Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νανόπουλος (Eurobank): Εάν δεν προχωρήσει το deal με την ΕΤΕ θα υποβληθεί business plan για την προσέλκυση επενδυτών - Κανένα περιθώριο στρατηγικών κινήσεων από τον Οκτώβριο του 2012 - Χριστοδούλου: Η Eurobank δεν κρατικοποιείται

tags :
Νανόπουλος (Eurobank): Εάν δεν προχωρήσει το deal με την ΕΤΕ θα υποβληθεί business plan για την προσέλκυση επενδυτών - Κανένα περιθώριο στρατηγικών κινήσεων από τον Οκτώβριο του 2012 - Χριστοδούλου: Η Eurobank δεν κρατικοποιείται
(upd4)Τις δυσκολίες για τις οποίες η Eurobank δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το 10% της κάλυψης της ΑΜΚ περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος, Ν. Νανόπουλος, κατά τη σημερινή ΓΣ, διαβεβαιώνοντας τους μετόχους ότι η διοίκηση βρέθηκε σε εγρήγορση όλο αυτό το διάστημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναστολή του deal με την Εθνική ενέτεινε την αβεβαιότηταμ ενώ η τράπεζα στερήθηκε της μετοχικής της βάσης μετά τη δημόσια πρόταση της ΕΤΕ. Από τον Οκτώβριο του 2012 δεν είχε τη δυνατότητα να προβεί στις αναγκαίες στρατηγικές κινήσεις για να διασφαλίσει τα ιδιωτικά κεφάλαια που αναζητούσε.
Οι επαφές με διεθνείς επενδυτές ήταν εκτενείς, ωστόσο από συζητήσεις προέκυψαν δυσκολίες και αβεβαιότητες.
Παραδέχτηκε μάλιστα ότι το εγχείρημα ήταν δύσκολο, αφού υπήρχαν πρόσθετες δυσχέρειες που δεν υπήρχαν σε άλλες τράπεζες. Ανάμεσα στις δυσκολίες, ο κ. Νανόπουλος περιέγραψε και την αναστολή του deal με την Εθνική, η οποία ενέτεινε την αβεβαιότητα. "Οι επενδυτές δεν γνωρίζουν το μέλλον της και τη σχέση ανταλλαγής των μετόχων", ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όπως δήλωσε η Eurobank στερήθηκε της μετοχικής της βάσης μετά τη δημόσια πρόταση της ΕΤΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Eurobank θα αποτελέσει  πυλώνα στην αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος. Εάν τελικά να προχωρήσει το deal με την ΕΤΕ, θα υποβληθεί επιχειρησιακό σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον Νανόπουλο, η συμμετοχή του ΤΧΣ δεν συνεπάγεται κρατικοποίηση. Ο όρος αυτός είναι εφαλμένος, δηλαδή δεν είναι τεχνικά ορθός.
Ο Νανόπουλος ολοκλήρωσε την ομιλία του δηλώνοντας ότι η διοίκηση αναλαμβάνει τις ευθύνες της, γι' αυτό θα είναι παρούσα στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Eurobank, Τ. Χριστοδούλου χαρακτήρισε μεταβατική περίοδο αυτήν που ανοίγει σήμερα με την ΓΣ, κατά την οποία ο κύριος μέτοχος της τράπεζας θα είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ανοίγεται μία δύσκολη περίοδος για την τράπεζα, με τον στόχο της διοίκησης να είναι αυτή η περίοδος να είναι όσο πιο σύντομη γίνεται. Η επάνοδος της νέας Eurobank στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της τράπεζας, τόνισε και προσέθεσε ότι το ταχύτερο δυνατό θα πρέπει να επανέλθει εκεί που ανήκει, δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ένταξη στο ΤΧΣ δεν αποτελεί μια παραδοσιακή κρατικοποίηση. Ενδεχομένως να προστεθούν και μη συστημικές τράπεζες, ενώ στόχος είναι η αναδιοργάνωση της δομής, η προσέλκυση ξένων και ελλήνων επενδυτών και η επιστροφή σύντομα στον ιδιωτικό τομέα.
Αναφορικά με την πρότερη πορεία των τραπεζών, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι ήταν αξιοζήλευτη, αφού απέκτησαν ισχύ και σημαντικά μερίδια στο εξωτερικό. Όμως παραδέχτηκε ότι το 2008 οι διοικήσεις ξεγελάστηκαν, αφού νόμιζαν ότι η κρίση ξεπεράστηκε. Δύο χρόνια μετά, "πλήρωσαν" την στήριξη τους στο κράτος.
Αναφορικά με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι έξι χρόνια ύφεσης είναι ένα πολύ μεγάλο διάστημα, γι' αυτό και θα πρέπει να υπάρξει ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για να ανασχεθούν οι σοβαρές συνέπειες. Αυτό το πρότυπο πρέπει να βασιστεί στις επενδύσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις ώστε να αποκτήσει η χώρα μας μεγαλύτερη εξωστρέφεια.
Τέλος, ο κ. Χριστοδούλου ευχαρίστησε τον όμιλο EFG για την προσφορά του και τη ζωτικής σημασίας συμβολή του στην πορεία της τράπεζας.
Σήμερα, με την Επαναληπτική Γενική Συνέλευση της Eurobank, έκλεισε ο κύκλος των γενικών συνελεύσεων των συστημικών τραπεζών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας εισηγήθηκε την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 5,8 δισ. ευρώ και επομένως την άμεση και πλήρη ανακεφαλαιοποίησή της τράπεζας μέσω του ΤΧΣ.
Το ΤΧΣ θα συνεδριάσει άμεσα προκειμένου να ορίσει τα νέα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου στην Eurobank.

Η Γενική Συνέλευση των Μετόχων αποφάσισε:

1.    τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών της, μέσω συνένωσής τους με αναλογία δέκα (10) παλαιές κοινές μετοχές σε μία (1) νέα κοινή μετοχή (reverse split), και μείωση της ονομαστικής αξίας της νέας (προερχόμενης από το reverse split) κοινής μετοχής της σε 0,30 ευρώ.
2.    την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας σύμφωνα με το ν. 3864/2010 και την υπ’ αρ. 38/2012 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, για την άντληση συνολικά 5.839 εκατ. ευρώ, με την έκδοση 3.789.317.357 νέων κοινών μετοχών, με ανάληψη του συνόλου αυτών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έναντι εισφοράς ίσης αξίας ομολόγων κυριότητας του ιδίου και εκδόσεως του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τέλος, η Γενική Συνέλευση ενημερώθηκε για την εκλογή, σε αντικατάσταση παραιτηθέντων μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ, της κ. Αγγελικής Ν. Φράγκου, και των κ.κ. Γεωργίου Α. Δαυίδ, Νικολάου Μ. Στασινόπουλου, Δημητρίου Γ. Δημόπουλου και Παύλου Κ. Μυλωνά, ως μη εκτελεστικών μελών, για το διάστημα που υπολείπεται για την συμπλήρωση της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου. Η Γενική Συνέλευση δεν προέβαλε αντιρρήσεις για την εκλογή των ανωτέρω μελών.

Aναλυτικά οι αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Eurobank

Η Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E. (Τράπεζα) ανακοινώνει ότι στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της που συνεδρίασε σήμερα, παρέστησαν μέτοχοι εκπροσωπούντες 476.700.440 μετοχές, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 86,21% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου. Επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, όπως αυτά αναφέρονται στην από 22.4.2013 πρόσκληση, η Γενική Συνέλευση:
1.     Ενέκρινε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας μέσω ταυτόχρονης (i) αύξησης της ονομαστικής αξίας της κοινής μετοχής της με παράλληλη μείωση του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών της, μέσω συνένωσής τους με αναλογία δέκα (10) παλαιές κοινές μετοχές σε μία (1) νέα κοινή μετοχή (reverse split) και (ii) μείωσης της ονομαστικής αξίας της νέας (προερχόμενης από το reverse split) κοινής μετοχής της σε 0,30 ευρώ, με σκοπό το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 4α του κ.ν. 2190/1920. Επίσης, εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο να προβεί, το συντομότερο δυνατό, στην εκποίηση των μετοχών που σχηματίζονται από την άθροιση κλασματικών υπολοίπων, που τυχόν προκύπτουν από το ανωτέρω reverse split, και την εν συνεχεία απόδοση στους δικαιούχους του προϊόντος εκποίησης.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το 1ο θέμα είχαν ως εξής:
Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 476.668.518 (86,20% επί του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου), εκ των οποίων:
-       Υπέρ: 476.667.434
-       Κατά: 1.084
Αριθμός αποχών: 31.922
2.     Ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας σύμφωνα με το ν. 3864/2010 και την υπ’ αρ. 38/9.11.2012 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, για την άντληση συνολικά 5.839 εκατ. ευρώ, ως εξής:
α)  το μετοχικό κεφάλαιο αυξάνεται κατά 1.136.795.207,10 ευρώ, με έκδοση 3.789.317.357 νέων κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία
β)  η αύξηση καλύπτεται εξ ολοκλήρου, με ανάληψη του συνόλου των νέων μετοχών, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με εισφορά ομολόγων κυριότητας του ιδίου και εκδόσεως του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, συνολικής εύλογης αξίας 5.839 εκατ. ευρώ, κατόπιν αποτίμησής τους από ορκωτούς ελεγκτές σύμφωνα με το νόμο και
γ)  η συνολική υπέρ το άρτιον αξία, ποσού 4.702.204.792,90 ευρώ, άγεται σε πίστωση του λογαριασμού «Διαφορά από Έκδοση Μετοχών Υπέρ το Άρτιο».
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το 2ο θέμα είχαν ως εξής:
Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 476.668.518 (86,20% επί του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου), εκ των οποίων:
-       Υπέρ: 476.400.091
-       Κατά: 268.427
Αριθμός αποχών: 31.922
3.     Ενημερώθηκε για την εκλογή, σε αντικατάσταση παραιτηθέντων μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ, των κ.κ. Αγγελική Ν. Φράγκου, Γεώργιο Α. Δαυίδ, Νικόλαο Μ. Στασινόπουλο, Δημήτριο Γ. Δημόπουλο και Παύλο Κ. Μυλωνά, ως μη εκτελεστικών μελών, για το διάστημα που υπολείπεται για την συμπλήρωση της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου. Η Γενική Συνέλευση δεν προέβαλε αντιρρήσεις για την εκλογή των ανωτέρω μελών.
Σημειώνεται ότι δύο από τα ανωτέρω νέα μέλη, και συγκεκριμένα η κα Αγγελική Ν. Φράγκου και ο κ. Γεώργιος Δαυίδ, πληρούν τα κριτήρια του νόμου (άρθρο 4 ν. 3016/2002) για τον ορισμό τους ως ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ και ο ορισμός αυτός θα γίνει με απόφαση της επόμενης Γενικής Συνέλευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης