Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σαμαράς: Success story η Ελλάδα - Ικανοποίηση στην κυβέρνηση - Υπερψηφίστηκε με 168 ναι το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής - Επόμενος στόχος η εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 13ης Μαΐου

tags :
Σαμαράς: Success story η Ελλάδα - Ικανοποίηση στην κυβέρνηση - Υπερψηφίστηκε με 168 ναι το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής - Επόμενος στόχος η εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 13ης Μαΐου
(upd) Παρά τη δύσκολη συγκυρία εμείς θα αποδείξουμε το greek success story ανέφερε σε δηλώσεις του αμέσως μετά την έγκριση του πολυνομοσχεδίου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος υποστήριξε πως η κυβέρνηση βγήκε πιο ενωμένη παρά ποτέ. Μετά την έγκριση του πολυνομοσχεδίου αργά χθες το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής με 168 ναι και 123 όχι, η κυβέρνηση αναμένει σήμερα την έγκριση του Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ.




Η εκταμίευση των 2,8 δις ευρώ εκτιμάται ότι θα δώσει πρόσθετες «ανάσες» στην κυβέρνηση προκειμένου να επιταχύνει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Σημειώνεται πως στις 13 Μαΐου θα συνεδριάσει το Eurogroup για να εγκρίνει την δόση του πρώτου τριμήνου ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη Μαΐου αναμένεται και η έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα στις 20 Μαΐου θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ ύψους 5,6 δισ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να γίνει  χωρίς πρόβλημα καθώς η εκταμίευση των 4,2 δισ. ευρώ από τον EFSF θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της εν λόγω έκδοσης.
Την ικανοποίηση του πρωθυπουργού ενισχύει και το γεγονός ότι υπέρ του πολυνομοσχεδίου ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κ.Μαρκόπουλος (είχε διαγραφεί από τη ΝΔ επειδή είχε καταψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο και είχε ενταχθεί στους Ανεξάρτητους Έλληνες από τους οποίους και αποχώρησε πριν από δύο μήνες) και Γ.Σολδάτος, ο οποίος και αυτός είχε βρεθεί εκτός ΝΔ καθώς είχε διαφοροποιηθεί από τη στάση του κόμματος απέναντι στο μνημόνιο.
Κατόπιν της έγκρισης του πολυνομοσχεδίου του υπ.Οικονομικών, το οποίο αφορά στην εφαρμογή των προβλεπόμενων από το 2ο και το 3ο Μνημόνια, καθώς και από το Ν. 4093/2012 για την κινητικότητα στο Δημόσιο Τομέα, η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της προς την τρόικα για 15.000 απολύσεις και την υπαγωγή 25.000 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Συνοδεύεται επίσης από συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών και μετατάξεις υπαλλήλων, ενώ διατηρείται, έστω και ελαφρώς μειωμένο, το ειδικό τέλος ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Ονομαστική ψηφοφορία για το εν λόγω πολυνομοσχέδιο ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Νωρίτερα, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταθέσει ένσταση περί αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου, η οποία απορρίφθηκε.
Το Σάββατο το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ οι διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των λογιστών και των γεωτεχνικών, καθώς και η ρύθμιση για τα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο. Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισαν οι πρωτοβουλίες των υπουργείων Παιδείας και Δημόσιας Διοίκησης, για απολύσεις στο Δημόσιο, παράκαμψη των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, αύξηση του ωραρίου των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης κ.ά. Η κυβέρνηση  κατέθεσε διορθωτικές ρυθμίσεις και αναδιατυπώσεις.

Aλλαγές στο παραπέντε...


Την Κυριακή, ο Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε την αποδοχή του πρώτου άρθρου της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, για προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας απορρίπτοντας παράλληλα για δημοσιονομικούς λόγους, το δεύτερο άρθρο της, που πρότεινε την υπό όρους μείωση των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων. Ο ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε και την αποδοχή τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την τακτοποίηση μισθολογικής εκκρεμότητας των επιτυχόντων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του έτους 2010. Παράλληλα, ανακοίνωσε νομοτεχνική βελτίωση που προβλέπει τον σαφή διαχωρισμό του χώρου φούρνισης και την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων κατά τη διαδικασία παρασκευής αρτοσκευασμάτων και προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης. Κατέθεσε και αναδιατύπωση για το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων που καλούνται να επιστρέψουν εντόκως πίσω οι επιχειρήσεις της βόρειας Ελλάδας. Οι ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις σε Μακεδονία και Θράκη 'εχουν κριθεί παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Την ίδια στιγμή, με μια ακόμη τροπολογία δίνεται στον υπουργό Οικονομικών η δυνατότητα να απαλλάσσει πρόσωπα σε κατάσταση φτώχειας, (υπαρκτή ή επικείμενη) από τον ειδικό φόρο ακινήτου, να τους εξασφαλίζει περισσότερες δόσεις ή να χαμηλώνει το ύψος της οφειλής. Η τροπολογία αφορά ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία.
Για "τελευταία ευκαιρία" έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, απευθύνοντας πρόσκληση σε όλους όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία να ενταχθούν στην ρύθμιση που ψηφίζεται απόψε στο πολυνομοσχέδιο. "Η χώρα δεν θα δει άλλη ρύθμιση. Είναι η καλύτερη δυνατή", τονίζει ο κ. Βρούτσης από τη Βουλή και καλεί τους οφειλέτες να ανταποκριθούν καθώς πρόκειται για σημαντική ευκαιρία.
"Η ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού και όχι οι αποχωρήσεις -εκτός αν κάποιοι κατά τη διαδικασία της κινητικότητας αποφασίσουν την αποχώρηση-  παραμένει ο κύριος σκοπός της κινητικότητας στο Δημόσιο", διευκρίνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας απόψε στη Βουλή.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ομάδες εργαζομένων από τις οποίες θα αναζητηθούν οι 15.000 υπάλληλοι που θα πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2014.
Στο μεταξύ, ο κ. Μανιτάκης έκανε δεκτή τροπολογία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης των εταιρειών ΔΕΘ ΑΕ και HELEXPO AE. Την βουλευτική τροπολογία κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Γιώργος Ορφανος, Έλενα Ράπτη και Σάββας Αναστασιάδης. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η διαδικασία της συγχώνευσης δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα των δύο μηνών επειδή αναδείχθηκαν τεχνικά προβλήματα και ο προβλεπόμενος χρόνος αποδείχθηκε εξαιρετικά σύντομος.
Τροπολογία για την "εξομάλυνση προβλήματος που έχει ανακύψει για την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού-παραλίας" σε κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία, λόγω μη έγκαιρης σύναψης μισθωτηρίων συμβολαίων με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) έκανε δεκτή η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Την τροπολογία είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου και 'Αντζελα Γκερέκου.

Υψηλοί τόνοι και αντιπαραθέσεις...

Κατά τη συζήτηση πριν από τη διαδικασία της ψήφισης επικράτησαν υψηλοί τόνοι στις αντιπαραθέσεις των κομμάτων, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ύστερα από κάλεσμα των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπερψήφισε τις τροπολογίες, αλλά καταψήφισε το άρθρο, όπως είχε προαναγγείλει.
"H κυβέρνηση υπήρξε ειλικρινής από την πρώτη ημέρα", τόνισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. "Το πολυνομοσχέδιο επιδιώκει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές, να αποκατασταθεί η ομαλή ροή πιστώσεων στην οικονομία και να αυξηθούν οι επενδύσεις", σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ. Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ολοκληρώνεται  απόψε στην Ολομέλεια και αφορά στην εφαρμογή των προβλεπόμενων από το 2ο και το 3ο Μνημόνια, καθώς και από το Ν. 4093/2012 για την κινητικότητα στο Δημόσιο Τομέα.
"Πρωταρχικός οικονομικός στόχος της κυβέρνησης για το παρόν έτος, είναι η εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα δώσει το δικαίωμα στην Ελλάδα να ζητήσει περαιτέρω δραστικό κούρεμα του δημοσίου χρέους, που θα έφερνε την Ελλάδα μπροστά απ' την κρίση", υπογράμμισε ο υπουργός.
Προσωπική επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. "Είναι αιχμάλωτος μιας αξεπέραστης αντίφασης της παράταξης του. Προσβάλλει την νοημοσύνη του ελληνικού λαού", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αιχμές και έντονη κριτική όμως άσκησε ο κ. Βενιζέλος και για την στάση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σε ότι αφορά την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ανεργία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο."Δεν μας κάνει χάρη κανείς υπουργός. Είναι ζωτική ανάγκη της κυβέρνησης και είναι συμφωνία των τριών αρχηγών, που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Δεν θέλουμε χάρες. Θέλουμε εφαρμογή πολιτικών. Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζει", δήλωσε.
Ως "αποικία χρέους" περιέγραψε την Ελλάδα από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας. Στην τοποθέτησή του στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου άσκησε σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης και των τριών κομμάτων που την στηρίζουν, στηλιτεύοντας "την καταστροφική πολιτική που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αποικία χρέους και τους πολίτες της σε νεόπτωχους". Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι απουσιάζει από τη Βουλή ενώ δεν έρχεται να υπερασπιστεί κρίσιμες επιλογές του, όπως είναι το νομοσχέδιο που σήμερα συζητείται.
"Στο ίδιο έργο θεατές. Τα τρία τελευταία χρόνια τρεις διαφορετικοί πρωθυπουργοί, τρεις διαφορετικοί υπουργοί Οικονομικών, τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις, τρία διαφορετικά κόμματα, με ίδια όμως επιχειρήματα. Τα τρία τελευταία χρόνια οι προπαγανδιστές εφαρμόζουν κατά γράμμα την ίδια καταστροφική πολιτική που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αποικία χρέους και τους πολίτες της σε νεόπτωχους. Πάντοτε μας σώζετε στο παραπέντε. Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις", τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Μύδρους προς την κυβέρνηση, αλλά και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση, εξαπέλυσε η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από το βημα της Βουλής. "Η ΝΔ εξαπατά και εκφοβίζει το λαό, ο οποίος πρέπει να βγάλει επιτέλους συμεπράσματα. Υπάρχει όμως και η εξαπάτηση του λαού με αυταπάτες, κρύβοντας την πραγματικότητα. Ο λαός βρίσκεται από δυο μεριές «στα Τρίκαλα και στα δυο στενά» και δεν μπορεί να γίνει Σακαφλιάς ο λαός. [...] Ασφαλώς η ΝΔ συντάσσεται με την κυρίαρχη συνταγή της Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας - αν και η Ολλανδία έχει αρχίσει να ζητά χαλάρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την άλλη συνταγή, την πιο χαλαρή, που κατά τη γνώμη του θα φέρει καλύτερα την ανάπτυξη. Υπάρχουν διαφορές; Επιμέρους διαφορές υπάρχουν - αλλά απ' τη σκοπιά του λαού καμία. Όταν μιλάτε για ανάπτυξη, ποιος θα κάνει τις επενδύσεις; Οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η κυβέρνηση λέει πως οι ιδιώτες θα κάνουν τις επενδύσεις όλοι στη σειρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει, πως θα επιλέξει τους «υγιείς επιχειρηματίες», αυτούς που εφαρμόζουν τον εργατικό νόμο. Μα θα είναι κορόιδα να μην τον εφαρμόσουν, τέτοιοι που είναι οι νόμοι! Ακόμα και ο κος Σάλας λέει πως «δεν θα δώσουμε δάνεια στις επιχειρήσεις που έχουν μαύρη εργασία»", σημείωσε η κα Παπαρήγα.
Αποχώρησε από το βήμα κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος και μαζί του η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός διαμαρτυρόμενοι για τον θόρυβο στην αίθουσα. Ο κ. Καμμένος είχε ζητήσει δυο φορές να γίνει ησυχία και ο προεδρεύων Γ. Καλαντζής προσπάθησε να επιβάλλει την τάξη, ωστόσο στην αίθουσα της Ολομέλειας ο θόρυβος από συνομιλίες βουλευτών συνεχίστηκε με αποτέλεσμα ο κ. Καμμένος να διακόψει την ομιλία του επί του πολυνομοσχεδίου και να αποχωρήσει. Ο  πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων,  ζήτησε από το Προεδρείο να μην κάνει αποδεκτές τροπολογίες που δεν είναι σε γνώση των βουλευτών και δεν έχει προλάβει να αναπτύξει και ο αρμόδιος υπουργός στην Ολομέλεια. O ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για την διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία έφερε στη Βουλή το νομοθέτημα και σε ένα άρθρο υποστηρίζοντας πως παραβιάζει το Σύνταγμα και υποπίπτει σε θεσμική εκτροπή.
"Στο δίλημμα Ελλάδα ή ευρώ εμείς απαντάμε: ναι, αν χρειαστεί, ακόμη και επιστροφή στη δραχμή για να σταματήσει η υποταγή", τόνισε ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.
"Αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές έρχεται θύελλα με σύγκρουση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, σύγκρουση που δεν αποκλείεται να καταλήξει στην κατάρρευση του ευρώ αλλά η Κυβέρνηση θα έχει στο μεταξύ προκαλέσει ήδη το ξεπούλημα της πατρίδας. Είπε ο κ. Στουρνάρας ότι αν δεν προχωρήσουμε θα επιστρέψουμε στη δραχμή και θα πάμε δεκαετίες πίσω. Μα έχουμε πάει δεκαετίες πίσω κύριε υπουργέ των Οικονομικών και εσείς μάλλον δεν το αντιλαμβάνεστε", τόνισε ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής ο οποίος κατήγγειλε και την εκβιαστική τακτική της κυβέρνησης έναντι των βουλευτών ότι αν δεν ψηφίσουν τα μέτρα, δεν θα πάρουμε τη δόση.

Η αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου


Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου, η Ελληνική οικονομία στα τρία χρόνια εφαρμογής του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής έχει καταφέρει να επιτύχει αξιοθαύμαστα επιτεύγματα που έχουν διορθώσει στρεβλώσεις ετών και έχουν θέσει τις βάσεις για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Στο διάστημα αυτό επιτεύχθηκε η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες τα τελευταία τριάντα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα προωθήθηκαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας, μείωσαν το μοναδιαίο κόστος εργασίας και εξάλειψαν το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μέσω της βελτίωσης του εμπορικού ισοζυγίου.
Το σημαντικότερο επίτευγμα των τελευταίων τριών ετών είναι η πρωτοφανής για αναπτυγμένη χώρα δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε σε ένα περιβάλλον βαθιάς ύφεσης. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης από το 15,6% το 2009 έπεφτε σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια και το 2012 μειώθηκε σε όρους καθαρής δημοσιονομικής επίδοσης στο 6,0% (το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης που ανακοινώθηκε από την Eurostat στις 22.4.2013 ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ, αλλά περιλαμβάνει μία εφάπαξ επίδραση της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ύψους περίπου 4% του ΑΕΠ) έναντι στόχου για έλλειμμα 6,6% του ΑΕΠ στον Προϋπολογισμό του 2012. Το έλλειμμα μειώθηκε κατά 3,8% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2011 (9,8% του ΑΕΠ), ενώ το πρωτογενές έλλειμμα κατά το 2012 μειώθηκε στο 1% του ΑΕΠ έναντι 2,7% του ΑΕΠ που ήταν το 2011 και 10,5% του ΑΕΠ το 2009. Το κυκλικό προσαρμοσμένο αποτέλεσμα αναμένεται να μειωθεί από έλλειμμα -19,1% του ΑΕΠ το 2009 σε πλεόνασμα της τάξης του 0,2% το 2013 και σε πλεόνασμα της τάξης του 1,6% το 2016. Το κυκλικό προσαρμοσμένο πρωτογενές αποτέλεσμα αναμένεται να μειωθεί από έλλειμμα -13,6% του ΑΕΠ το 2009 σε πλεόνασμα της τάξης του 4,3% το 2013 και σε πλεόνασμα της τάξης του 6,1% το 2016..
Τον Μάρτιο του 2012, η Ελληνική Κυβέρνηση ολοκλήρωσε την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων κατ’ εφαρμογή του ν. 4050/2012 (Α’ 36) και το Δεκέμβριο του 2012 την επαναγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα τη σημαντική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat στις 22.4.2013, το δημόσιο χρέος μειώθηκε από 355 δισ. ευρώ το 2011 σε περίπου 304 δισ. ευρώ το 2012, ή σε ποσοστό του ΑΕΠ, από 170,3% το 2011 σε 156,9% το 2012. Μακροπρόθεσμα προβλέπεται περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους, όπου το 2022 θα κατέλθει σε ποσοστό κάτω του 110% του ΑΕΠ.
Το 2013 αναμένεται να είναι το τελευταίο έτος της ύφεσης και από το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται η μεταβολή του ΑΕΠ να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς. Η πρώτη εκτίμηση για το 2012 έδειξε ότι η ύφεση κινήθηκε στα επίπεδα του -6,4% παρόλη τη θετική επίδραση που είχε ο εξωτερικός τομέας. Για το 2013, το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί κατά 4,2% και το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάπτυξης σε ποσοστό 0,6%, ενώ για τα επόμενα χρόνια το ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξάνεται σταθερά. Η απασχόληση προβλέπεται να ακολουθήσει την ίδια πορεία με το ΑΕΠ και από το επόμενο έτος το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται ότι θα αρχίσει να μειώνεται από το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο που βρίσκεται τώρα (26,0% το τέταρτο τρίμηνο του 2012). Αναφορικά με το επίπεδο τιμών, η Ελλάδα είναι εδώ και αρκετούς μήνες η χώρα με τον χαμηλότερο εναρμονισμένο πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ για το τρέχον και το επόμενο έτος η μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προβλέπεται να είναι αρνητική.
Ο εξωτερικός τομέας της χώρας βελτιώνεται με γοργούς ρυθμούς, όπως καταγράφεται στο ισοζύγιο πληρωμών. Το 2012 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 5,6 δις € ή 2,9% του ΑΕΠ, έναντι 9,9% του ΑΕΠ το 2011 και 14,6% του ΑΕΠ το 2008. Το 2014 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μηδενιστεί το 2014 και από το 2015 να περάσουμε σε πλεόνασμα.
Παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προωθήσει ένα ευρύ πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και στις τιμές των προϊόντων έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη ορατά. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα και το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει μειωθεί κατά 10,9% για το σύνολο της οικονομίας και κατά 16,1% για τον επιχειρηματικό τομέα την τριετία 2010-2012, ενώ αναμένεται περαιτέρω βελτίωση αυτό και το επόμενο έτος.
Το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής περιλαμβάνει κατά το τρέχον και το επόμενο έτος παρεμβάσεις που συνήθως δεν έχουν άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα, συνεισφέρουν όμως μεσοπρόθεσμα στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Τέτοιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αφορούν την κοινωνική ασφάλιση, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τις παρεμβάσεις στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της απονομής της δικαιοσύνης, την απελευθέρωση στον τομέα της ενέργειας, την απλοποίηση των διαδικασιών στην επιχειρηματικότητα και τη μείωση της γραφειοκρατίας, τις παρεμβάσεις στον κλάδο της υγείας (με σημαντικό δημοσιονομικό όφελος), τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με σκοπό να γίνει δικαιότερο και πιο απλό, την αποτελεσματικότερη οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, την εξυγίανση των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων. Τέλος, η Ελληνική Κυβέρνηση προωθεί ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που όχι μόνο θα αποτελέσουν μία σημαντική πηγή εσόδων, αλλά και θα τονώσουν περαιτέρω τον ανταγωνισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης