Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Επιχείρηση «πιστωτικές κάρτες» από το υπουργείο Οικονομικών - Έλεγχοι για συναλλαγές 6,5 δισ. ευρώ που έγιναν το 2012 μέσω πλαστικού χρήματος από εμπορικές επιχειρήσεις - Στο «μάτι» της εφορίας η απόδοση του ΦΠΑ

Επιχείρηση «πιστωτικές κάρτες» από το υπουργείο Οικονομικών - Έλεγχοι για συναλλαγές 6,5 δισ. ευρώ που έγιναν το 2012 μέσω πλαστικού χρήματος από εμπορικές επιχειρήσεις - Στο «μάτι» της εφορίας η απόδοση του ΦΠΑ
Εκτεταμένο πρόγραμμα διασταυρώσεων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιώντας ως «όχημα» τις πιστωτικές κάρτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2012 πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους 6,5 δις. ευρώ μέσω αυτών των καρτών, τις οποίες πρόκειται να ελέγξει τώρα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ( Γ.Γ.Π.Σ) προκειμένου να διαπιστώσει αν τα δεδομένα «πέρασαν» και από την εφορία.
Ήδη, οι αρμόδιες διευθύνσεις της Γ.Γ.Π.Σ. έχουν ξεκινήσει να συλλέγουν στοιχεία από τις τράπεζες σχετικά με τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, των καταστημάτων και των επιτηδευματιών που είχαν πέρυσι από τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν μέσω πλαστικού χρήματος.
Τα στοιχεία αυτά θα αντιπαραβληθούν καταρχάς με τις δηλώσεις ΦΠΑ και στη συνέχεια με τα εισοδήματα που θα δηλώσουν φέτος στην εφορία οι εν λόγω επιτηδευματίες. Με τους ελέγχους υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα μπορέσουν να πιάσουν τις «μαιμού» δηλώσεις ΦΠΑ από επιχειρήσεις που αποκρύπτουν ένα μέρος του τζίρου από πιστωτικές κάρτες για να βάλουν στην τσέπη τον φόρο.
Οι επιτελείς στην Καραγεώργη Σερβίας 10 υποστηρίζουν ότι το «κόλπο» αυτό έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις μέσα στην κρίση εξαιτίας της παρατεταμένης πιστωτικής ασφυξίας που υπάρχει στην αγορά.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν «στραγγίξει» από ρευστό με αποτέλεσμα να έχουν φθάσει σε σημείο να χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης τα ποσά του φόρου που κανονικά θα έπρεπε να αποδώσουν στην εφορία.
Η κατάσταση επιδεινώνεται και από την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξόφληση οφειλών από πλευράς του δημοσίου καθώς τα χρήματα που έχουν φθάσει μέχρις στιγμής στην πραγματική οικονομία, είναι μόλις 2,2 δισ. ευρώ από το Δεκέμβριο του 2012 που η κυβέρνηση πήρε τα λεφτά της Τρόικας για να εξοφλήσει αυτά χρέη.
Χωρίς ίχνος ένεσης ρευστότητας οι επαγγελματίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να μείνουν στον επιχειρηματικό χάρτη, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αφανισμό. Παρά ταύτα στο υπουργείο Οικονομικών κεντρικό μέλημα παραμένει ο εντοπισμός πλασματικών δηλώσεων ΦΠΑ και εισοδήματος.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρακράτηση του ΦΠΑ, τα στοιχεία θα αποσταλούν στις εφορίες για την επιβολή των προβλεπόμενων από τον νόμο προστίμων, προσαυξήσεων και κυρώσεων για μη απόδοση του.
Σε δεύτερο στάδιο ο τζίρος των επιχειρήσεων με πιστωτική κάρτα θα χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Μ. Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης