Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης και εκπαιδευτικών – Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει τη Δευτέρα η ΟΛΜΕ κατά της επίταξης – Νομικά ορθή θεωρεί την κίνηση της επιστράτευσης η κυβέρνηση

tags :
Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης και εκπαιδευτικών – Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει τη Δευτέρα η ΟΛΜΕ κατά της επίταξης – Νομικά ορθή θεωρεί την κίνηση της επιστράτευσης η κυβέρνηση
Στα άκρα φθάνει η σύγκρουση κυβέρνησης και ΟΛΜΕ με θέμα την επίταξη των εκπαιδευτικών από την  Δευτέρα. Ήδη υπογράφηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η απόφαση για την επιστράτευση των απεργών καθηγητών η οποία έχει δημοσιευθεί ήδη στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Για το θέμα αυτό τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων Εκπαιδευτικών Αττικής, συνεδριάζουν προκειμένου να συγκροτηθεί απεργιακή επιτροπή. Να σημειωθεί ότι οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί εμμένουν στην αρχική τους θέση για απεργία εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα η ΟΛΜΕ αναμένεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση. των 86.000 περίπου εκπαιδευτικών.
Αναλυτικά στο ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 1.139 υπογραμμίζεται η "επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την προταθείσα, με την από 10 Μαΐου 2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την 17η Μαΐου 2013, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2012−2013 και από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωση τους".
Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως για την απόφαση αυτή η κυβέρνηση βασίστηκε στον νόμο 3536/07 για την πολιτική προστασία που επιτρέπει προληπτικά μέτρα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
«Είναι ένας νομικά ορθός τρόπος και η κίνηση αυτή είναι πολιτικά επιβεβλημένη» δηλώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με την απόφαση αυτή θέλησε να δώσει τέλος στα σενάρια "ομηρίας" των μαθητών και των οικογενειών τους σε περίπτωση που η ΟΛΜΕ προχωρούσε σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις. 
Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ κάλεσε την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν την Παρασκευή, 17/5 Πανεργατική Πανελλαδική απεργία "για την καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού".
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση-πρόταση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των εξετάσεων, και πενθήμερη απεργία από τις 20 του μηνός, θα πρέπει να εγκριθεί από τις κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών στις 14 Μαΐου και τη γενική συνέλευση των προέδρων τους στις 15 Μαΐου.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη τόνισε πάντως ότι η ΟΛΜΕ έθεσε εκ νέου θέματα που ήδη είχαν ψηφιστεί σε λάθος χρονική στιγμή. Η κ. Βούλτεψη αντιπαρέβαλε τη στάση της ΟΛΜΕ με εκείνη της ΟΤΟΕ που συμφώνησε με τις διοικήσεις των τραπεζών για σύναψη κλαδικών συμβάσεων στον κλάδο.
Στο μεταξύ «Χουντική μέθοδο» χαρακτήρισε την κυβερνητική απόφαση πολιτικής επιστράτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επικαλούμενες ανάλογη δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή στις 11 Φεβρουαρίου του 2011.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση για τρίτη φορά σε οχτώ μήνες χρησιμοποίησε το όπλο της πολιτικής επιστράτευσης και μάλιστα προληπτικά. Με πολιτικές ακροβασίες κουρελιάζεται το σύνταγμα και το δικαίωμα στην απεργία». Ο κ. Παπαδημούλης υπενθύμισε δε, ότι τόσο η ΠΑΣΚΕ όσο και η ΔΑΚΕ τάσσονται υπέρ των κινητοποιήσεων.
Χαρακτήρισε ως δίκαια τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, καθώς δεν περιορίζονται μόνο στο επιπλέον, δίωρο παρόλαυτα διευκρίνισε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ κρατήσαμε μια απόσταση, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποφευχθεί αυτή η αναστάτωση. «Δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε τον ολισθηρό δρόμο της πολιτικής επιστράτευσης» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης