Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στις 284 μ.β. εκτοξεύτηκε το spread , λόγω των δηλώσεων Τρισέ (ΕΚΤ)

 Στις 284  μ.β. εκτοξεύτηκε το spread  , λόγω των δηλώσεων Τρισέ (ΕΚΤ)
(upd3)Προβληματισμένοι οι ξένοι επενδυτές  πουλούν ομόλογα μετά τις  ανακοινώσεις  του  προγράμματος  σταθερότητας από την κυβέρνηση και τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ κ Τρισέ ότι δεν θα υπάρξει καμιά οικονομική στήριξη σε οποιαδήποτε χώρα αν και βεβαίως τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου χώρασ από την ευρωζώνη.
Το spread εκτινάχθηκε έως τις 284 μονάδες βάσης.
Κόντρα στο ρεύμα των πωλήσεων πηγαίνει μόνο   η HSBC π αφού όλοι οι υπόλοιποι πωλούν ομόλογα όπως η J P Morgan, η Deutsche Bank, η Barclays , η Societe Generale και η Εθνική τράπεζα.
Εν τω μεταξύ το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά  το άλλο σπάει η Ελλάδα και σήμερα το CDs το Credit default Swaps το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας διαμορφώνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα όλων των εποχών ένδειξη του γεγονότος ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ρίσκο επένδυσης στην Ελλάδα.
Πριν τις δηλώσεις Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου για το πρόγραμμα σταθερότητας το spread είχε εκτοξευθεί έως τις 271 μονάδες βάσης.  Εν συνεχεία εκδηλώθηκαν αγορές και εν συνεχεία πάλι πωλήσεις.
Ταυτόχρονα ξένοι επενδυτές νωρίτερα πουλούσαν  τα έντοκα που αγόρασαν στην δημοπρασία προχθές. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν πουληθεί πάνω από 70 εκατ ευρώ. Ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι  ότι ενώ η απόδοση του ετήσιου εντόκου είχε διαμορφωθεί στο  2,20% σήμερα έχει εκτιναχθεί στο 2,80%

Τι είναι τα CDs

Το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας νοείται ότι σε κάθε 10 εκατ επένδυσης στην Ελλάδα θα πληρώσει ένας ξένος επενδυτής 320 χιλιάδες ευρώ στην 10ετία και 350 χιλ ευρώ στην 5ετία.
Στην 10ετία τα CDs διαμορφώνονται στις 320 μονάδες βάσης και στην 5ετία στις 350 μονάδες βάσης.
Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι στην Ιταλία το CDs στην 5ετία διαμορφώνεται στις 107 μονάδες βάσης , στην Ιρλανδία στις 160 μονάδες βάσης για την 5ετία και την 10ετία , στο  Βέλγιο διαμορφώνεται  μεταξύ 55 και 60 μονάδων βάσης και στην Τουρκία και Ρωσία ανέρχεται στις 165 μονάδες βάσης.

Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης