780 με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ δεν είναι μόνο τα τηλεοπτικά κανάλια ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Υπάρχουν επίσης τα κανάλια ERT World και ΕΡΤ HD, 29 συνολικά ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα, (επτά με έδρα την Αθήνα, τρεις με έδρα τη Θεσσαλονίκη και 19 περιφερειακοί) η ιστοσελίδα και το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δημοσιογράφων, 437 απασχολούνται σε ΝΕΤ, ΕΤ1, 7 ραδιόφωνα, δορυφορικό κανάλι, πολυμέσα, περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», υπηρεσίες προέδρου και ιστοσελίδα. 123 δημοσιογράφοι απασχολούνται επίσης στην ΕΤ3 και 101 στους περιφερειακούς σταθμούς.
Συνολικά, το ετήσιο σύνολο μισθοδοσίας ΠΕΘ και ειδικών συμβούλων ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο του προϋπολογισμού των 205,4 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε για το 2013, ένα κονδύλι ύψους 92 εκατ. ευρώ προορίζεται για αμοιβές και έξοδα προσωπικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης