Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Επίθεση στην τρόικα εξαπολύει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου - Λανθασμένα, αυθαίρετα και διαστρεβλωμένα τα συμπεράσματα της τριμερούς στην έκθεση για το ξέπλυμα χρήματος - Καμία αναφορά στα θετικά στοιχεία - Βλέπει μόνο αδυναμίες

tags :
Επίθεση στην τρόικα εξαπολύει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου - Λανθασμένα, αυθαίρετα και διαστρεβλωμένα τα συμπεράσματα της τριμερούς στην έκθεση για το ξέπλυμα χρήματος - Καμία αναφορά στα θετικά στοιχεία - Βλέπει μόνο αδυναμίες
Δριμεία επίθεση στην τρόικα, κατηγορώντας την για αυθαίρετα συμπεράσματα στην έκθεσή της για το ξέπλυμα χρήματος, εξαπολύει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
Η έκθεση της τρόικας προσπάθησε να συνοψίσει αυτές της Moneyval και της Deloitte αλλά περιέλαβε λανθασμένα και διαστρεβλωμένα συμπεράσματα, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κεντρική Τράπεζα.
Όπως αναφέρει το Stockwatch, σχετική, πιο ήπια, ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο οικονομικών, αναδεικνύοντας τα θετικά συμπεράσματα των δύο εκθέσεων και τονίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε βελτίωσης του πλαισίου καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος.
Οι τοποθετήσεις των κυπριακών αρχών ακολουθούν τη δημοσίευση της έκθεσης της τρόικας και την αρνητική δημοσιότητα που δόθηκε από ευρωπαϊκά ΜΜΕ.
Η 3σελιδη περίληψη της έκθεσης της τρόικα που βασίστηκε σε εκθέσεις της Moneyval και Deloitte για το ξέπλυμα χρήματος που δημοσιεύτηκε στον τύπο, δεν παρέχει μια σύνοψη των κύριων πορισμάτων των εκθέσεων, αλλά μια περιγραφή των υποτιθέμενων αδυναμιών του συστήματος, αντλώντας συμπεράσματα εκεί που δεν υπάρχουν στις αρχικές εκθέσεις, αναφέρει στην ανακοίνωση της η Κεντρική Τράπεζα.
«Η έλλειψη διαβούλευσης με τους συντάκτες των εκθέσεων και η αποτυχία να αναφερθεί οποιαδήποτε από τις θετικές πτυχές, έχει οδηγήσει σε λανθασμένα και διαστρεβλωμένα συμπεράσματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιδιαίτερα στο διεθνή τύπο», σημειώνει.
Όπως τονίζει, μια περίληψη των εκθέσεων δεν μπορεί να θεωρηθεί ισορροπημένη, αν παραλείπει να αναφέρει ότι αποκαλύπτεται μια σειρά πλεονεκτημάτων τόσο στο κυπριακό πλαίσιο καταπολέμησης του ξεπλύματος όσο και στην αποτελεσματική εφαρμογή ελεγκτικών μηχανισμών από τις κυπριακές τράπεζες. Οι αρχές βρίσκονται στη διαδικασία να δώσουν μια εμπεριστατωμένη απάντηση στην τρόικα καθώς και στο Eurogroup.
Στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα αναφέρεται στα θετικά ευρήματα της Deloitte και Moneyval τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά ή ένδειξη για συστημικές ελλείψεις.
«Εντοπίστηκαν ορισμένες αδυναμίες στις εκθέσεις, αλλά η γενική εικόνα που απεικονίζεται δεν είναι αρνητική», τονίζεται.
Η ΚΤ αναφέρει ότι το ξέπλυμα χρήματος είναι μια πρόκληση για όλη τη διεθνή κοινότητα.
«Δεν υπάρχει κανένα τέλειο σύστημα που μπορεί να εγγυηθεί την πλήρη εξάλειψη των κινδύνων ξεπλύματος χρήματος, όπως φαίνεται στις αξιολογήσεις του πλαισίου AML των χωρών», αναφέρεται.
Επιπλέον, αναφέρει η ΚΤ, πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει συγκριτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, καθώς αυτή ήταν μία μοναδική, εστιασμένη και εξαιρετική διαδικασία αξιολόγησης που δεν πραγματοποιήθηκε σε άλλες χώρες.
Οι κυπριακές αρχές παραμένουν πλήρως προσηλωμένες στην ενίσχυση των αδύναμων τομέων που προσδιορίζονται στις εκθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης